Dodaj do ulubionych

Warto oszukać bank?

27.04.06, 13:12
Mam mała zdolność kredytową. Ledwo łapie sie na kredyt w banku PKO BP i
Santander.
Tak sobie pomyślałam , że gdyby w tych bankach mi odmówiono kredytu to co
byłoby lepsze wziąć kredyt "na gębę" i płacić olbrzymie raty czy lepiej
zataić pewnne informacje przed bankiem.
O jakie informacje chodzi: podać, ze w gosp. domowym sa 3 a nie 4 osoby -
tzn. zataić istnienie jednego dzieciaczka.Szczerze mówiąc bardzo sie tego
boje i zastanawiam sie czy bank to sprawdza.Czy gdybyśmy płacili raty
regularnie to oni by sprawdzali ile jest osób w gospod. domowym. W jaki
sposób bank może to sprawdzić?

I jeszcze jedno pytanie.Czy jeśli przyniose oświadczenie pracodawcy o
wysokości dochodów i pracodawca w tym oświadczeniu napisze wyższe niż są na
papierze to czy bank to również sprawdza dzwoniąć do U.S?
Obserwuj wątek
    • monalisa.pl krótko-nie warto! 27.04.06, 15:29
      uwazaj zeby cos takiego sie pozniej na tobie nie odbilo przeciwko
      takie sprawy pozatym bank moze sprawdzic
      • agawojno6 Re: krótko-nie warto! 28.04.06, 13:16
        To zalezy od banku. W Satanderze raczej nie sprawdzają takich rzeczy, tylko
        wierzą "na słowo". Z PKO byłabym ostrożna. Moja koleżanka wzieła kredyt własnie
        w Satanderze na 200 tys. chociaz wpisana jest na tak zwanej "czarnej liscie
        dłużników". Ponad 10 innych banków jej odmówiło a Satander nawet nie sprawdził
        jej. Powodzenia.
    • aniam1234 Re: Warto oszukać bank? 28.04.06, 13:27
      Witam!
      Miałam ten sam problem co Ty. Ja w banku PKO BP zaniżyłam wydatki na mieszkanie
      ( minimalna jest 180 zł) bo miałam ten sam problem co Ty niska zdolność
      kredytowa ( mąż tylko pracuje). Można też nie wpisywać wydatków na samochód.
      Warto spróbować iść do banku i razem z agentem pokombinować. Wypisać wniosek a
      nuż sie uda.
      Zycze powodzenia bo mi sie udało i w końcu jestem już na swoim.
      Pozdrawiam Mama dwójki urwisów smile
      • kaja5 Re: aniam1234 28.04.06, 20:14
        A oni sprawdzaja koszty utrzymania aktualnego mieszkania (czynsz itp) czy
        mieszkania które chce sie kupić?Bo jeśli mieszkania które chce sie kupic to tak
        na prawde nie wie sie ile będzie nas kosztować jego utrzymanie i można wpisac
        tą najnizsza kwotę.
    • s.kredyt Re: Warto oszukać bank? 28.04.06, 14:52
      1. bank zawsze ma możliwość sprawdzenia wszystkich dla niego istotnych informacji
      2. jak zrobisz to z głową to dasz radę nawet 0,5mln kredytu dostać (nasz klienta
      nasz pan)
      ale oficjalnie powiem ze łamiesz prawo smile
      s.kredyt@vp.pl
      • forgotten_realms Re: Warto oszukać bank? 28.04.06, 15:46
        W tym przypadku nie oszukujesz banku tylko siebie. Zdolność kredytowa nie jest
        sztuczną barierą, jest instrumentem chroniącym także klienta przed nadmiernym
        optymizmem w autoocenie własnej sytuacji finansowej.
        • kaja5 Re: Warto oszukać bank? 28.04.06, 20:12
          Tylko, zę ja mam srodki by spłacać ten kredyt. Od 2 lat żyjemy tylko z pensji
          meża a ja otrzymuje zasiłek wychowawczy pierw na jedno dziecko, teraz na
          drugie. Wychowawczy na pierwsze dziecko (400zł) leży nietknięty od 2 lat na
          koncie. Nie ma potrzeby by z niego korzystać, to sa pieniądze na które sobie
          odkładamy.Niedługo bedę dostawać wychowawczy na drugie dziecko (przez 2 lata) i
          te pieniądze w całości poszłyby na spłate kredytu (chociaż rata wg. moich
          obliczeń byłaby niższa ok.250zł takze jeszcze by troche zostało na wypadek
          gdyby frank podrożał). Problem jest taki, zę banki nie uznaja mojego dochodu z
          wychowawczego i nawet fakt, ze po dwóch latach wróciłabym do pracy (umowa na
          czas nieokreślony) nie przemawia na moja korzyśc. Poza tym mam jeszcze
          stypendium z uczelni, które też sie nie wlicza do dochodu!Także spłacać bym
          mogła!Tylko musze ten kredyt dostać!
    • czuk1 Re: Warto oszukać bank? 28.04.06, 20:32
      Zatajasz - tracisz zaufanie.
      Nawet przy najlepszej ocenie wniosku kredytowego
      i istnieniu zdolnosci kredytowej - pracownik banku
      może się uprzeć i uznać Cie niewiarygodnym.
      Skutki tego mogą byc jednak i "żadne" bo
      wielka jest walka banków o klientów.
      m
      • aniam1234 Re: Warto oszukać bank? 28.04.06, 22:13
        Moim zdaniem nawet gdy troche sie oszuka bank w niczym nie zaszkodzi (żadne
        poczucie winy). Ja przez trzy lata wynajmowałam mieszkanie z mężem i płaciliśmy
        po 200 zł odstępnego + dodatkowo czynsz i opłaty za media. Nikt wtedy mnie sie
        nie pytał czy mi na to starcza a musiałam gdzie mieszkać z mężem i dwójką
        dzieci.
        Dlatego jak tylko mąż dostał prace na stałe znalazłam mieszkanie i wziełam
        kredyt na 100% wartości bo własnych oszczedniści nie było.
        Co do kosztów mieszkania to mnie pytali o obecne mieszkanie za które płaciłam
        700 zł + prąd (a napisałam 250 zł).
        Bank też patrzy na historie rachunku jak widzi że konto jest regularnie
        zasilane i nie ma dużych debetów to też jest plus.
        PS. Pamietaj że jeżeli bieżesz we frankach to bank wypłaca kredyt po kursie
        kupna dewiz z dnia podpisania umowy kredytowej wiec może sie zdażyć że bedziesz
        musiała dopłacić sprzedającemu lub wypłacą troche więcej wtedy musisz sie ze
        sprzedającym dogadac smile.
        Pozdrawiam.
        • kajka777 Re: Warto oszukać bank? 29.04.06, 00:14
          aniam1234 napisała:

> > PS. Pamietaj że jeżeli bieżesz we frankach to bank wypłaca kredyt po kursie
          > kupna dewiz z dnia podpisania umowy kredytowej wiec może sie zdażyć że
          bedziesz
          >
          > musiała dopłacić sprzedającemu lub wypłacą troche więcej wtedy musisz sie ze
          > sprzedającym dogadac smile.
          > Pozdrawiam.

Może jednak napisz jaki konkretny bank masz na myśli, bo jeżeli wszystkie, to
          się grubo mylisz.
          • aniam1234 Re: Warto oszukać bank? 29.04.06, 19:15
            Ja brałam w PKO BP

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka