Dodaj do ulubionych

Oprocentowanie a spread

22.09.06, 20:27
CZy jest jakiś wzór, regułka, która pozwoliła by powiązać oprocentowanie
kredytu walutowego ze spreadem ? Ciekawi mnie, jak spread podnosi rzeczywisty
koszt kredytu i czy bardziej opłaca się kredyt z odrobinę niższym
oprocentowaniem, rzędu 0.2 punkta procentowego przy spreadzie rzędu 12 gr, czy
lepiej wyższe oprocentowanie, a niski spread?
Obserwuj wątek
    • arfer Re: Oprocentowanie a spread 22.09.06, 20:45
      Potraktuj spread jako formę "prowizji" - po prostu masz do spłaty np. 103 %
      kredytu, który byłby zaciągnięty w PLN. Dlatego (między innymi) przy krótkim
      okresie kredytowania spread jako jeden z czynników kosztu kredytu powoduje, że
      mimo wyższego oprocentowania kredyty w PLN mogą być atrakcyjniejsze.
      • bolexim Re: Oprocentowanie a spread 23.09.06, 23:58
        dokladnie dziala on jak prowizja
        ciezko odniesc to do oprocentowania bo ono jest zmienne
        • jaqbek2 Re: Oprocentowanie a spread 24.09.06, 01:10
          Czyli de facto mogę to brać tak:
          Parametr 1: prowizja + spread
          Parametr 2: oprocentowanie.
          Dobrze kombinuję ? Czy spread jest stały (zawarty w umowie), czy zmienny ?
          • jaqbek2 Re: Oprocentowanie a spread 24.09.06, 01:22
            Wydaje mi się, że to nie jest do końca tak. Jeśli dobrze kombinuję, to muszę
            najpierw obliczyć ratę w PLN, uwzględniając oprocentowanie, a dopiero potem
            pomnożyć to przez kurs, uwzględniając spread.
            Jeśli policzymy tak, że całkowity koszt kredytu to spłacany kapitał + spłacane
            odsetki, to spread podniesie nam i część kapitałową - i to można potraktować
            tak, jak marżę od udzielenia kredytu, ale podniesie nam też część odsetkową,
            która zależy od oprocentowania. Zna ktoś wzorek, jak to wszystko zebrać do kupy ?
          • jn422 Re: Oprocentowanie a spread 24.09.06, 01:23
            spread jest zmienny, aczkolwiek wiadomo ze np. w GE on oscyluje wokół 5% a np w
            multibanku coś koło 4,6
            • bolexim Re: Oprocentowanie a spread 24.09.06, 11:31
              moze od poczatku
              gdyby kurs z daty uruchomienia kredytu nie zmienil ci sie do konca umowy to te
              3-6% byloby widoczne w wartosci uruchomionego kredytu czyli gdybys bral w pln
              np 100 to w chf wyszloby np 103tys z tytulu przeliczenia kupno-sprzedaz
              wiec tak jak pisales przeklada sie to na odsetki i kapital, spread jest przy
              kazdym kredycie walutowym ale rozny w roznych bankach czesto tam gdzie jest
              nizesz oprocentowanie jest wyzszy spread to taka cwana forma ukrycia dochodu
              banku
              generalnie ciezko to przy malych roznicach wyliczyc mowie o realacji spread-
              oprocentowanie a wynika to z faktu zmiennosci kursu w dalszym okresie spalty
              kiedy ten negatywny wplyw przeliczenia moze zostac wyleiminowanym umocnieniem
              sie pln
              ale im nizszy pread i nizsze oprocentowanie lepiej, no ale to jest oczywiste
              mam nadzieje ze pomoglem
              • jaqbek2 Re: Oprocentowanie a spread 24.09.06, 11:46
                Weźmy może konkret smile
                Chcę zrobić sobie kalkulatorek w Excelu. Znalazłem taki wzór na ratę annuitetową:
                A = S * q^n * ((q-1)/(q^n + 1))
                gdzie A: wysokość raty, S: kwota kredytu, n - ilość rat,
                q: oprocentowanie nominalne (roczne) podzielone przez 12 miesięcy

I pytania moje są 2: jak wyliczyć to q? Załózmy, że bank podaje oprocentowanie
                jako 5%, to ile wówczas to q wyniesie ?
                I drugie: gdzie w tym wzorze powiniennem umieścić prowizję za udzielenie
                kredytu, a gdzie spread ?
                • zalesiu Re: Oprocentowanie a spread 24.09.06, 14:09
                  > I pytania moje są 2: jak wyliczyć to q? Załózmy, że bank podaje oprocentowanie
                  > jako 5%, to ile wówczas to q wyniesie ?
                  q to wlasnie jest te 5%, czyli oprocentowanie nominalne roczne

> I drugie: gdzie w tym wzorze powiniennem umieścić prowizję za udzielenie
                  > kredytu, a gdzie spread ?
                  Na obliczenie rzeczywistej stopy procentowej trzeba poszukac innego wzoru.

Kalkulator który ci podeslalem w excelu uwzglednia w obliczeniu raty spread,
                  porownaj sobie sumy kolumn "kapital" w PLN i CHF, różnica to jest spread.
                  • tomaszp3 Re: Oprocentowanie a spread 24.09.06, 15:40
                    > Kalkulator który ci podeslalem w excelu uwzglednia w obliczeniu raty spread,
                    > porownaj sobie sumy kolumn "kapital" w PLN i CHF, różnica to jest spread.

a czy ja mógłbym też ładnie poprosić o przesłanie takiego pliku w excelu na miala: tomaszp3@wp.pl ?
                    • michola1 Re: Oprocentowanie a spread 24.09.06, 21:52
                      Ja też poproszęsmile tomskor@poczta.onet.pl
                      i z góry dziękuję
                      • jaqbek2 Re: Oprocentowanie a spread 24.09.06, 22:07
                        Kalkulatory wysłane
                        • naataa1 Re: Oprocentowanie a spread 25.09.06, 22:58
                          Czy ja też mogę prosić o kalkulator?? nataliab@epf.pl Z góry dziekuje.
                          • jaqbek2 Re: Oprocentowanie a spread 26.09.06, 07:54
                            Kalkulator wrzuciłem na strony.aster.pl/farszafiak/Kalkulator.xls
                  • jaqbek2 Re: Oprocentowanie a spread 24.09.06, 22:02
                    Zrobiłem sobie małą symulację w Excelu. W pierwszym przypadku założyłem stałe
                    oprocentowanie, zmieniałem natomiast spread. W drugim przypadku sprawdziłem, jak
                    zmienia sie rata stała przy jednakowym poziomie spreadu, ale różnych
                    oprocentowaniach. Czy słusznie zauważyłem, że:
                    - wysokość raty przy jednakowym oprocentowaniu zależy liniowo od spreadu ?
                    - wysokość raty stałej zależy liniowo od oprocentowania przy stałych pozostałych
                    parametrach ?
                    • efx7 Re: Oprocentowanie a spread 25.09.06, 08:49
                      Ja rowniez poprosze kalkulatorek w exelu i z gory bardzo dziekuje:
                      efx7@gazeta.pl

Apropo spreadu i oprpcentowania: mam takie opcje-DOM 2,84 % i spread okolo 6,3
                      a w Multi 3,0% i spread 4,6, ciekawi mnie co wyjdzie korzystniej, podejrzewam ze bedzie mniej wiecej to samo. Jednak w Multi-decyzja Zarzadu a w DOMu wysokie ubezpieczenia. Co generalnie polecacie?
                      • bolexim Re: Oprocentowanie a spread 25.09.06, 13:37
                        warto by jeszcze znac kwote kredytu
                  • bednaada Re: Oprocentowanie a spread-do zalesiu 25.09.06, 14:23
                    witam.
                    moge prosić o ów kalkulator na muzyszyn@gmail.com

dzieki z góry
                    • efx7 Re: Oprocentowanie a spread-do zalesiu 25.09.06, 17:49
                      kwota kredytu to 117 tys, 20% wkladu wlasnego i na 30 lat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka