majka_24 09.11.05, 14:54 Hej! Czy ma ktoś niedawno skorzystał z oferty Kredyt Banku (kredyt we frankach)? Na co zwrócią uwagę? Jakie są plusy i minusy? pozdrawiam maja Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lolozo Re: KREDYT BANK 09.11.05, 22:34 Wlasnie refinansujemy swoj poprzez kredyt w innym banku. Lepiej trzymaj się z dala od KB. Odpowiedz Link
lucyperr Re: KREDYT BANK 09.11.05, 22:57 Możesz coś więcej napisać dlaczego odradzasz?...pzymierzam się do kredytu w tym banku Odpowiedz Link
majka_24 Re: KREDYT BANK 10.11.05, 23:07 Poproszę o szczegóły. Rozumiem, że kredyt udzielono Wam jakis czas temu, na innych warunkacch niż teraz są oferowane. Teraz warunki wydają mi się w miarę atrakcyjne. Na co zwrócić uwagę? maja Odpowiedz Link
lolozo Re: KREDYT BANK 11.11.05, 22:42 Otóż rok temu wojowaliśmy z KB o obniżenie stawki marży własnej banku i jakkolwiek wynik byl poniżej oczekiwań przyjelismy ten kompromisowy wariant. zasygnalizowałem jednak poza rozmowami z pewną panią naczelnik, że pilnie będziemy sledzić sytuację na rynku. W koncu napisalismy w czerwcu b.r. pismo z propozycją obiżenia stawki marży banku na jeszcze niższą, ale nie z kosmosu, tylko do poziomu średniej rynkowej. Odpowiedź dostaliśmy telefonicznie z początkiem... października. Prędkość reakcji zaiste kosmiczna. Aż z samej Centrali w stolicy mieli dać odpwiedź, bo lokalnie to oni są za, ale jest jeszcze "ta Góra" w Warszawie. Daliśmy im więc pisemnie kolejną i ostatnią szansę, ale nie chcieli z niej skorzystać. Uparli się na marżę z sufitu i już.Przekonsultowaliśmy jeszcze z doradcą portalu Bankier.pl, który- przyciśnięty do muru, bo nie chciał wyrażąc się żle -wyraził w końcu jedynie opinię, że nie dziwi się inicjatywie refinansowania kredytu przez inny bank, bo KB znacznie odstaje in minus od konkurentów w swojej klasie. Obiecałem KB, że zrobię im kampanię czarnego PR na róznych forach, ale to,co pisze teraz i tak jest b. delikatne. Myślę jednak, że trzeba mieć generalnie na uwadzę fakt, ze to są banki-korporacje, rynkowe potwory, biurokratyczne lewiatany z charakterystyczną dla nich korporacyjną butą. Dopóki nie jesteś klientem, będą cię mamić mirażami, ale jak już złowią, to zostawią, bo nie będą potem mogli wykazać ciebie w kolejnych raportach ze zdobyciem x klientów.Korporacyjna retoryka o wadze ciebie jako klienta to tylko brednie dla niewyrobionej publiczności.Bez obrazy. Wiem, bo sam jestem pracownikiem jednego z takich globalnych monstrów i przykładam rękę do budowania korporacyjnego Brave New World w Polsce) Krótko mówiąc kredyt w CHF z 3M- LIBOR, marża KB wynosiła 2,75%. Oprocentowanie w innym banku łaczne marża=1,8% + 3M-LIBOR = 2,56% Arytmetyka prosta jak drut...w kieszeni elektryka ) Pozdrawiam Odpowiedz Link
robinson65 Re: KREDYT BANK 17.11.05, 17:41 No nie wiem z którą Panią naczelnik i w którym oddziale KB negocjowałeś zmiane warunków, nie mówiąc o innych uwarunkowaniach (wielkosc kredytu, udział własny itd), ale ja niedawno wziąłem kredyt w KB w CHF (udział własny poniżej 40 proc.) i oprocentowanie kredytu (stawka referencyjna LIBOR + marza banku) jest poniżej 2 proc. Negocjowalem to z nimi ponad miesiąc, ale sie udało. Pzdr. Odpowiedz Link
bolek-agent Re: KREDYT BANK 17.11.05, 18:57 Możesz być bardziej dokładny.......... Podaj proszę jaki Libor (3,6, inny) i jaka marża ? W końcu to jest największy koszt kredytu.... Odpowiedz Link
lolozo Re: KREDYT BANK 27.11.05, 14:50 robinson65 napisał: > LIBOR 3 M, marza 1,1 % To bardzo ciekawe, w jaki sposób udało ci się uzyskać tak niską marżę. Mi zapropnowano 2,75% i ani kroku dalej. Jakimi argumentami sie posłużyłeś, skoro nawet doradca z innego portalu niż expander nie dziwił się delikatnie mówiąc checi zmiany na inny bank? Pozdrawiam llz Odpowiedz Link
robinson65 Re: KREDYT BANK 28.11.05, 14:40 1. jestem klientem tego banku od dawna 2. miałem relatywnie duzy udział własny (ponad 30 proc.) o i kredyt nie był mały (ponad 300 tys.) 3. we wniosku napisałe, że ubiegam się także o kredyt w innym banku 4. rozmowy prowadziłem ponad miesiąc 5. kiedy była ustalona przez bank inna (wyższa) stawka. Po prostu napisałem, iz nie pasują mi zaproponowane warunki i podałem swoje. Tydzień czekałem na decyzje, pozytywną. Odpowiedz Link
robinson65 Re: KREDYT BANK 28.11.05, 14:42 PS. Jak teraz doczytałem Twoje wczesniejszego posta, jest jedna zasadnicza różnica, jak rozumiem Ty juz wziąłeś wczesniej kredyt. W takiej sytuacji masz zdecydowanie mniejsze pole manewru.... Odpowiedz Link
lolozo Re: KREDYT BANK 03.12.05, 22:49 robinson65 napisał: > PS. Jak teraz doczytałem Twoje wczesniejszego posta, jest jedna zasadnicza > różnica, jak rozumiem Ty juz wziąłeś wczesniej kredyt. W takiej sytuacji masz > zdecydowanie mniejsze pole manewru.... Tak, porozmawiałem z panią w KB i wyjaśniła mi, że to ten problem. Nieopatrznie wziąłem kredyt kilka lat za wczesnie )) PS. Taka polityka banków ma b. krotkie nogi i za chwilę sytem wzajemnego podkradania sobie klientów padnie. Cywilizowane rynki dobrze wiedza ile kosztuje zdobycie nowego klienta w stosunku do niewielkiego względnie kosztu utrzymania starego. Dramat banków;- )) polega jedynie na tym, że nie widzą zagrożenia w prędkości uczenia się nowych warunków rynkowych przez klientów. Customer Experience Management to dla wielu abstrakcja. Ale nie ma co zalować starych durnych osłow ) Odpowiedz Link