kas81 26.02.05, 17:26 Jak będzie kształtował się kurs CHF w najbliższym czasie? Czy warto brać teraz kredyt mieszkaniowy, czy lepiej się wstrzymać? Kiedy będzie "dobry okres"? Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doradcy.expandera Re: Prognoza - CHF 28.02.05, 14:54 Sądze że przez najbliższe kilka miesięcy będzie to stabilny, niski poziom, a po obniżce stóp procentowych może nieco zdrożeć. Mimo to warto wziąc teraz kredyt w CHF. Aprecjacja tej waluty nie będzie - moim zdaniem - na tyle silna by skonsumować oszczędności na ratach które kredytobiorca realizuje dzięki znacznie niższemu oprocentowaniu. Odpowiedz Link
korek74 Re: Prognoza - CHF 01.03.05, 21:58 Witam, Ja mam sytuacje kiedy musze do konca miesiaca uruchomic transze. Wobec tak kiepskiego kursu CHF zastanawiam sie czy starac sie jakos to odroczyc na okolo 3 miesiace. Jednak nie jestem przekonany czy do tego momentu ciagle frank nie bedzie tanial i odraczanie tylko pogorszy moja sytuacje. Bylbym wdzieczny za sugestie. Pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link
rudii Re: Prognoza - CHF 02.03.05, 12:55 mam indentyczną sytuację - i nie wiem co robić??? teraz frank idzie drastycznie w dół - czekać czy puszczć teraz przy dużej stracie... Odpowiedz Link
masstah Re: Prognoza - CHF 02.03.05, 14:47 No nie wiem, obecny kurs jest bardzo przegrzany przez wysoko oprocentowane obligacje (pamiętajmy że rząd właśnie sprzedaje dodatkowe 12 mld zł obligacji na spłacenie gierkowskich długów a dzięki wysokim stopom polskie obligacje to jeden z najlepszych zysków w tej chwili w Europie), gdy to się skończy a rada jednocześnie obniży stopy co nastapi zapewne już za miesiąc to waluty pojadą zapewne w góre o jakieś 10 procent co najmniej. I zapewne na takim poziomie się utrzymają, ewentualnie będą lekko spadać jak Rokita z kolegami nie będzie robił jakichś ciężkich bzdur. Ile sie na tym straci to już kwestia konstrukcji umowy kredytowej ale straci się na pewno. Ja tam bym jednak nie brał kredytu we frankach w tej chwili tylko chwile jeszcze zaczekał. Odpowiedz Link
bea75 Re: Prognoza - CHF 03.03.05, 10:18 brałam kredyt w grudniu i obecnie muszę dopłacać z własnej kieszeni do wypłacanych przez bank transz - żałuję że nie wzięłam kredytu jednorazowego (czyli bez transz) bo teraz miałabym ten problem z głowy. Uważam że jest to dobry moment na wzięcie kredytu bo można zakładać że po takim dołku frank może już tylko pójść w górę (aczkolwiek myślałam tak też w grudniu ) - jest to też świetny okres na spłatę kredytu ale niestety fatalny dla osób które mają na głowie transze pzdr Odpowiedz Link
mama.szymona Prognoza - CHF??? 17.03.05, 08:52 Witam ponownie, co dzisiaj myslicie? Czy frank będzie rósł teraz, czy to tylko chwilowe wahania?? Składać wniosek czy czekać?????? Pozdrawiam Odpowiedz Link