jelitte 16.11.05, 11:53 Zastanawiam sie nad kredytem hipotecznym w GE, oferta jest w miarę korzystna, jakie są wasze opinie o tym banku? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdaaa73 Re: GE MONEY BANK - opinie 18.11.05, 10:51 Moja jak na razie-bardzo pozytywna, choc na razie podpisałam umowę i przelałam 1 transzę-wizyta w banku tylko raz-podpisac umowę-wszystko czytelne jasne, zawarte w umowie-mam nadzieję,że tak ędzie przy spłacie) Odpowiedz Link
gosiashek Re: GE MONEY BANK - opinie 18.11.05, 11:44 my wlasnie dostalismy umowe do podpisu, fakt, umowa dlugasna, czwsto odnoszaca sie do kolejnych i poprzednich paragrafow, myslalam, ze dla zmylenia przeciwnika i zeby kogos zmeczyc ale po wnikliwym przeczytaniu ok! waruki sa w pozadku dostalismy 2,05% na 192000( w kredycie prowizja 1880 i roczne obowiazkowe ubezpieczenie od straty pracy-ok.2270).poza tym zadnych dalszych kosztow. co mnie meczy i zniecheca to duzy tzw spread-0,14! to daje duze roznice w porownaniu np z Millenium -0,08! no i sie waham.... Odpowiedz Link
lewobrzezna Re: GE MONEY BANK - opinie 18.11.05, 12:51 czy możesz mi napisać (ewentualnie na priva - lewobrzezna@gazeta.pl) gdzie dostałaś takie warunki? w jakim mieście/oddziale? I jaki był Twój wkład własny? Ja biorę na 80% w Wwie i prponują mi 2,35%. A 2,05% mogę mieć, jesli wejdę w program oszczędniościowy. Więc interesuje mnie Twoja sytuacja pzdr lewobrzezna Odpowiedz Link
lucyperr Re: GE MONEY BANK - opinie 21.11.05, 13:11 cZY TO NIE POMYŁKA? ROCZNIE PŁACISZ UBEZPIECZENIE 2270 ? TO NA 30 LAT KREDYTU WYCHODZI OK. 70 000 ? WARUNKI SĄ W PORZĄDKU??? Odpowiedz Link
gosiashek Re: GE MONEY BANK - opinie 21.11.05, 14:18 a wlasnie, nie sprecyzowalam....to 2270 za ubezpieczenie obowiazkowo platne jest przez 1 rok, potem jest mozliwe ale nie konieczne. Lepiej to brzmi... Odpowiedz Link
lucyperr Re: GE MONEY BANK - opinie 23.11.05, 13:49 WITAM. a TY TEŻ WYNEGOCJOWAŁAŚ TAKI PROCENT ? DŁUGO MUSIAŁAŚ NEGOCJOWAĆ? Odpowiedz Link
dziewczyna-z-ferajny Re: GE MONEY BANK - opinie 24.11.05, 08:01 szczerze mówiąc nie negocjowałam go w ogóle....sami mi dali jak rzeczoznawca obejrzał mieszkanie a pierwotnie oprocentowanie miało wynosić 2,55% Odpowiedz Link
dziewczyna-z-ferajny Re: GE MONEY BANK - opinie 24.11.05, 10:54 jeszcze jeden kamyczek do ogródka GE - 4.11 wysłałam emailowo reklamację ( taka droga jest możliwa, adres dostępny na stronie) i dziś okazało się ze nikt się nie zajął ta reklamacją, dopiero po mojej interwencji ktoś to bedzie rozpatrywał. I co teraz mam zrobić? napisać reklamację na brak rozpatrzenia reklamacji?????? Odpowiedz Link
ulakoszula Re: GE MONEY BANK - opinie 18.11.05, 13:08 Mam tam kredyt, zapłaciłam już pierwszą ratę. Wszystko jest OK oprócz: 1. W umowie kredytowej było kilka mało znaczących błędów - odnośniki prowadziły do niewłaściwych punktów umowy 2. Miałam otrzymywać smsy przypominające o zapłaceniu raty - nie dostałam żadnego. Odpowiedz Link
dziewczyna-z-ferajny Re: GE MONEY BANK - opinie 22.11.05, 14:20 ja też mam tam kredyt, w zasadzie jest ok poza małymi wpadkami. 3 dni dłużej czekałam na umowę niż mi obiecywano, doliczono mi do kwoty kredytu kwotę podatku pcc(bagatelne 19 zł ale zawsze) pomimo tego ze zapłaciłam to samodzielnie i potwierdzenie opłaty było jednym z warunków uruchomienia, i jeszcze jedno - bank zwlekał z dostarczeniem do sądu wniosku o wpis hipoteki mimo ze zgodnie z umową miał na to tylko 1 miesiąc. Tym sposobem o miesiac dłuzej muszę płacić ubezpieczenie pomostowe. A tak ogólnie to prowizja za udzielenie kredytu jest zawieszona na 3 lata, bank pokrywa koszty sądowe od wpisu hipoteki. Ja zapłaciłam tylko jednorazowe ubezpieczenie od utraty pracy ( z możliwością przedłuzenia na dalsze lata). Oprocentowanie po wpisie hipoteki 2,05 % pomimo małej kwoty kredytu (25 tys)oczywiscie w CHF Odpowiedz Link
lucyperr Re: GE MONEY BANK - opinie 22.11.05, 19:24 Witam. A możesz napisać czy wynegocjowałaś taki pocent 2.05 %? bo mi powiedzieli 2.65% w oddziale w Warszawie. Odpowiedz Link
lucyperr Re: GE MONEY BANK - opinie 22.11.05, 19:26 i skąd wiesz, ze prowizja jest zawieszona na 3 lata? mi nic takiego nie mówili Odpowiedz Link
lucyperr Re: GE MONEY BANK - opinie 22.11.05, 19:28 może miałaś dużą wpłatę dlatego masz taki niski procent? Odpowiedz Link
dziewczyna-z-ferajny Re: GE MONEY BANK - opinie 23.11.05, 09:57 kredyt brałam we Wrocławiu w 2 połowie września, procent mam taki ponieważ wycenili moje mieszkanie na więcej niż płaciłam (rynek wtórny) czyli kwota kredytu wynosiła nieznacznie poniżej 50 % wartosci. Prowizja za udzielenie kredytu jest zawieszona na 3 lata i wyglada to tak, ze jeżeli nie nadpłacisz w ciągu 3 lat wiecej niz 10 % kapitału to tej prowizji nie będzie a jezeli niestety nadpłacisz to ściągną Ci prowizję (nie pamiętam ile procent - 1 chyba) Odpowiedz Link
djuszynski Re: GE MONEY BANK - opinie 24.11.05, 15:31 Mamy już podpisanę umowę w GE.Dostaliśmy 2,05% we frankach, 1,5 prowizji wliczonej w kwotę kredytu.Oczywiście nie za darmo... Na czas ulgi w oprocentowaniu kredytu (-0.4%) trzeba było wykupić polisę w NATIONWIDE tz. wpłaca się min. 200zł przez 5lat. NW lokuje to w wybrane fundusze inwestycyjne.Kasę z inwestycji bez opłaty umożeniowej (odpowiednio po 1 roku -90% po 10 -0%)można wycofać po 10 latach... W całym tym okresie GE jest podmiotem uposażonym.Rezygnacja z ubezpieczenia po tym okresie oznacza powrót do stawki 2,55%. Umowa jest trochę długa ale nie odsyła do regulaminu. Przewalutowanie jest bezpłatne ale tylko jedno. Reasumując jesteśmy raczej zadowoleni z warunków.Zobaczymy jak będzie dalej. Tylko jedna uwaga-wszytko trwało prawie 2 miesiące (od złożenia dokumentów do podpisania umowy). Oczywiście zawsze czegoś brakowało lub coś było nie jasne także jak ktoś się bardzo śpieszy to musi pamiętać aby brać poprawkę na to co slyszy w banku "złatwimy wszystko w tydzień" raczej w trzy... Odpowiedz Link
gosiashek Re: GE MONEY BANK - opinie 25.11.05, 10:29 lo matko!!!! my tez mamy juz podpisana umowe ale takich rzeczy jak ty piszesz to nie mamy...mamy ten kredyt "prosty" i w nim oplacilismy prowizje - 1% i na rok ubezpieczenie od utraty pracy - 1,2%-z ktorego mozna zrezygnowac( oplaty w kwocie kredytu)i to wszystko....moze zaznacze, bo to pewnie ma duze znaczenie- kredyt na 196 tysi, 20% wkladu wlasnego. Odpowiedz Link
djuszynski Re: GE MONEY BANK - opinie 25.11.05, 11:25 my mamy obowiązkowe ubezpieczenie od utraty pracu na rok gratis 1.2% prowizja 1.5% w kretycie 160tyś 20% udziału Odpowiedz Link
wiolczers Re: GE MONEY BANK - opinie 25.11.05, 12:32 A czemu nic nie piszecie, na jaki okres dostaliście kredyty, przeciez to też ważne i wpływa na oprocentowanie. Ja brałam kedyt w GE we wrześniu (tak wiec były jeszcze stare promocje): - W-wa, mieszkanie na rynku pierwotnym - kredyt w CHF na 10 lat, - dochody z mężem 4000 netto, bez dzieci, ssamochód, brak innych obciążeń - wkład własny 40% - oprocentowanie 3% (do czasu ustanowienia hipoteki podwyższone do 5%) - w 1 roku obowiązkowe ubezpieczenie od ryzyka utraty pracy (1220 PLN wliczone w kredyt) - nadpłata (całkowita lub częściowa)bez opłat - za przewalutowanie jest jakiś % kwoty kredytu (ale nie pamiętam jaki) GE spóźniło się z wypłatą kredytu o 10 dni (co oczywiście skutkowało odsetkami u dewelopera) i nawet nie poinformowało, że wypłata nie nastąpiła. Gdybym sama nie zadzwoniła, pewnie trwałoby to jeszcze dłużej. Okazało się, że mają taki bajzel, że zgubili dokument, który składaliśmy przed podpisaniem umowy (że wpłaciliśmy opłatę w ramach umowy przedwstępnej z deweloperem). Aha, i o harmonogram spłat też musiałam się prosić. Dwukrotnie kontaktowałam się z infolinią i w końcu 2 dni przed terminem wymagania I raty, łaskawie przysłali. Tak więc pierwsza rata już wpłacona, niech tylko frank będzie na przyzwoiym poziomie )) Odpowiedz Link
nauboczu Re: GE MONEY BANK - opinie 23.12.05, 11:53 Ja mam kredyt w tym banku od 5 lat i jestem bardzo zadowolona ! Polecam częste pisanie pism z prosbą o obniżenie oprocentowania, zmiany warunków umowy ... itp itd, oczywiście z adnotacją, że u konkurencji dostaliście lepsze warunki i natychmiast sie przeniesiecie jeżeli nie zmienia Wam warunków... TO NAPRAWDĘ DZIAŁA.... Odpowiedz Link