Dodaj do ulubionych

PKO SA - w PLN - warunki

13.11.06, 22:03
Witam Jak w temacie,
czy sądzicie że:
kredyt w pko sa w PLN
wartość 200 tys
wartość inwestycji 250tys
vibor 3m + 0,6marza
0 prowizji za udzialenie
ubezpieczenie przejsciowe: 0,6%
0 wczesniejsza splata ze srodkow z nieruchomosci
kredyt na 10 lat
czy takie warunki są atrakcyjne?
czy coś jeszcze z pko sa można wyrwac, jestem juz po niegocjacjach
proszę o odp.
Obserwuj wątek
    • pawxxx1 Re: PKO SA - w PLN - warunki 13.11.06, 22:53
      warunki cenowe w pko sa bardzo dobre- o lepsze będize ciężko- jeżeli chcesz
      obnizyć realen oprocentowanie kredytu nawet do marzy ujemnej to wydłuż okres
      kredytowania do 40 lat, weź 250 tys zamiast 200, zaoszczedzone w ten sposób
      pieniądze ulokuj na lokacie inwestycyjnre i dokładaj do niej co miesiąc różnicę
      pomiędzy ratami któe być płacił przy 10 i tymi przy 40- po 10 latach spłacisz
      cały kredyt i jeszcze zostanie na dobry samochód
    • kredytymieszkaniowe Re: PKO SA - w PLN - warunki 13.11.06, 23:58
      A wycena i ubezpieczenie na życie? Czy marża 0,6% jest na cały okres
      kredytowania czy tylko na rok lub dwa??
      • kredyto12 Re: PKO SA - w PLN - warunki 14.11.06, 21:19
        marza 0,6% ma byc na caly okres kredytowania, pierwsze dwa lata 0,5%.
        za wycene place tylko jeden raz tzn 168zl

tyle

atrakcyjne?
      • kredyto12 Re: PKO SA - w PLN - warunki 14.11.06, 21:20
        ubezpieczenie na zycie - brak, chyba ...
        • netter Re: PKO SA - w PLN - warunki 14.11.06, 22:03
          ja zdecydowanie polecam ofertę Kredyt mieszkaniowy Bank Millenium smile
          pozdrawiam
          • arfer Re: PKO SA - w PLN - warunki 14.11.06, 22:16
            Nie kompromituj się - jakie warunki zaoferuje Mille w takiej sytuacji - 1 %
            marży ? I taka oferta ma konkurować?

Warunki uzyskane w Pekao SA są bardzo dobre. Nie sądzę, by w chwili obecnej
            udało się wywalczyć ciekawszy kredyt. Natomiast - rozważyłbym wydłużenie okresu
            spłaty i inwestowanie.
            • kredyto12 Re: PKO SA - w PLN - warunki 14.11.06, 23:53
              Dzięki za radę,
              jeśli chodzi o mille - wszyscy mówią że czas oczekiwania na decyzję to ponad
              miesiąc,
              w pko sa mam rachunek więc bez problemu dostanę kredyt szybciej
              jeśli chodzi o inwestowanie, tak na prawdę to ten kredyt to zło konieczne wiec
              znając siebie będę się starał szybk go spłacić, już za rok planuje wpłacic
              polowe ze sprzedazy mieszkania ktore mam, a z reszta zostac na max 10 lat, a
              moze nawet wczesniej sie tego obcoazenia pozbyc, zobaczymy .....
              • arfer Re: PKO SA - w PLN - warunki 15.11.06, 00:54
                Nie, w tej chwili wniosek jest w analizie 4 dni robocze (+wycena, koordynator) -
                czasy przedwakacyjne o już raczej przeszłość. Natomiast - po prostu, oferta
                Mille będzie gorsza. Chyba, że zamierzasz szybko spłacić kredyt i nie tyle
                istotne jest oprocentowanie, ale niskie koszty początkowe (w Mille nie zapłacisz
                za wycenę i nie będzie prowizji przy PLN).

Rozsądniej - i taniej (tym bardziej, jeśli kredyt Ci "ciąży" i chciałbyś, by jak
                najszybciej nie stanowił zagrożenia i obciążenia dla Twoich finansów) zainwestuj
                całość środków ze sprzedaży mieszkania, nie nadpłacaj kredytu. Po prostu -
                jeszcze szybciej go w ten sposób spłacisz. Mając równocześnie do dyspozycji
                rezerwę finansową.
                • bas56 Re: PKO SA - w PLN - warunki 15.11.06, 21:13
                  A w którym oddziale banku PKO SA zapropnowali Ci 0,6 na cały okres
                  kredytowania??? Wydaje mi się, że jest to chwili obecnej b.dobra oferta.
                  • zojar Re: PKO SA - w PLN - warunki 15.11.06, 23:09
                    No właśnie, w którym? Mi się nie udało wydębić lepsze niż standardowe 0,75, co
                    i tak wygląda najlepiej w PLN w stosunku do innych banków
    • lubomirski Re: PKO SA - w PLN - warunki 15.11.06, 23:34
      Mam marze 0,75 (wibor3m) w PeKaO SA i myslalem ze to jest najlepsza oferta na rynku.
      Bralem kredyt w maju 2005. A tu widze ze jeszcze bardziej mozna zdjac majtki wink
      W dodatku mialem 0,5 marze tylko przez pierwszy rok (a od jakiegos czasu jest
      przez 2 lata), dodatkowe ubezpieczenie 0,6 do czasu wpisu.
      Jest tylko taki trik, ze po roku mam zwiekszona marze do 1,25 - tak bedzie do
      podpisania aktu notarialnego.
      Do tego ubezpieczenia na zycie (dla kwotu=1/4 kredytu), ubezbieczenie mieszkania
      i cholerne 11.50 PLN za Eurokonto z ktorego pobieraja rate.
      Ale generalnie jestem zadowolony, szczegolnie ze mieszkanie poszlo w gore ponad
      100%.
      Gdyby nie ten kredyt to w zyciu bysmy nie odlozyli.
    • zbooycerz Re: PKO SA - w PLN - warunki 16.11.06, 13:05
      jesli jest tak jak mowisz to najtanszy kredyt zlotowy, szkoda tylko, ze nie ma
      bilansowania

LTV <80% i 0.6% marzy w calym okresie i bez prowizji? moze dlatego ze tylko na
      10 lat, czytaj: duza nadwyzka zdolnosci

upewnij sie jeszcze jaka prowizja za podwyzszenie, bo ostatnio dla starszych
      kredytow bylo 2%!

nawet jak masz nadwyzki to bierz na 30lat, to tylko taki bezpiecznik, zeby
      splacac dluzej, przeciez nadplacac zawsze mozesz (prawdopodobnie do 15%
      wartosci kredytu w ciagu rok, myle sie?) a w druga strone nie bardzo, tzn jak
      zafiksujesz na 10lat to nie wydluzysz

czy
      > 0 wczesniejsza splata ze srodkow z nieruchomosci
      oznacza rowniez tą kredytowana nieruchomosc czy inna?

ogolnie nie wykorzystujesz zdolnosci, moglbys smialo wziasc z 400k, tyle ze na
      20 lub wiecej lat

pzdr
      • kredyto12 Re: PKO SA - w PLN - warunki 16.11.06, 22:12
        Moi drodzy, odział Banku ujawnię jak dostanę te warunki, trwają "grube"
        negocjacje,na chwilę obecną mam 0,7% marży a przez pierwsze dwa lata 0,5%,
        kredyt staruje na 30 lat ale co sie wydarzy dalej - nie wiem.
        jak dam rade to nie sprzedam mieszkania i bede dalej splacal, jak sprzedam
        splace polowe kredytu.
        Prawda jest taka ze mam zdolnosc duzą i jestem ich bardzo dobrym klientem

dam znac jaka jest decyzja banku.
        pozdro
        • arfer Re: PKO SA - w PLN - warunki 17.11.06, 02:29
          smile

Wiesz, ostatnio trafiłem na osobę, która zaciągała kredyt na 300 tys. -
          generalnie rynek pierwotny - ok. 80 % LTV i w Pekao dostała 0,6 % marży przez
          cały okres kredytowania, bez prowizji i !!! opłat za wcześniejszą spłatę. Zapas
          zdolności owszem był, dochód na poziomie niecałych 10 tys., ale i sporo
          zobowiązań. Natomiast - warunki ów klient w Pekao dostał bezkonkurencyjne.
      • kredyto12 Re: PKO SA - w PLN - warunki 16.11.06, 22:15
        jesli chodzi o splate ze srodkow ze sprzedazy nieruchomosci: rozumiemy ze z
        nieruchomosci ktorej jestem teraz posiadaczem.

kredyt biore na 30 lat, ale chce splacic wczesniej
    • emma71 Re: PKO SA - w PLN - warunki 18.11.06, 23:07
      Czy możesz napisać czy ta spłata wcześniejsza bez prowizji ze sprzedazy
      nieruchomości ma ograniczenia czasowe?Ja też tak sobie wynegocjowałam ale
      właśnizye zobaczyłam w projekcie umowy,że napisali,że zwolnienie z prowizji
      obowiązuje przez okres 5 pierwszych lat (kredyt jest na 30 lat) a potem
      normalnie 2,5% niezależnie ze środki ze sprzedanego mieszkania.
      Poza tym ubezpieczenie przejściowe to 0,6% doliczane do marży.I na tym powinno
      się skończyć ale wiesz,że chcą jeszcze dodatkowo 0,15% od kwoty kredytu tytułem
      pierwszej transzy za 1 kwartał takiego ubezpieczenia do czasu wpisu do hipoteki?
      Myślałam (a raczej tak mi powiedziano) w banku ,że to 0,6% powinno być na ten
      cel a jednak nie.Czy weksel in blanco musisz podpisać na cały okres
      kredytowania?Ja mam mailem informację,że zwracają po wpisaniu do hipoteki a
      poza tym dostałam wzór umowy gdzie też jest zabezpieczeniem przejściowym ale w
      umowie się okazało,że będzie to zabezpieczenie docelowe.Jestem bardzo
      zdegustowana tym bankiem.Niech sobie pobierają za co chcą ale jeśli pytam się o
      konkrety dotyczące oferty i dostaje odpowiedzi to uważam,że tak jest i na tej
      podstawie podejmuję decyzję,który bank wybrać.A umowa z "niespodziankami"
      otrzymana na dzien przed podpisaniem umowy jest nie fair i bardzo
      nieprofesjonalna jak na tak duży bank.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka