Dodaj do ulubionych

kredyt na remont

28.06.06, 13:26
Witam
Jestem w trakcie wykupu mieszkania komunalnego. Głównym najemcą jest babcia i
to na nią zostanie wykupione mieszkanie, jednak w krótkim czasie zostanie
przepisane na mnie. Czy w związku z tym mogę wziąć kredyt na remont tego
mieszkania, zanim jeszcze stanę się jego formalną właścicielką? Czy
narzeczony, który tam zostanie zameldowany (nie jest włascicielem) może
ubiegac się o kredyt?
Obserwuj wątek
    • megisa1 Re: kredyt na remont 28.06.06, 14:34
      no to jesteśmy w podobnej sytuacji tylko ja juz jestem dalej tzn szukam
      kredytu wink

wiec moge ci powiedzić że:
      po wykupieniu mieszkania notariusz złoży podanie o wyrobienie KW
      ale w niej bedzie wpisana babcia.
      Mieszkanie pewnie dostaniesz darowizną
      (ja jak zrobiłam)
      Chyba żeby zrobić darowizne musi być KW...czekaliśmy na załozenie kilka miesięcy
      ...nie pamietam już czy to był wymóg zeby przed darowizną była już KW ale chyba
      był...musisz to sprawdzić...
      Jak będziesz miała umowę darowizny notarialną w ręku, możesz zacząć szukać
      banku, który da ci kredyt...choć wiekszość będzie chciała zebyć była już
      wpisana w KW jako własciciel

ale... w dombanku, wystarczy chyba kopia wniosku o załozenie KW i dokument że
      jesteś właścicielem czyli umowa darowizny
      mbank tez nie kręcił nosem wink

Z tym narzeczonym to zadzwoń na infolinię któregoś banku ale szczerze...to nie
      sądzę

w końcu kredyt bierzesz pod hipotekę/albo weksel z poreczeniem...nie wyobrażam
      sobie żeby ktoś obcy mógł łatwo dostać pożyczkę pod hipotekę mieszkania którego
      nie jest właścicielem...np. mojego wink
      • aggatella Re: kredyt na remont 28.06.06, 18:37
        Megisa1, wielkie dzięki za odpowiedz. Rozjaśniłaś mi wiele sprawsmile Z mieszkaniem
        zamierzam zrobić dokladnie tak samo jak Ty, czyli babcia mi je podaruje. Choć z
        tą sprawą muszę się jeszcze udać do prawników, bo ostatnio znajoma zasiała
        ziarnko niepewności, jakoby po śmierci babci reszta spadkobierców mogła wystąpić
        o zachowek uncertain

Z narzeczonym sprawa wygląda tak, że wkrótce zostanie w tym mieszkaniu
        zameldowany. Co prawda nie będzie jego właścicielem, ale przecież codziennie
        będzie je użytkował, wiec pomyślałam, że może bank dałby kredyt...

Życzę powodzenia w poszukiwaniach banku, a pożniej wiele cierpliwości przy
        remonciesmile

ps. czy będę bardzo niedyskretna, jeśli spytam, ile kosztował Cię notariusz w
        związku z darowizną?
        • kajka777 Re: kredyt na remont 28.06.06, 23:13
          kredyt można wziąć pod zastaw nieruchomości należący do osoby trzeciej, czyli
          w ogóle nie związanej z kredytem. Oczywiscie potrzebna jest jej zgoda na
          obciążenie hipoteki.
          Tymbardziej wiec kredyt można wziąć z narzeczonym, który nie jest właścicielem
          mieszkania.
          Jeżeli mieszkanie nie ma urządzonej KW, to notariusz wcale nie musi wnosić o
          założenie KW.
          Jeżeli KW juz istnieje, to oczywiscie notariusz złozy w Sądzie wniosek o
          zmianię właściciela w dziale II KW. Nie stanowi to przeszkody w staraniach o
          kredyt. W banku przedstawiasz odpis KW z babcią, ale we wzmiankach juz widać,
          że został zlożony wniosek o zmianę właściciela.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka