chaorderror 17.03.08, 01:00 6 mies. temu saturn tranzytowal mojego saturna urodzeniowego. teraz wraca i znowu zbliza sie niemal do koniunkcji (1^) na kilka mies. Wiem, ze to wazny etap, ale co to moze znaczyc? I jak to sie dzieje, ze saturn wraca? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kita32 Re: tranzyt saturna 17.03.08, 08:51 > I jak to sie dzieje, ze saturn wraca? Każda planeta oprócz Słońca i Księżyca retrograduje, czyli czasami wraca. Gdybyśmy obserwowali ruch planet ze Słońca, to żadna by nie wracała, ale obserwując ruchy planet z Ziemi obserwujemy ruch względny. Na przykład możesz jechać samochodem cały czas prosto do przodu i obserwować drugi samochód jadący cały czas prosto do przodu. Gdy Ty go wyprzedzisz, to będziesz ze swojego samochodu obserwował jego ruch do tyłu, gdy on Cię wyprzedzi, to będziesz obserwował jego ruch do przodu. Wracając do ponownego tranzytu planety. Zwykle przyjmuje się, że pierwszy tranzyt coś zapoczątkowuje, drugi pogłębia, a trzeci wyzwala. Odpowiedz Link
chaorderror Re: tranzyt saturna 17.03.08, 15:00 > Wracając do ponownego tranzytu planety. Zwykle przyjmuje się, że pierwszy tranz > yt coś zapoczątkowuje, drugi pogłębia, a trzeci wyzwala. Czy zatem za drugi tranzyt moge uznac powrot saturna do odleglosci 1-2^? Natomiast trzeci dopiero po 29.5 roku? (bo saturn bodajze trzeci raz nie retrograduje na wysokosc mojego saturna natalnego). Odpowiedz Link
kita32 Re: tranzyt saturna 17.03.08, 18:47 > (bo saturn bodajze trzeci raz nie > retrograduje na wysokosc mojego saturna natalnego). ..........Niemożliwe! Jak retrograduje, to robi aspekt 3 razy: najpierw gdy jest w ruchu prostym, potem gdy zawraca tzn w ruchu wstecznym, no i znowu w ruchu prostym posuwa się dalej robiąc ten sam aspekt po raz trzeci. Odpowiedz Link
kita32 Re: tranzyt saturna 17.03.08, 18:56 Nie wiem, gdzie mas Saturna natalnego. Prawdopodobnie w pobliżu mojego Marsa. Mam Marsa w 5,5^ Panny. Pierwszą koniunkcję Saturna z Marsem miałam w październiku 07, drugą 4 miesiące później w lutym 08, a trzecią będę miała w lipcu 08. U Ciebie, myślę, jest jakoś podobnie z terminami koniunkcji. Odpowiedz Link
chaorderror Re: tranzyt saturna 17.03.08, 19:44 Ja mam saturna urodzeniowego w 0,3^ panny. Teraz saturn wraca w kierunku polozenia mojego saturna i na przelomie kwietnia/maja dochodzi do ok 1.41 ^ panny, po czym wraca do ruchu prostego. wiec nie wiem jak nazwac i zinterpretowac taka sytuacje? Odpowiedz Link
kita32 Re: tranzyt saturna 18.03.08, 08:12 To już rozumiem dlaczego napisałeś, że masz tylko 2 koniunkcje. - Nie będziesz miał drugiej ścisłej koniunkcji z Saturnem, tylko Saturn dojdzie do Twojego Saturna na odległość 1,5^ (na początku maja 2008) i zawróci do ruchu prostego. Ta odległość liczy się jako koniunkcja, chociaż ścisłej koniunkcji nie ma. A co się u Ciebie działo podczas pierwszej koniunkcji na początku września? Jeżeli wtedy zaczął się jakiś proces, to teraz może być coś w rodzaju kropki nad i. Odpowiedz Link
chaorderror Re: tranzyt saturna 18.03.08, 17:02 Wrzesien to byl dla mnie czas podjecia decyzji, ktore powoli we mnie narastaly od jakiego czasu. Podjalem kroki w kierunku rozwoju zawodowego i wrocilem z emigracji do miasta rodzinnego. Wszystko to mniej wiecej w celu podjecia nastepnych krokow, ktore zaplanowalem wlasnie na maj (zanim dowiedzialem sie, ze to czas drugiej koniunkcji). Okres wrzesnia, a jeszcze bardziej czas obecny, to jakby czas podsumowania calego dotychczasowego zycia, duza mobilizacja do materializowania starych i nowym wizji, i wrecz goraczkowa proba okreslenia i sprecyzowania wlasnej drogi... Tak bym to ujal w skrocie... Tak wiec podczas drugiej koniunkcji moge spodziewac sie poglebienia tego stanu? Szkoda, ze na trzecia koniunkcje przyjdzie mi czekac ponad 29 lat :]. Ale moze warto . Poki co licze, ze wszystko pojdzie zgodnie z planem, i jesienia zaczne kolejny, nowy etap tych wypocin . Odpowiedz Link
kita32 Re: tranzyt saturna 18.03.08, 18:51 > Szkoda, ze na > trzecia koniunkcje przyjdzie mi czekac ponad 29 lat :]. ....Nie bedzie trzeciej koniunkcji. Ta za 29 lat bedzie już na następny temat. Pisałam o 3-ch, bo myślałam, że druga jest ścisła. W Twoim przypadku w maju będzie ostatnia z tego "rzutu". Podałeś, na swoim przykładzie, świetny przykład działania koniunkcji Saturnów. Odpowiedz Link
chaorderror Re: tranzyt saturna 18.03.08, 19:45 Ach, no fakt, podczas pisania za bardzo zawiesilem sie na Twojej 1-szej interpretacji . Dziekuje za odp! Odpowiedz Link