01.04.08, 11:14
Witam chcę kupić mieszkanie i biorę kredyt. Chciałbym się dowiedzieć coś o
banku BGŻ tzn. czy warto wziaść u nich kredyt, słyszałem ze obniżyli
oprocentowanie kredytu. Proszę o rady ekspertów jak i również ludzi którzy
posiadają kredyt w tym banku. Dziękuję
Obserwuj wątek
    • piru24 Re: Bank BGŻ 02.04.08, 16:43
      Nie ukrywam że zależy mi na szybkiej odpowiedzi smile
    • fortis_hipoteka Re: Bank BGŻ 03.04.08, 09:28
      Jak widać na forum nie pojawia się o nich zbyt wiele opinii ponieważ nie są zbyt popularnym bankiem jeśli chodzi o kredyty hipoteczne. Większość osób z którymi miałem styczność, a które np. chciały zrefinansować kredyt z tego banku do FB mówiły, że zdecydowały się na kredyt tam, ponieważ od lat mięli tam konto i zaproponowano im "dość dobre" wrunki... Klienci ci nie szukali zazwyczaj specjalnie innych ofert tylko chcieli załatwić wszystko jak najprościej i jak najszybciej. Kilka lat temu, kiedy kredyty były niemal 2 x droższe niż teraz, BGŻ miał dobrą przyznawalność, stąd sporo osób teraz refinansuje takie kredyty. Niektórzy decydują się także zaciągnąć tam kredyt obecnie... czemu dokładnie - nie wiem smile
      Np. MultiBank jest bankiem na podobnym poziomie, a obecnie proponuje chyba lepsze warunki...

Sprawdzałeś inne oferty, dlaczego zdecydowałeś się właśnie na BGŻ ???
      • piru24 Re: Bank BGŻ 03.04.08, 09:58
        Tak byłem w innych bankach: WBK , PKO BP, KB , Lukas , BOŚ , PKO SA , no i BGŻ i
        analizy wynika że mają najlepsze warunki kredytu: prowizja - 1% , marża- 1,2 w
        sumie rata kredytu wyniosła najmniej w tym banku. Jestem marynarzem kontraktowym
        i nie ukrywam że w BGŻ ułatwiona jest sprawa z marynarzami. I tak wogóle to jest
        jakaś róznica w jakim banku sie weżmie? ważne jest chyba to żeby to nie był bank
        który ma siedzibę w mieszkaniu tylko taki który jest na rynku od lat.
      • piru24 Re: Bank BGŻ 03.04.08, 10:07
        A co ty byś mi proponował?
        Marynarz kontraktowy, pracuję dopiero 14 miesięcy, w obecnej chwili zarobki
        które są udokumentowane na kontrakcie 3600 zł ale z dodatkami jest od 4000 do
        4500 zł (tu by ratował tylko wyciąg z banku bo na kontrakcie jest tylko 1030
        euro). Nie mam żony ani dzieci, mieszkam z rodzicami, jedyny kredyt (11
        miesziecy po 175zł). Doradz mi coś. Czy w waszym banku mam szanse? I jeszcze
        jedno pytanie. Bo banki biorą zarobki z ostatnich 12 miesiecy, a ja na poczatku
        mojej kariery zawodowej zarabiałem mniej niż w chwili obecnej, i tu moje
        pytanie: czy bank sugeruje się zarobkami z tych 12 miesiecy czy ważniejsze są
        zarobki w chwili obecnej? A w BGZ chcą zarobki z ostatnich 3 miesiecy tylko i to
        mnie najbardziej ratujesmileCzekam na odpowiedż
        • fortis_hipoteka Re: Bank BGŻ 03.04.08, 20:54
          Na rynku jest kilkanaście banków, aby każdy mógł znaleźć ten najlepszy dla siebie. W Twoim przypadku najlepszy okazał się BGŻ - i OK! Faktycznie sytuacja jest niestandardowa i jeśli BGŻ zaproponował kredyt przy marży 1,2% w CHF - jest całkiem w porządku. Proponowałbym przynegocjować nieco prowizję, tak do 0,5%. Nie podałeś jeszcze jaka kwota kredytu Cię interesuje, ale jeśli byłeś w kilku bankach i w BGŻ dostałeś najkorzystniejszą propozycję - bierz kredyt u nich. Mój pierwszy post był może nieco zniechęcający, ale w gruncie rzeczy nie mam im nic do zarzucenia. Jest co najmniej kilka banków które zdecydowanie odstają poziomem obsługi i nierzadko również ofertą, także w Twojej sytuacji myślę, że BGŻ to dobry wybór.

Jeśli wyszła Ci zdolność również w innym banku, to sugeruję złożyć i tam wniosek - z 2 powodów:
          po 1 - będziesz miał wyjście awaryjne gdyby w BGŻ coś nie poszło
          po 2 - przedstawiając w GBŻ decyzję kredytową z innego banku, łatwiej będzie Ci negocjować warunki - jeszcze raz przypomnę, że prowizję powinieneś wynegocjować chociaż do 0,5%

Pozdrawiam i życzę powodzenia! smile
          • piru24 Re: Bank BGŻ 04.04.08, 17:31
            Poprawka: marża: pierwszy rok 1% po roku 1,2% i nie CHF a w PLN. Mieszkanie
            warte jest 292158 zł a kredyt chce na 220000zł wkład własny 72158 zł.
            • ziut19 Re: Bank BGŻ 04.04.08, 17:47
              Nie zartuj. 1,2% w PLN i wyszlo Ci, ze jest to najlepsza oferta na
              rynku???
              Nie sciemniaj tylko od razu powiedz w czym jest haczyk.
              Tak naprawde przy takich warunkach, to trudno byloby znalezc gorsza
              (w pierwszej chwili przychodzi mi do glowy tylko Dombank).
              • piru24 Re: Bank BGŻ 05.04.08, 11:23
                ziut19 napisał:

> Nie zartuj. 1,2% w PLN i wyszlo Ci, ze jest to najlepsza oferta na
                > rynku???
                > Nie sciemniaj tylko od razu powiedz w czym jest haczyk.
                > Tak naprawde przy takich warunkach, to trudno byloby znalezc gorsza
                > (w pierwszej chwili przychodzi mi do glowy tylko Dombank).

Wyluzuj trochęsmilei naucz się czytać. Nie najlepsze na rynku tylko z tych banków
                które wymieniłem. Nie mieszkam w wielkim mieście takim jak warszawa i nie ma u
                mnie wszystkich banków jakie są na rynku, także nie miałem możliwości sprawdzić
                w innych bankach. A jeżeli chodzi o marżę to nie widziałem niższej od 1%. Od
                wysokości marży zależy czy masz konto w danym banku, czy masz kartę kredytową i
                inne czynniki. Ja mam konta w PKO BP i nawet po tych wszystkich zniżkach
                wyliczyli mi marżę 1,25 + 0,9% aż do wpisu w KW to dopiero złodziejstwo i to
                bank w którym mam od lat kilka kont ROR i walutowe BURAKI.

Oczekuję porad a nie tego typu postów.
            • slawek_open Re: Bank BGŻ 08.05.08, 23:30
              Nie wiem czy już wziąłeś kredyt ale na dzień dzisiejszy w PLN możesz dostać 0%
              prowizja za udzielenie kredytu i marża 0,9% w Millennium nie sprawdzałem jakie
              są warunki dla marynarzy odnośnie dochodów, ale jakoś lepiej ich traktują.
              Natomiast inna oferta to Kredyt Bank 0% za udzielenie i marża 0,97 % razem z
              ubezpieczeniem na życie - oferta dostępna przez Open Finance lub dla stałego
              klienta KB, nie jeśli wejdziesz do placówki z ulicy.
        • adiqq Re: Bank BGŻ 04.04.08, 19:57
          wypelnialem niedawno formularze zarobkowe do 3 bankow (millenium,GE,polbank) i w
          zadnym nie bylo wiecej niz 6 miesiecy...w ktoryms chyba bylo nawet srednia za
          3m...wiec nie mow ze BGZ to twoja jedyna alternetywa....
          • piru24 Re: Bank BGŻ 07.04.08, 17:19
            adiqq napisał:

> wypelnialem niedawno formularze zarobkowe do 3 bankow (millenium,GE,polbank) i
            > w
            > zadnym nie bylo wiecej niz 6 miesiecy...w ktoryms chyba bylo nawet srednia za
            > 3m...wiec nie mow ze BGZ to twoja jedyna alternetywa....

Nie ja napisałem że to moja jedyna alternatywa
    • 5.beti Re: Bank BGŻ 22.04.08, 11:39
      witam ja zgodzę sie z tym że BGŻ daje dobre warunki po negocjacjach i żądają zaświadczenia o dochodach z 3 miesięcy co jest niby w większości banków (dasz zaświadczenie a potem żądają zaświadczenia z ZUS-u o wysokości naliczania składek za 6 miesięcy, albo Pit za poprzedni rok) Ja składałam w wielu bankach wnioski o kredyt i wszędzie słyszałam,że przy takich dochodach jak w mojej rodzinie to nie ma problemu a później
      odpowiedź negatywna. W BGŻ złożyliśmy takie same dokumenty i zaproponowano nam 1.2% marże i o,8% prowizje we CHF .Nie żądali jakiś zbędnych ubezpieczeń, badań lekarskich itp. (a ubezpieczenie na życie opłacamy sobie dobrowolnie, gdyby coś się stało z jednym z kredytobiorców aby nie było później problemu ze spłatą) Umowę kredytową również mają czytelną i zrozumiałą dla kredytobiorcy.
      • sjolk [...] 05.05.08, 13:31
        Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka