Dodaj do ulubionych

Millenium - info dla zainteresowanych

09.03.07, 22:56
Podpisałam umowę. Kredyt 120 tys. (100%) waluta CHF. Dwóch kredytobiorców.
Podaję informacje, których nie otrzymacie z banku podczas składania wniosku. Ja po złożeniu teoretycznie kompletu dokumentów, byłam co kilka dni zaskakiwana nowymi żądaniami banku, przez co proces kupowania kredytu się znacznie wydłużył. Gdybym od razu wiedziała, przygotowałabym wszystko na czas. Może komuś się te informacje przydadzą. Może lepiej wydać parę złotych na uzyskanie zaświadczeń, które później mogą okazać się zbędne, niż tak jak ja, mieć sytuację stresującą, z uwagi na uciekające terminy i coraz to lepsze pomysły banku.

Oto jakie dokumenty musiałam złożyć by uzyskać kredyt 120 tys. na nieruchomość wartą 144 tys., docelowo zabezpieczoną hipoteką (poza dwoma dokumentami tożsamości):

1 kredytobiorca - osoba aktualnie zatrudniona na umowę o pracę (dochód 1300 netto), w ciągu ostatnich 12 miesięcy była prowadzona działalność gospodarcza opodatkowana na zasadach ogólnych:
1) zaświadczenie od pracodawcy o zatrudnieniu (na druku banku),
2) wyciągi z konta bankowego za ostatnie 3 miesiące,
3) decyzja o wykreśleniu z ewidencji działalności gosp.,
4) decyzja o nadaniu nr REGON,
5) zaświadczenie z ZUS o niezaleganiu ze składkami,
6) zaświadczenie z US o niezaleganiu z podatkami,
7) potwierdzony przez US PIT5 za listopad 2006 lub cały 2006 rok,
8) księga przychodów i rozchodów - za 3 ostatnie miesiące plus zbiorcza za cały ubiegły rok.

2 kredytobiorca - osoba prowadząca działalność gospodarczą w formie 3 spółek cywilnych, opodatkowana na zasadach ogólnych (dochód około 7000 netto):

1) wpis do ewidencji działalności gospodarczej
2) REGON dla każdej spółki
3) NIP dla każdej spółki
4) zaświadczenie o wysokości dochodów z US
5) zaświadczenie z US o niezaleganiu z podatkami kredytobiorcy
6) zaświadczenie z US o niezaleganiu z podatkami dla każdej ze spółek
7) PIT5 za listopad 2006 lub za cały 2006 rok – potwierdzony przez US
8) PIT5 za 2005 – potwierdzony przez US
9) zaświadczenie z ZUS o niezaleganiu ze składkami kredytobiorcy
10) zaświadczenie z ZUS o niezaleganiu ze składkami z każdej ze spółek
11) zaświadczenie z ZUS o niezaleganiu ze składkami od każdego ze wspólników
12) księga przychodów i rozchodów za ostatnie 3 miesiące dla każdej ze spółek plus zbiorcza za cały ubiegły rok dla każdej ze spółek

Dokumenty dla banku związane z nieruchomością (rynek wtórny, własność hipoteczna):
1) umowa przedwstępna
2) akt notarialny nabycia nieruchomości przez moją sprzedającą
3) aktualny odpis z KW (ważny dla banku przez 3 miesiące)

Dokumenty do notariusza:
1) umowa przedwstępna
2) akt notarialny nabycia nieruchomości przez moją sprzedającą
3) aktualny odpis z KW (ważny 1 miesiąc)
4) odpis z rejestru gruntów
5) odpis z rejestru lokali
6) umowa kredytowa
7) oświadczenie z banku o ustanowieniu hipoteki

Chyba niczego nie pominęłam. Mam nadzieję, że komuś się te informacje przydadzą.

PS. Tylko największym wrogom ludzkości życzę tego, co ja przeżyłam z bankiem Millenium.
Obserwuj wątek
    • nerudo Re: Millenium - info dla zainteresowanych 09.03.07, 23:14
      no to ci wspułczuje że wxiełaś kredyt w Millenium.. a na problemy tym Bankiem
      to się dopiero przygotój..
      W tym Banku nikt nic nie wie.. żenada poprostu.
    • wicias2 Re: Millenium - info dla zainteresowanych 14.03.07, 14:59
      Ja tez się przejechałem na tym banku. Obsługa całkowicie niekompetetna, i to
      zarówno w odzdziale banku jak i na infolinii.
      Zanim udalo mi sie uzyskac kredyt, kilkanascie chyba razy musialem odwiedzic
      bank, za kazdym razem cos im nie pasowalo albo czegos brakowalo. (np podpisu i
      pieczatki na formularzu podpisanym elektronicznie!!!)
      Teraz mam drugą serję przejsc - chciałem podniesc nieco kredyt, zlozylem
      wszystkie formalnosci i spokojnie czekalem... I znowu, dzwonia zebym doniosl
      jeszcze kilka innych rzeczy (o ktorych nie było wczesniej mowy)a tak w ogole to
      wg nich moje 52metrowe nowe mieszkanie w krakowie nie jest warte 200,000 (!!)i
      muszą wycenic to mieszkanie na moj koszt (520zl)

Po prostu ręce opadaja z tym bankiem, lepiej trzymac sie od niego z daleka!!
      • arfer Re: Millenium - info dla zainteresowanych 14.03.07, 15:41
        Masz rację.

Jedno tylko zastrzeżenie - czego oczekujesz po pracownikach infolinii ?
        Doświadczenia, przygotowania merytorycznego, wykształcenia kierunkowego itd. ?
        Za kilkaset zł ? Jeśli - w bankowości - ktokolwiek ma nieco większą wiedzę, czy
        umiejętności, pracuje na 200 % na innym stanowisku. Na infoliniach siedzą
        początkujący albo "spady".
    • arfer Re: Millenium - info dla zainteresowanych 14.03.07, 15:40
      Hmm.. Trafiłeś niestety na niedouczonego doradcę - dokumenty, o których
      piszesz, są standardowo wymagane. W Mille niestety dość często się to zdarza,
      poza Centrami Kredytowymi na hipotekach siedzą uczestnicy programu "pierwsza
      praca".
      • mpatrys Re: Millenium - info dla zainteresowanych 14.03.07, 15:54
        to niezbyt dobrze świadczy o Millenium, skoro tak poważne jakby nie patrzeć
        funkcje obsadzają uczestników programu "pierwsza praca"smile czy tacy ludzie nie
        powinni np. zajmować się zakładaniem kont, itp.
        • ziut19 Re: Millenium - info dla zainteresowanych 14.03.07, 16:07
          A czy Pan kiedykolwiek dzwonil na infolinie dowolnego banku? Polecam, jest to
          naprawde rewelacyjna rozrywka. Mozna dowiedziec sie rzeczy o ktorych sie na
          pewno Panu nie snilo. (proponuje BGZ, rewelacja)
          Przypuszczam, ze w 99% bankow na infolinii pracuja studenci.
          P.S. Nie sprawdzalem jeszcze Polbanku. Musze zadzwonic smile
          • arfer Re: Millenium - info dla zainteresowanych 14.03.07, 22:04
            Też rewelacja.

Co prawda inaczej niż w BGŻ nie negocjują dla CHF "WIBOLu" ani - jak w Citi -
            nie ma najniższego na rynku "spreadu między oprocentowaniem kupna i
            oprocentowaniem sprzedaży" (to moim zdaniem hipoteczny hit 1000-lecia !!!), ale
            i tak jest zabawnie, jeśli zada się pytanie wychodzące poza standard.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka