Dodaj do ulubionych

opinie o Santander Consumer Bank SA

09.03.08, 16:51
Witam,
Mieszkam w małym mieście, w którym chce kupić mieszkanie. Deweloper zlecił
sprzedaż tutejszej agencji nieruchomości. Musze wziąć kredyt, w owej agencji,
która ma się wszystkim zająć, (od współpracy z deweloperem po załatwienie mi
umowy z bankiem) polecają mi Santander Consumer Bank SA. Mówią,ze tam
najkorzystniej itp. Tutaj na forum rzadko pojawia się ten bank. Czy ktoś miał
z nim styczność? Może coś doradzić?
Obserwuj wątek
    • doradcaf Re: opinie o Santander Consumer Bank SA 10.03.08, 13:17
      Witam serdecznie

Santander Bank Consumer ma obecnie dobrą ofertę jeżeli chodzi o
      osoby ubiegające sie o kredyt hipoteczny na procedurę uproszczoną:
      oświadczenie o dochodach.
      Poza tym to drogi bank, szczególnie ostatnio po podniesieniu siatki
      marż .
      Nie znam dokładnych wskaźników kredytu ale nie polecam chyba ze na
      oświadczenie.
      Chętnie przygotuje lepsze oferty.
      doradcaf@gazeta.pl

• www.finance4u.com.pl Re: opinie o Santander Consumer Bank SA 10.03.08, 17:18
      Zgadzam się z poprzednikiem, ale nawiążę jeszcze do przymusu, o którym piszesz.
      Developer ani agencja pośrednicząca nie może zmuszać cię do wyboru takiego a nie
      innego banku. To nie jest transakcja wiązana i spokojnie takie postępowanie
      podlega skardze do UOKIK. Podobnie bank nie może obowiązkowo sprzedawać konta
      ROR do kredytu (choć wiem, że wiele banków to robi - wystarczy się upomnieć, że
      się ROR nie chce i odstępują od obowiązku, czasami niestety podnoszą prowizję,
      ale to tak na marginesie). Pani z agencji nieruchomości na pewno zależy, żeby
      pośredniczyć w kredycie bo po prostu ma z tego pieniądze (choć nie twierdzę, że
      tobie to kredyt podraża - najczęściej nie (w SC na pewno nie)) i dlatego
      usłyszałeś od niej właśnie taki przekaz . Ale jeśli nie jesteś zmuszony do
      wzięcia kredytu na oświadczenie, to większość banków ma lepsze warunki niż SC...
    • martynagu Re: opinie o Santander Consumer Bank SA 12.03.08, 18:34
      A ja mam pozytywne zdanie o SCB. Wzięłam kredyt hipoteczny w SCB we
      wrześniu.Obyło się bez zbędnych dokumentów i nerwów. Może i nie jest najtańszy
      ale solidny. Zawsze możesz sprawdzić jakie warunki Tobie sprawdzić. Moim zdanie
      nie liczy się tylko oprocentowanie ale i podejście do klienta.
      • www.finance4u.com.pl Re: opinie o Santander Consumer Bank SA 16.03.08, 21:47
        Zgadzam się. Moje ogólne wrażenie również jest pozytywne...
        • johnny2005 Re: opinie o Santander Consumer Bank SA 17.03.08, 11:51
          A napiszcie,czy dostaliście chociaż jakiś elektroniczny dostęp do obsługi
          kredytu? Czy tak, jak w kredycie samochodowym, macie tylko numer rachunku do
          spłaty rat i papierowy harmonogram i sami musicie płacić raty (w sensie, że nie
          pobiera ich bankowy automat na zasadzie nieodwracalnego zlecenia stałego). Jeśli
          tak, to dla mnie to porażka - właśnie dlatego uciekam z Santandera z kredytem
          samochodowym i wolę sobie wziąć odrobinę droższy limit w RORze w moim obecnym
          banku, gdzie przynajmniej będę miał w panelu transakcyjnym kontrolę nad stanem
          zadłużenia i spłatą.
          • martynagu Re: opinie o Santander Consumer Bank SA 17.03.08, 21:21
            Posiadam konto Inteligo i mam tam zweryfikowaną płatność. Co miesiąc wpisuje
            tylko kwotę i po sprawie. W razie wątpliwości ile wynosi w obecnym miesiącu rata
            po prostu dzwonie i od razu wszystko mówią. To dla mnie nie jest żaden problem.
            Jakiś czas temu dzwoniłam bo załatwiłam KW szybciej niż 6 miesięcy za które
            zapłaciłam ubezpieczenie. Pani od razu powiedziała o ile mniejszą ratę w
            następnym miesiącu powinnam zapłacić. Dostęp telefoniczny jest bardzo łatwy. Nie
            ma odsyłania. Od razu łączą z kim trzeba. Posiadam też KK w SCB i mam dostęp
            elektroniczny. Może do kredytu hipotecznego też jest...? Nie wiem ponieważ nie
            potrzebuje. Wszystkie rachunki opłacam z jednego konta
            • johnny2005 Re: opinie o Santander Consumer Bank SA 18.03.08, 10:25
              No jeżeli Tobie to nie przeszkadza, to ok. Ale dla mnie coś takiego, w obecnych
              czasach, dyskwalifikuje ten bank.
              • www.finance4u.com.pl Re: opinie o Santander Consumer Bank SA 21.03.08, 14:34
                Rzeczywiście jest tylko numer konta i harmonogram. Raz zapomniałem zapłacić
                ratę, to po 3 tyg. przyszedł monit (koszt 20 zł)...
                Powinien być podgląd przez www wg mnie...
    • marcin.marczak-expander Re: opinie o Santander Consumer Bank SA 21.03.08, 14:46
      Witam,
      Kredyt może nie należy do najtańszych szczególnie przy ofercie w
      CHF, ale jest szybka decyzja kredytowa i dodatkowo przy wkładzie
      własnym możliwe otrzymanie kredytu na podstawie oświadczenia, co
      często jest sporą zaletą
      pozdrawiam
      marcin.marczak@expander.pl
      tel. 0-695-593-438

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka