Dodaj do ulubionych

KREDYT BANK

09.11.05, 14:54
Hej!
Czy ma ktoś niedawno skorzystał z oferty Kredyt Banku (kredyt we frankach)?
Na co zwrócią uwagę? Jakie są plusy i minusy?
pozdrawiam
maja
Obserwuj wątek
    • lolozo Re: KREDYT BANK 09.11.05, 22:34
      Wlasnie refinansujemy swoj poprzez kredyt w innym banku. Lepiej trzymaj się z
      dala od KB.
      • lucyperr Re: KREDYT BANK 09.11.05, 22:57
        Możesz coś więcej napisać dlaczego odradzasz?...pzymierzam się do kredytu w tym
        banku

• majka_24 Re: KREDYT BANK 10.11.05, 23:07
        Poproszę o szczegóły.
        Rozumiem, że kredyt udzielono Wam jakis czas temu, na innych warunkacch niż
        teraz są oferowane. Teraz warunki wydają mi się w miarę atrakcyjne. Na co
        zwrócić uwagę?
        maja
        • lolozo Re: KREDYT BANK 11.11.05, 22:42
          Otóż rok temu wojowaliśmy z KB o obniżenie stawki marży własnej banku i
          jakkolwiek wynik byl poniżej oczekiwań przyjelismy ten kompromisowy wariant.
          zasygnalizowałem jednak poza rozmowami z pewną panią naczelnik, że pilnie
          będziemy sledzić sytuację na rynku. W koncu napisalismy w czerwcu b.r. pismo z
          propozycją obiżenia stawki marży banku na jeszcze niższą, ale nie z kosmosu,
          tylko do poziomu średniej rynkowej. Odpowiedź dostaliśmy telefonicznie z
          początkiem... października. Prędkość reakcji zaiste kosmiczna. Aż z samej
          Centrali w stolicy mieli dać odpwiedź, bo lokalnie to oni są za, ale jest
          jeszcze "ta Góra" w Warszawie. Daliśmy im więc pisemnie kolejną i ostatnią
          szansę, ale nie chcieli z niej skorzystać. Uparli się na marżę z sufitu i
          już.Przekonsultowaliśmy jeszcze z doradcą portalu Bankier.pl, który-
          przyciśnięty do muru, bo nie chciał wyrażąc się żle -wyraził w końcu jedynie
          opinię, że nie dziwi się inicjatywie refinansowania kredytu przez inny bank, bo
          KB znacznie odstaje in minus od konkurentów w swojej klasie. Obiecałem KB, że
          zrobię im kampanię czarnego PR na róznych forach, ale to,co pisze teraz i tak
          jest b. delikatne. Myślę jednak, że trzeba mieć generalnie na uwadzę fakt, ze
          to są banki-korporacje, rynkowe potwory, biurokratyczne lewiatany z
          charakterystyczną dla nich korporacyjną butą. Dopóki nie jesteś klientem, będą
          cię mamić mirażami, ale jak już złowią, to zostawią, bo nie będą potem mogli
          wykazać ciebie w kolejnych raportach ze zdobyciem x klientów.Korporacyjna
          retoryka o wadze ciebie jako klienta to tylko brednie dla niewyrobionej
          publiczności.Bez obrazy. Wiem, bo sam jestem pracownikiem jednego z takich
          globalnych monstrów i przykładam rękę do budowania korporacyjnego Brave New
          World w Polscewink) Krótko mówiąc kredyt w CHF z 3M- LIBOR, marża KB wynosiła
          2,75%. Oprocentowanie w innym banku łaczne marża=1,8% + 3M-LIBOR = 2,56%
          Arytmetyka prosta jak drut...w kieszeni elektryka wink)

Pozdrawiam
          • robinson65 Re: KREDYT BANK 17.11.05, 17:41
            No nie wiem z którą Panią naczelnik i w którym oddziale KB negocjowałeś zmiane
            warunków, nie mówiąc o innych uwarunkowaniach (wielkosc kredytu, udział własny
            itd), ale ja niedawno wziąłem kredyt w KB w CHF (udział własny poniżej 40
            proc.) i oprocentowanie kredytu (stawka referencyjna LIBOR + marza banku) jest
            poniżej 2 proc. Negocjowalem to z nimi ponad miesiąc, ale sie udało. Pzdr.
            • bolek-agent Re: KREDYT BANK 17.11.05, 18:57
              Możesz być bardziej dokładny..........
              Podaj proszę jaki Libor (3,6, inny) i jaka marża ?
              W końcu to jest największy koszt kredytu....
              • robinson65 Re: KREDYT BANK 18.11.05, 08:48
                LIBOR 3 M, marza 1,1 %
                • lolozo Re: KREDYT BANK 27.11.05, 14:50
                  robinson65 napisał:

> LIBOR 3 M, marza 1,1 %
                  To bardzo ciekawe, w jaki sposób udało ci się uzyskać tak niską marżę. Mi
                  zapropnowano 2,75% i ani kroku dalej. Jakimi argumentami sie posłużyłeś, skoro
                  nawet doradca z innego portalu niż expander nie dziwił się delikatnie mówiąc
                  checi zmiany na inny bank?
                  Pozdrawiam
                  llz
                  • robinson65 Re: KREDYT BANK 28.11.05, 14:40
                    1. jestem klientem tego banku od dawna
                    2. miałem relatywnie duzy udział własny (ponad 30 proc.) o i kredyt nie był
                    mały (ponad 300 tys.)
                    3. we wniosku napisałe, że ubiegam się także o kredyt w innym banku
                    4. rozmowy prowadziłem ponad miesiąc
                    5. kiedy była ustalona przez bank inna (wyższa) stawka. Po prostu napisałem, iz
                    nie pasują mi zaproponowane warunki i podałem swoje. Tydzień czekałem na
                    decyzje, pozytywną.

• robinson65 Re: KREDYT BANK 28.11.05, 14:42
                    PS. Jak teraz doczytałem Twoje wczesniejszego posta, jest jedna zasadnicza
                    różnica, jak rozumiem Ty juz wziąłeś wczesniej kredyt. W takiej sytuacji masz
                    zdecydowanie mniejsze pole manewru.... sad
                    • lolozo Re: KREDYT BANK 03.12.05, 22:49
                      robinson65 napisał:

> PS. Jak teraz doczytałem Twoje wczesniejszego posta, jest jedna zasadnicza
                      > różnica, jak rozumiem Ty juz wziąłeś wczesniej kredyt. W takiej sytuacji masz
                      > zdecydowanie mniejsze pole manewru.... sad
                      Tak, porozmawiałem z panią w KB i wyjaśniła mi, że to ten problem. Nieopatrznie
                      wziąłem kredyt kilka lat za wczesnie wink))
                      PS. Taka polityka banków ma b. krotkie nogi i za chwilę sytem wzajemnego
                      podkradania sobie klientów padnie. Cywilizowane rynki dobrze wiedza ile
                      kosztuje zdobycie nowego klienta w stosunku do niewielkiego względnie kosztu
                      utrzymania starego. Dramat banków;- )) polega jedynie na tym, że nie widzą
                      zagrożenia w prędkości uczenia się nowych warunków rynkowych przez klientów.
                      Customer Experience Management to dla wielu abstrakcja. Ale nie ma co zalować
                      starych durnych osłow wink)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka