Dodaj do ulubionych

FORTIS - przymusowe przewalutowanie

25.01.08, 09:30
Witam,

Fortis proponuje kredyt hipoteczny na bardzo korzystnych warunkach, ale w umowie ma niemożliwy do usunięcia zapis, w którym zastrzega sobie możliwoś przewalutowania bez mojej zgody na PLN (w moim przypadku z CHF). Przewalutowanie takie miałoby nastąpić, gdy spowodu sytuacji w Szwajcarii zmieni się kurs Franka, lub LIBOR wzrośnie tak, że zagrozi mojej zdolności kredytowej.

Wiem, że przepis nigdy nie został zastosowany. Niby ma być ochroną także dla mnie, ale obawiam się, że pozostawia zbyt wiele swobody bankowi. Co się stanie, jeśli kiedyś, przy wysokim kursie franka, Fortis postanowi zarobić i przewalutować kredyty???

Z drugiej strony jeśli bank poinformuje mnie, że chce przewalutować mój kredty, zdążę przenieść go do innego banku. Fakt, że mogę spłacać go we frankach sprawia, że w takiej sytuacji nie zapłącę kolejny raz spreadu. Po trzech latach wcześniejsza spłata obywa się bez żadnych opłat, więc przeniesienie odbywa się zupełnie bezboleśnie. To mnie trochę uspokaja. Czy słusznie?

A co stanie się z tym zapisem po wejściu Polski do strefy euro? Przepis stanie się martwy, czy bank będzie miał prawo przewalutować kredyt na euro?

Czy jakiś inny bank stosuje podobny zapis? Co o nim sądzicie? Rzeczywiście jest się czego obawiać?

pozdrawiam
Łukasz
Obserwuj wątek
    • ro_m_ek Re: FORTIS - przymusowe przewalutowanie 25.01.08, 09:40
      Martwy przepis, który miał byc wprowadzony, moim zdaniem, dla
      ochrony klientów banku a nie żeby przysparzać im zmartwien.
      Służyc to miało chyba zabezpieczeniu kredytów w chf przed wzrostem
      raty takiego kredytu do poziomu w którym kredyt złotówkowy był by
      tańszy.
      Ale to tylko moje przypuszczenia
    • dorkre1 Re: FORTIS - przymusowe przewalutowanie 25.01.08, 11:21
      Zgodnie z wymogami nalozonymi przez Ustawodawce - GINB i KNB bank
      zobowiazany jest dbac o ryzyko walutowe udzielonych kredytów oraz
      zapobiegac jego negatywnym skutkom dla banku jak rowniez dla Klienta.
      • bigma Re: FORTIS - przymusowe przewalutowanie 25.01.08, 11:23
        Chcesz powiedzieć, że przewalutownie kredytu przy wysokim kursie złotego przez bank byłoby nielegalne?
      • fortis_hipoteka Re: FORTIS - przymusowe przewalutowanie 25.01.08, 11:53
        Dokładnie tak, jak powiedzieli moi przedmówcy - przepis istnieje, m.in. ze względu wymogów formalnych, jak również ze względu na ochronę banki i klienta.
        Nigdy nie został zastosowany i wszystko wygląda nato, że długo nie będzie (niskie kursy CHF).

Tak jak Pan wspomniał, w bank zanim przewalutuje kredyt da klientowi 30dni na podjęcie decyzji. Czy wyraża zgodę na przewalutowanie czy też klient refinansuje sobie kredyt w innym banku. Słusznie Pan zauważył, że brak prowizji i możliwość splaty w walucie, powodują że koszty takiej operacji praktycznie nie wystąpią.

Co się stanie po wejściu do strefy Euro?
        Jeżeli umowy nie zostaną aneksowane, to przepis najprawdopodobniej stanie się martwy, ponieważ wyraźnie mówi on o możliwości przewalutowania jedynie kredytu w CHF na PLNy.

Jeżeli ktoś tylko z tego powodu nie podpisałby umowy i nie skorzystal z na prawdę dobrych warunków, myślę, że popełni błąd... ale decyzja należy do klienta.
        • bigma Re: FORTIS - przymusowe przewalutowanie 25.01.08, 13:12
          fortis_hipoteka napisał:

> Dokładnie tak, jak powiedzieli moi przedmówcy - przepis istnieje, m.in. ze względu wymogów formalnych

Jakie wymogi ma Pan na myśli? Z tego co wiem inne banki nie mają podobnym zapisów.

>
          > Jeżeli ktoś tylko z tego powodu nie podpisałby umowy i nie skorzystal z na prawdę dobrych warunków, myślę, że popełni błąd... ale decyzja należy do klienta.

Warunki rzeczywiście są dobre, ale niestety ten przepis zwiększa ryzyko, ponoszone dla klienta. Dlatego się zastanawiam.

• fortis_hipoteka Re: FORTIS - przymusowe przewalutowanie 25.01.08, 13:39
            Tak jak powiedział kolega poniżej - standardem jest Rekomendacja S i
            to obowiązuje wszystkich. Notabene niektórzy mówią, że to dobrze,
            inni że kompletne nieporozumienie, ale zostawmy to...

Fortis poszedł kawałek dalej i dodał taki zapis w umowie. Po co?
            Większość kredytów w FB to wysokie kwoty, większość klientów posiada
            też wysoką zdolność kredytową i nawet spore wahania CHFa nie będą
            dla nich ztanowiły przeszkody. Część klientów, jak w każdym innym
            banku, jest jednak na granicy zdolności kredytowej w CHF. Biorąc np.
            kredyt na 500.000zł i trafiając w bardzo niski kurs CHFa, wszystko
            gra, raty są niskie, dochodu nie brakuje, zdolność jest. Jeśli
            jednak zaszłyby zmiany na rynku walutowym, i CHF z 2,10zł
            podskoczyłby do 2,80zł (teoretyzujemy, ale właśnie po to jest ten
            zapis), to już o 1/3 wyższa rata niż do tej pory. Klient
            automatycznie traci realnie zdolność kredytową na spłacanie takiego
            kredytu. Jeżeli kurs pójdzie jeszcze wyżej, okaże się, że rata w PLN
            jest niższa niż przy CHF.
            Jeżeli klient ma wysoką zdolność kredytową, to bank nic nie zrobi,
            bo nie ma takiej potrzeby. Klient sam sobie decyzuje czy
            przewalutować czy nie. Jeżeli jednak klient stracił zdolność, bank
            nie chce, aby klient przestał splacać kredyt bo nie będzie go stać,
            i albo przewalutuje kredyt na PLN, żeby była niższa rata, albo niech
            klient go refinansuje i idzie gdzieś indziej.

Sytuacja może wydawać sięabstrakcyjna i taka jest, bo na dzień
            dzisiejszy taka sytuacja jest możliwa jak trafienie 6 w totka, ale
            nigdy nie wiadomo co stanie się na przestrzeni 30 lat.
            Jest to zatem zabezpieczenie dla NIEKTÓRYCH klientów oraz dla banku,
            aby nie mieć niespłacanych kredytów...

Może trochę wyskoczyłem w rzeczywistości wink ale właśnie na tak
            skrajne przypadki jest ten przepis. Realnie nie wygląda na to, aby
            kiedykolwiek został zastosowany. Jeżeli jednak dla Pana wydaje sięto
            bardzo niewłaściwe, proszę nie podpisywać umowy, innego wyjścia nie
            ma. Mam jednak nadzieję, że trochę Pana uspokoiłem smile
    • mich.giel Re: FORTIS - przymusowe przewalutowanie 25.01.08, 13:24
      wszystkie banki muszą to stosowac to są uwarunkowania REKOMENDACJI S!
      Dbające o bezpieczeństwo klientów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka