Dodaj do ulubionych

Możliwość obniżenia marży w PKO BP

22.05.05, 22:34
W marcu bieżącego roku przewalutowałem na franki szwajcarskie mój kredyt
mieszkaniowy, kwotę 56 tys. złotych. Marża wynosi 3,2% + LIBOR 3M. Wydaje mi
się, śledząc oferty innych banków oraz porównując marżę jaką miałem przed
przewalutowaniem (1,8%), że marża 3,2% jest bardzo wysoka. Proszę o poradę
jaka jest możliwość negocjowania z PKO BP obniżenia marży i jaka, realnie
patrząc wysokość tej marży mogłaby być? Zaznaczam, że wziąłem kredyt na 30
lat, zostało mi jeszcze 29 i pół roku spłacania kredytu czyli jestem na
początku. Z góry dziękuję za odpowiedź,
Obserwuj wątek
    • piotrw75 Uzupełnienie mojego postu 22.05.05, 23:18
      W uzupełnieniu mojego postu dodaje, że mój wkład własny wynosił 20% ceny
      mieszkania.
      • kinet Re: Uzupełnienie mojego postu 23.05.05, 06:26
        jak na moj gust,to sporo za duzo sobie licza;cale oprocentowanie powinno byc w
        wysokosci tej marzy - czyli marza 2,4-2,6; mozna znalezc takie oferty
      • czuk1 Re: Uzupełnienie mojego postu 23.05.05, 10:10
        Jest tu wielkie nieporozumienie. mamy fakt przewalutowania kredytu. Nie ma wiec
        sensu porównywanie warunków obecnych do warunkow dla kredytów nowych (teraz
        promocyjnych). Gdyby tak przyjąć to klienci ktorzy brali kredyt przed kilku
        laty co kilka lat by korzystali z promocji i obniżania stóp procentowych?????
        I tym bardziej, że jest już"po ptokach" bo przewalutowanie mialo mijesce. I tym
        bardziej, nie ma sensu oferowanie kredytu w innych bankach.
        Otrzymując 3,2 % marże we CHF - dobrze otrzymaleś.
        Patrząc w tabelę - potraktowano Cię,ze masz wkład własny powyżej 50 % (A
        MASZ??). Stąd liczono prawdopodobnie 2,5 % marża+07 Libor = 3,2 %. A przy
        zaawansowani 20 % rk powinien być - marża 3,0 % + 0,75 Libor + ok. 3,75 %.
        Narzekaj przed podpisaniem, negocjuj (wszędzie mozna) a potem to
        rozpamiętywanie nic Ci nie daje.
        m
        • piotrw75 Odpowiedź dla Czuk1 23.05.05, 10:48
          Szanowny użytkowniku czuk1. Po pierwsze moja marża wynosi 3,2%. Razem z Liborem
          obecne oprocentowanie wynosi 3,9525. Po drugie nie oczekuję od Ciebie
          odpowiedzi w stylu "przewalutowałeś to nie rozpamiętuj, bo zgodziłeś na te
          warunki" Wiem na co sie zgodziłem i nie rozpamiętuję. Moje pytanie dotyczyło
          możliwości zmiany marży. Czy jest, czy nie ma, albo jakie warunki należy
          spełnić aby marżę zmienić. To naturalne, że jako klient PKO BP interesuję sie
          możliwościami obniżenia rat mojego kredytu. Szanowny czuk1, jesteś osobą
          powiązaną z PKO BP i wiem, że zawsze starasz się rzeczowo przedstawiać ofertę
          tego banku i bronić jego racji. Co więcej bardziej liczę na twoją fachową
          odpowiedź niż na wyjaśnienia pracowników oddziału PKO BP w moim mieście, bo już
          kilka razy się zwyczajnie mylili w sprawach fundamentalnych dotyczących kredytu
          (np. dowiedziałem się od nich, że rata kredytu jest obliczana według kursu
          kupna dla dewiz, źle mnie informowali także według kursu którego dnia będzie
          obliczana rata kredytu w razie gdy pierwszy dzień miesiąca jest dniem wolnym od
          pracy). Szczerze mówiąc właśnie od Ciebie oczekiwałem odpowiedzi na moje
          pytanie, ale nie w takim stylu w jakim napisałeś. Jeżeli Twoja odpowiedź
          brzmi: "Nie ma możliwości zmiany wysokości marży" to proszę o taką właśnie
          odpowiedź i za nią podziękuję. Pozdrawiam
          • doradca.ing Jasne,że negocjować! 23.05.05, 12:11
            Jesteś(a raczej możesz być) wieloletnim klientem PKO BP.
            Masz prawo,a nawet obowiązek dbać o swój interes.
            Poproś bank,o wyliczenie kwoty kredytu,a efekty zobaczysz sam.
            Pozdrawiam
            A.S.

• levy Chyba raczej nie... 24.05.05, 12:09
      Też mam kredyt w PKO BP i niedawno zwróciłem się z prośbą o obniżenie marży
      (mam jeszcze wyższą niż Ty). Niestety odmówiono mi i zaproponowano wzięcie
      nowego kredytu - wtedy miałbym niższą, no ale z . Nieoficjalnie dowiedziałem
      się też, że jeszcze półtora roku temu była taka możliwość ale podobno centrala
      wydała zarządzenie żeby więcej tego nie robić i pracownicy w oddziałach mają
      związane ręce. Tzn. pewnie ci ze znajomościami, układami zawsze się dogadają smile
    • aga779 Re: Możliwość obniżenia marży w PKO BP 25.05.05, 00:06
      negocjuj i jeszcze raz negocjuj. Możesz użyć argunentu, że refinansujesz kredyt
      w innym banku, np. BOŚ ma marżę 1% dla CHF. Spokornieją jak zaczniesz załątwiac
      kredyt w innym banku i ten wyśle im zapytanie o twoją historię kredytową

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka