Dodaj do ulubionych

Bank zawiódł

01.07.05, 16:27
Mam pytanie otóż kupuję mieszkanie na rynku pierwotnym. Do 30.06.2005. miałem
wpłacić ostatnią ratę - transzę. W banku GE oczywiście dużo wcześniej
złożyłem stosowne dokumenty, otrzymałem pozytywną odpowiedź i 28.06
podpisałem ostateczną umowę. Do dzisiaj bank nie przelał pieniędzy. Nie wiem
czy deweloper nie będzie chciał, abym płacił z tytułu opóźnienia odsetek
karnych. Co mam w tym przypadku zrobic? Dziękuję z góry za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • michal_s1 Re: Bank zawiódł 01.07.05, 16:34
      Zalezy od umowy. W zasadzie nie powinien. Dobrze skonstruowana umowa powinna Ci
      gwarantowac to, że jak np. nie dostaniesz kredytu to nie ponosisz konsekwencji.
      Naliczanie kar powinno odbywac sie w stosunku do wszystkich transz poza
      pierwszaą wpłatą. Nie da sie tego roztrzygnąć jednoznacznie, ale jak mi by za
      cos takiego chcieli naliczyc odsetki to podziękowałbym od razu za współpracę.
    • kasiiq Re: Bank zawiódł 01.07.05, 16:48
      Witaj,
      A czy zlozyles dyspozycje przelania pieniedzy? Poniewaz umowa nie wystarczy. Ja
      np. za kazdym razem przed przelaniem transzy musze zlozyc pisemna dyspozycje
      jej przelania na konto dewelopera. Jezeli o tym nie wiedziales, za
      niekompetencje pracownika banku, ktory Cie o tym nie poinformowal niestety
      mozesz odpowiadac Ty.
      Pozdrawiam
      Katarzyna
    • onnade Re: Bank zawiódł 01.07.05, 19:27
      Do wykonania przelewu niezbędna jest złożona przez Ciebie dyspozycja. Jeśli ją
      złożyłeś, to sprawdź w umowie, ile dni ma bank na jej wykonanie. Z reguły są to
      3 dni robocze. Sprawdź też jakiego zwrotu użyto w umowie z developerem. Może,
      ale nie musi obciążyć Cię odsetkami. Ja miałem taki zapis.
      • wl.wl2 Re: Bank zawiódł 01.07.05, 20:52
        Oczywiście, że mam dyspozycję na przelew pieniędzy, gdzie jest zaznaczone data
        przelewu 30.06 no i nic. Może nie będę musiał płacić odsetek, ale może w
        poniedziałek się wszystko wyjaśni. Dzięki za wypowiedzi
        • onnade Re: Bank zawiódł 01.07.05, 20:59
          Data przelewu, którą podałeś na dyspozycji, nie oznacza, że tego dnia bank
          przeleje pieniądze, jeśli z regulaminu wychodzi, że np. ten trzeci dzień roboczy
          wypada w sobotę. Wtedy przelewu należy spodziewać się w poniedziałek... Nie
          martw się. Wszystko będzie OK smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka