Dodaj do ulubionych

Raport BIK - jak go czytać?

10.04.06, 17:50
Dostałem dziś odpowiedź z BIK. Mój raport. Nie wiedziałem, że aż tyle info na
mój temat tam zebrali. A tak na poważnie, mam tam wiele zapisów STATUS
PłATNOśCI RACHUNKU : NORMALNY (0-30 DNI ZALEGłOśCI). I to wszędzie - przy
kredycie, przy karcie. Nie rozumiem tego!
Obserwuj wątek
    • kriss_333 Re: Raport BIK - jak go czytać? 10.04.06, 18:15
      Jesli masz tylko Status Normalny, to dobrze i to znaczy ze nie miales
      przekroczen platnosci powyzej 30 dni i w zwiazku z tym nie powinienes miec
      problemu z uzyskaniem kredytu. Skoro masz rozne zaleglosci, jak piszesz
      wszedzie, tzn, ze nie spacales w terminie zadluzen, wytarczy kilka dni i juz
      banki wysyłaja info do BIK.
      • posen80 Re: Raport BIK - jak go czytać? 10.04.06, 18:33
        Najśmieszniejsze jest to, że mam ustawione stałe zlecenia z rachunku bieżącego.
        Kredyt studencki jest ściągany przez bank z mojego rachunku, natomiast na zakup
        kompa idzie stałe 14 dni przed terminem. Oczywiście wszystko wykazane <hahaha>.
        Po prostu śmiech na sali! Oczywiście - BZ WBK SA
        • kriss_333 Re: Raport BIK - jak go czytać? 10.04.06, 18:50
          To rzeczywiscie, ale pewnie przez tych palantow z BZWBK nie dostalem kredytu w
          mbanku, bo jak zamykalem u nich konto 4 lata temu to mi za cos policzyli 3 zl,
          jakas pewnie opalate za rachunek i wisialo to pnad miesiac, nie wiedzialem o tym
          nawet. Oczywiscie wyslali to do BIKU, a w mbanku nie sprawdzili, ze chodzi o
          durne 3 zl, tylko ze byl STATUS PONIZEJ STANDARTU!!!
          P.S. Na szczescie dla ING to nie mialo znaczenia, bo oni biorą pod uwage
          ostatnie 2 lata, a mbank (chyba) 5 lat.
        • kajka777 Re: Raport BIK - jak go czytać? 10.04.06, 22:36
          posen80 napisał:

> Najśmieszniejsze jest to, że mam ustawione stałe zlecenia z rachunku
          bieżącego.
          > Kredyt studencki jest ściągany przez bank z mojego rachunku, natomiast na
          zakup
          > kompa idzie stałe 14 dni przed terminem. Oczywiście wszystko wykazane <haha
          > ha>.

w BIKu sa wszystkie informacje nt zaciagnietych zobowiązań, a nie tylko te
          przeterminowane. Jeżeli bank wysyła informacje do BIK (a teraz to już chyba
          każdy tak robi) to dotyczy to wszystkich kredytów, a nie że wysyła, bo jakiegoś
          nie spłacasz w terminie. Tak samo jak w BIK widać w jakim banku starasz się o
          kredyt.
    • mariolka1977 Re: Raport BIK - pytanie 10.04.06, 19:00
      Hej, mógłbys napisac co dokładnie trzeba zrobic by taki raport otrzymać? Będę
      wdzi eczna za pomoc. Pozdrawiam!
      • kriss_333 Re: Raport BIK - pytanie 10.04.06, 19:08
        www.bik.pl
        Normalnie to wysylasz wniosek i maja miesiac na odpisanie - wyslanie Ci raportu.
        W Warszawie mozna ponoc zalatwic to na miejscu, albo wystarczy pojsc do banku i
        powiedziec, ze chcesz u nich kredyt, ale zeby Cie sprawdzili w BIK.
        P.S. Moj BIK sprawdzil kolega, ktory pracuje w banku, nie mialem czasu na
        pisanie i czekanie miesiac.
        • posen80 Re: Raport BIK - pytanie 10.04.06, 19:38
          Jestem z Poznania, więc musiałem wszytsko załatwiać przez pocztę. Ale nie było
          tak źle. Wysłałem do nich pismo w piątek 31.03, a dziś dostałem w liście ten
          głupi raport. Aż 16 stron! <hahaha>

Co do wniosku o kredyt hipoteczny - już go złożyłem i czekam na decyzję. Do
          kredytu hipotecznego zbrałem się z drugiej strony! tongue_out

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka