demonka 12.08.03, 15:22 Co począć z kredytem w euro? Oprócz kredytu mieszkaniowego w euro dochodzi jeszcze gotówkowy. Czy zamienić na jeden? Czy czekać na spadek ceny euro? Proszę o radę. Pozdrawiam, M. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doradcy.expandera Re: kredyt w euro 12.08.03, 15:59 > Co począć z kredytem w euro? Oprócz kredytu mieszkaniowego w euro dochodzi > jeszcze gotówkowy. Czy zamienić na jeden? Czy czekać na spadek ceny euro? > Proszę o radę. Radze poczekac na spadek ceny, a przy okazji pojsc do banku i sprobowac wynegocjowac redukcje oprocentowania. Odpowiedz Link
wujek.w Re: kredyt w euro 19.08.03, 13:06 doradcy.expandera napisał: > > Co począć z kredytem w euro? Oprócz kredytu mieszkaniowego w euro dochodzi > jeszcze gotówkowy. Czy zamienić na jeden? Czy czekać na spadek ceny euro? > > Proszę o radę.> > Radze poczekac na spadek ceny, a przy okazji pojsc do banku i sprobowac > wynegocjowac redukcje oprocentowania. ja na ten spadek ceny od pół roku czekam! i euro bynajmniej nie spadło, lecz wręcz przeciwnie. do banku mówicie pójść.... hm... a gdyby tak wziąć inny kredyt (to się chyba nazywa na refinansowanie?) na spłatę hipotecznego, ale już w innej walucie albo i w złotówkach? Odpowiedz Link
doradcy.expandera Re: kredyt w euro 19.08.03, 17:07 > ja na ten spadek ceny od pół roku czekam! i euro bynajmniej nie spadło, lecz > wręcz przeciwnie. do banku mówicie pójść.... hm... a gdyby tak wziąć inny > kredyt (to się chyba nazywa na refinansowanie?) na spłatę hipotecznego, ale Zalozmy ze pol roku temu pozyczyles 50 tys euro na 20 lat, rata 344 EUR. Przez 6 mies. przy oprocentowaniu np. 5,5 proc. splaciles 697 EUR kapitalu i 1367 EUR odsetek (w ratach rownych). Twoja rata teraz wynosi 1527 zł w przeliczeniu na PLN wg dzisiejszego kursu sprzedazy PKO BP. Zeby zrefinansowac ten kredyt musialbys zaciagnac kredyt w PLN na kwote prawie 219 tys. zl jesli oprocentowanie wynosi np. 6,89 proc. (PKO BP) rata to 1682 zl. Twoja rata w euro dojdzie do tego poziomu dopiero przy kursie sprzedazy 4,80. Oznaczaloby ze euro powinno drozec w takim samym tempie jak od poczatku tego roku. To raczej malo prawdopodobne bo w koncu dolar odbije sie od dna.. Odpowiedz Link
gossia2 Re: kredyt w euro 21.08.03, 14:43 doradcy.expandera napisał: > Radze poczekac na spadek ceny, a przy okazji pojsc do banku i sprobowac > wynegocjowac redukcje oprocentowania. Jak wynegocjowac redukcje oprocentowania? Z kim rozmawiac w banku i jakich argumentow uzyc? Nie mam zbyt wielkiej sily przebicia, jestem osoba raczej niesmiala i ugodowa. Co mam powiedziec, gdy w banku powiedza ze oprocentowanie jest jakie jest i juz. Mam kredyt w PKO BP. Teraz ok. 9200 euro. Prosze o wskazowki. Odpowiedz Link
robert.g5 Re: kredyt w euro 22.08.03, 08:43 gossia2 napisała: > doradcy.expandera napisał: > > > Radze poczekac na spadek ceny, a przy okazji pojsc do banku i sprobowac > > wynegocjowac redukcje oprocentowania. > > Jak wynegocjowac redukcje oprocentowania? Z kim rozmawiac w banku i jakich > argumentow uzyc? Nie mam zbyt wielkiej sily przebicia, jestem osoba raczej > niesmiala i ugodowa. Co mam powiedziec, gdy w banku powiedza ze oprocentowanie > jest jakie jest i juz. > Mam kredyt w PKO BP. Teraz ok. 9200 euro. > Prosze o wskazowki. --Przeczytać jeszcze raz dobrze umowę kredytową czy zawarty jest wniej mechanizm oposzczający oprocentowanie i według jakich zasad masz naliczane oprocentowanie. Robert PARTNER www.grodzki.waw.pl Odpowiedz Link
bieetka Re: kredyt w euro 22.08.03, 10:31 Bank PKO BP jest drogi ze względu na wysoką marżę z której nie chce zrezygnować. Byłam w podobnej sytuacji ale już od czerwca "ewakuowałam" się do GE Bank Mieszkaniowy z EURO na CHF. Oprocentowanie spadło o połowę. Oczywiście przed tą decyzją negocjowałam z PKO PB, który zaproponował mi obniżenie oprocentowania o 0,25% do 0,34% w EURO lub przewalutowanie na PLN o mniej więcej podobnym oprocentowaniu co w EURO. Ogólnie można powiedzieć, że PKO BP jest teraz zbyt drogi w stosunku do konkurencji. 3 lata temu kiedy brałam kredyt był chyba najtańszy. Ja bym Ci poleciła „wędrówkę” po bankach które proponują spłatę kredytów mieszkaniowych. Być może będzie to dla Ciebie lepsze rozwiązanie niż czekanie na spadek EURO czy negocjowanie z PKO BP, które niewiele da. Dla zachęty podaję poniżej proste obliczenia na chwilę obecną. Jeżeli obliczysz sobie faktyczny koszt swojego kredytu w PKO PB w dłuższym okresie czasu np. 20 lat to wyniesie on przykładowo Twoje 9200EURO x np. 7,89% = 7258 EURO odsetek razem 16458 EURO x 4,3 kurs EURO = 70769 PLN. Jeżeli ten sam kredyt przeniesiesz do innego banku w CHF Twoje 9200 to będzie teraz 14200CHF x np. 4% = 5680 CHF odsetek razem 19880 CHF x 2,9 kurs CHF = 57652 PLN. Różnica w odsetkach to 13000 PLN na korzyść innych banków niż PKO BP. Pozdr. Ela Odpowiedz Link