Dodaj do ulubionych

Kredyt Ban czy Millenium

06.07.07, 16:04
Witam!
w gąszczu wszystkich tych wspaniałych ofert, metodą eliminacji stanęłam na 2
ofertach i nie wiem już, która lepsza...
oto warunki, które mi zaporponowano:

millenium kredyt bank
oprocentowanie 3,65% 3,90%
marża 1,15% 1,2%
prowizja 1,00% 0,9%
libor 3M 3M
ubezp. pomostowe 143 zł 154 zł
ubezp. na życie 40 zł "gratis" (choć podobno to tylko
na wypadek śmierci, bo trzeba jeszcze zapłacić NNW 65 zł/m-c
ubezp. nieruchom. 40 zł 0,08% (200/rok płatne
jednorazowo)
okres kredytowania 40 lat 30 lat
wycena gratis 870 (operat szacunkowy)
inspekcje na bud. gratis od drugiej transzy po 150zł
wczesniejsza spłata do 3 lat 2%, poźniej 1% 1%
wysokość raty 836+70 zł ubezp. 943,00 z ubezp.
kredyt na 200 000
w millenium mamy zdolność tylko na 200 000, w KB nawet 230 000
wkład własny 200 000 wliczajac wartość działki

Nie wiem już co lepsze, o co jeszcze zapytać, czym się kierować w wyborze
Policzyłam, ze przez te 40 lat zapłacę w millenium 435tyś. w KB po 30 latach
340tyś. Wiem, zeby się tym nie kierować, bo kurs się zmieni już przy
pierwszej racie, ale staram się już wszystko analizować...
Obserwuj wątek
    • pociac Re: Kredyt Ban czy Millenium 07.07.07, 11:31
      Witam!
      Ja mam podobny problem, bo tez zastanawiam sie nad tymi dwoma bankami, z ta
      tylko roznica, ze ja szukam kredytu na mieszkanie.Wartosc nieruchomosci to
      142300 pln, z czego ja potrzebuje 100000 pln (wartosc kredytu).Jest tyle ofert,
      ze mozna juz sie pogubic...
      • ewa.orchowska-expander Re: Kredyt Ban czy Millenium 07.07.07, 11:52
        rzeczywiście obie oferty mają zbliżone parametry;
        w zestawieniu zabrakło jeszcze jednego - istotnego z punktu widzenia kosztów
        kredytu - parametru, mianowicie spreadu (róznica pomiędzy kosztem kupna a
        sprzedaży waluty); w tym porównaniu korzystniej wypada bank millennium (kk
        2,2221 ks 2,3223; dla porównania kredyt bank: kk 2,1916 ks 2,3506);

dokonując wyboru oferty należy rozważyć na czym Państwu zalezy najbardziej;
        biorąc pod uwagę, że padło akurat na te dwa banki wnioskuję, że podstawowym
        kryterium wyboru była zdolność kredytowa; może warto więc wybrać ofertę, gdzie
        obciążenie miesięczne będzie stosunkowo najniższe i najmniej obciąży Państwa
        budżet domowy?

pomijając koszty kredytu chciałabym zwrócić uwagę na jeszcze jeden aspekt -
        zaciągając kredyt na kilkadziesiąt lat warto zwrócić uwagę na jakość obsługi,
        dostępność banku, tzw. obsługę posprzedażową; może w tej sytuacji warto złożyć
        równolegle 2 wnioski kredytowe do obu banków jednocześnie; to pozwoli Państwu
        na ocenę jakości obsługi i sprawności działania i może na tej podstawie łatwiej
        będzie dokonać ostatecznego wyboru banku, z którym zwiążecie się Państwo na
        dłuższy czas;

życzę udanych decyzji
        pozdrawiam
        ewa orchowska-frątczak

• pociac Re: Kredyt Ban czy Millenium 07.07.07, 12:41
          Nie ukrywam, ze mnie interesuje najbardziej to, by płacic jak najnizsze raty
          kredytu, gdyz bede go spłacała sama.Chce tez by w racie tej zawarte były opłaty
          okołokredytowe,gdyz nie chce na "wejsciu" płacic z własnych pieniedzy za
          udzielenie kredytu,ubezpieczenie itp. dosc wysokie koszty. Chce wziac kredyt we
          frankach.
          • ewa.orchowska-expander Re: Kredyt Ban czy Millenium 07.07.07, 13:21
            wybierając spośród tych dwóch konkretnych banków lepiej Pani oczekiwania spełni
            niewątpliwie bank millenium;
            po pierwsze może Pani wybrać dłuższy okres kredytowania niż 30 lat (przy
            założeniu spłnienia kryterium wieku, tj. okres kredytowania + wiek
            kredytobiorcy nie może przekroczyć 75 lat w dniu spłaty ostatniej raty)
            po drugie jako wartość zabezpieczenia bank przyjmuje wartość z wyceny dokonanej
            przez rzeczoznawcę, na ogół wycena ta jest nieco wyższa niż cena transakcyjna i
            wówczas prowizję można również sfinansować kredytem;
            dodatkowo nie ponosi Pani kosztów wyceny, ubezpieczenie przejściowe płatne jest
            po uruchomieniu kredytu - opłata pobierana w siódmym dniu każdego miesiąca
            począwszy od następnego miesiąca po dacie uruchomienia kredytu lub pierwszej
            jego transzy;
            w przypadku kredyt banku można "zmieścić" opłaty okołokredytowe w kredycie w
            sytuacji kiedy wystąpi Pani o refinnsowanie części wpłaty środków własnych dla
            sprzedającego, jednak biorąc pod uwagę, że w przypadku kredytów w CHF wymagany
            przez kredyt bank wkład własny to 30% - pojawi się konieczność ubezpieczenia
            brakującego wkładu - tj. dodatkowy koszt kredytu;

kredyt - jak Pani wspomniała - będzie Pani spłacała sama, decyzję w zakresie
            wyboru banku również powinna Pani podjąć samodzielnie; proszę jednak rozważyć
            co jest z Pani punktu widzenia najistotniejsze i tym się kierując - dokonać
            wyboru;

pozdrawiam
            ewa of

• pociac Re: Kredyt Ban czy Millenium 07.07.07, 13:33
              Dziekuje Pani za pomoc. Sa to wazne i cenne informacje.
              • kruszynam Re: Kredyt Ban czy Millenium 08.07.07, 22:30
                spread w Millenium wynosi 1%, w KB nie wiem, bo nie sądziłam, że to takie
                ważne. Jaki wobec tego spread będzie lepszy? wiekszy czy mniejszy. Tzn, czy
                jeśli KB zaproponuje kredyt < lub >1%, to jego oferta jest lepsza?
                • ziut19 Re: Kredyt Ban czy Millenium 08.07.07, 22:48
                  Chyba mylisz spread z czymkolwiek innym. Moze prowizja? Na dzisiaj spread w
                  Mille, to 4,5%.
                • ewa.orchowska-expander Re: Kredyt Ban czy Millenium 08.07.07, 23:20
                  spread to róznica pomiędzy kursem kupna a kursem sprzedaży waluty; po kursie
                  kupna (niższym) bank wypłaca kredyt, a po kursie sprzedaży (wyższym) się go
                  spłaca; im niższy spread ty lepiej;

pozdrawiam
                  ewa of

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka