totes 20.10.03, 15:53 Mam pytanie czy Expander pobiera wlasna prowizje za posrednictwo w udzieleniu kredytu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doradcy.expandera Re: Prowizja Expandera. 20.10.03, 16:21 Nie. Bank dzieli sie z nami prowizja zainkasowana od klienta. Np. bank standardowo bierze 2 proc. Jesli klient bierze kredyt przez nas tez placi 2 proc. ale 1 proc. bierzemy my a 1 proc. bank. Bank placi nam za pozyskanie klienta i jego obsluge. Odpowiedz Link
fefurka Re: Prowizja Expandera. 20.10.03, 19:07 a co w przypadku gdy bank podaje : "0 zł prowizji bankowej za udzielenie kredytu " ? macie udział z zera? ? ] czy może ta prowizja jest gdzies ukryta? Odpowiedz Link
chica33 Re: Prowizja Expandera. 23.10.03, 15:57 Dlaczego Doradcy Expandera nie odpowiadaja na to pytanie)? Szczerze mowiac tez mnie to zainteresowalo.... ))) pozdrowienia, Odpowiedz Link
doradcy.expandera Re: Prowizja Expandera. 24.10.03, 13:18 > a co w przypadku gdy bank podaje : "0 zł prowizji bankowej za udzielenie > kredytu " ? macie udział z zera? ? ] > czy może ta prowizja jest gdzies ukryta? mamy udzial od zera i wynosi on zero taka promocja faktycznie nie jest dla nas korzystna ale nie lamiemy przy tej okazji zsady: "klient placi tyle samo co banku". Odpowiedz Link
tuja.tajos Re: Prowizja Expandera. 27.10.03, 12:54 Ekspander na dziendobry pobiera oplate 100zl, ktora zwraca jezeli w ciagu 3 tygodni zlozysz wniosek o kredyt (zebranie wszystkich papierow na kredyt hipoteczny w 3 tyg to nizla sztuka) Z mojego doswiadzenia to jezeli ktos bieze kase przed wykonaniem uslugi to delikatnie mowiac potem slabo mu sie chce. tuja.tajos Odpowiedz Link
gacek78 Re: Prowizja Expandera. 27.10.03, 13:42 tuja.tajos napisał: > Ekspander na dziendobry pobiera oplate 100zl, ktora zwraca jezeli w ciagu 3 > tygodni zlozysz wniosek o kredyt (zebranie wszystkich papierow na kredyt > hipoteczny w 3 tyg to nizla sztuka) Z mojego doswiadzenia to jezeli ktos bieze > kase przed wykonaniem uslugi to delikatnie mowiac potem slabo mu sie chce. > > tuja.tajos co ty opowiadasz? ja brałem kredyt przez expandera i zadnych 100zł od mnie nikt nie chciał!!!! a co do zbierania dokumentów do wniosku, to jest indywidualna sprawa kazdego potencjalnego kredytobiorcy. w moim przypatku gdy mam umowe na stale i kredyt brałem ze swoja dziewczyna, trwalo to kolo 10 dni. a od zlozenia przez expandera wniosku do banku w ciagu 2 dni dostalem odpowiedz ze wniosek zostal przyjety, i oczywisce trzeba bylo doniesc dalsze dokumenty potrzebne juz do umowy kredytowej, i na koniec expander umówil mnie z bankiem, w dogodnym dla mnie terminie i najblizszym mojego miejsca zamieszkania oddziale banku. ZADNEJ PROWIZJI ODEMNIE NIE POBIERALI dodam ze czesto komunikowalismy sie telefonicznie i nie musialem do nich jechac zeby wiedziec ze czegos brakuje itp. sami do mnie dzwonili i o wszsystkim informowali. zadowolony klient expandera Odpowiedz Link
tuja.tajos Re: Prowizja Expandera. 27.10.03, 15:05 gacek78 napisał: > tuja.tajos napisał: > > > Ekspander na dziendobry pobiera oplate 100zl, ktora zwraca jezeli w ciagu > 3 > > tygodni zlozysz wniosek o kredyt (zebranie wszystkich papierow na kredyt > > hipoteczny w 3 tyg to nizla sztuka) Z mojego doswiadzenia to jezeli ktos > bieze > > kase przed wykonaniem uslugi to delikatnie mowiac potem slabo mu sie chce. > > > > tuja.tajos > > co ty opowiadasz? > ja brałem kredyt przez expandera i zadnych 100zł od mnie nikt nie chciał!!!! > a co do zbierania dokumentów do wniosku, to jest indywidualna sprawa kazdego > potencjalnego kredytobiorcy. > w moim przypatku gdy mam umowe na stale i kredyt brałem ze swoja dziewczyna, > trwalo to kolo 10 dni. > a od zlozenia przez expandera wniosku do banku w ciagu 2 dni dostalem odpowiedz > > ze wniosek zostal przyjety, > i oczywisce trzeba bylo doniesc dalsze dokumenty potrzebne juz do umowy > kredytowej, > i na koniec expander umówil mnie z bankiem, w dogodnym dla mnie terminie i > najblizszym mojego miejsca zamieszkania oddziale banku. > ZADNEJ PROWIZJI ODEMNIE NIE POBIERALI dodam ze czesto komunikowalismy sie > telefonicznie i nie musialem do nich jechac zeby wiedziec ze czegos brakuje itp > . > sami do mnie dzwonili i o wszsystkim informowali. > > zadowolony klient expandera A odemie wzieli 100 zl (faktura do wgladu) i codziennie przez tydzien musialem goscia monitowac o obiecane informacje. W koncu przeslal mi je mailem bez slowa komentarza. tuja Odpowiedz Link
okuran Re: Prowizja Expandera. 27.10.03, 17:03 Mnie też chcieli szarpnąc na 100,00 zł, ale ja podziękowałam i poszłam sama do banku. I tu zaskoczenie : - dokumentów chcieli mniej niż w oddziale expandera - mniejsza prowizja aż o 1 % - a w exp. nawet nie było mowy o 0,5 % - decyzję z banku dostałam w ciągu 5 dni roboczych, Czy macie jeszcze pytania : expander czy bank ? Dla mnie tylko bank !!!!!! Odpowiedz Link
doradcy.expandera Re: Prowizja Expandera. 29.10.03, 15:07 W oddzialach w Poznaniu i w Warszawie pobieramy kaucje 100 zl - nie oplate. Wczesniej ludzie przychodzili pytali sie o wszystko - doradca produkowal sie godzine a potem klient szedl sobie do banku. Wiec wymyslilismy kaucje. Wiele mniejszych firm tego typu pobiera oplate za znalezienie najlepszego banku dla klienta. Nie wiem czy widzieliscie ostatni Profit. Firma Oppenheim chwali sie ze za 300 zlotych znalazla dla klienta najkorzystniejsza oferte. Na zachodzie brokerzy ktorzy maja w glowie kilkadziesiat ofert sa najczesciej wynagradzani za godziny (w UK od 80 do 200 funtow za godzine). Prawda jest wiec ze nie pobieramy od klienta zadnych oplat jesli zaciagnie za naszym posrednictwem kredyt. Ale nie jestemy publiczna poradnia gdzie za darmo mozna sie dowiedziec do jakiego banku pojsc po kredyt. Dlatego tez na tym forum unikamy rekomendowania konkretnych bankow (to samo zreszta w pewnym sensie robi Pan Robertg_5, ktory, co prawda w mniejszej skali, ale dziala na podobnych zasadach), a po szczegolowe informacje odsylamy do infolinii czy oddzialow. Odpowiedz Link
robert.g5 Re: Prowizja Expandera. 29.10.03, 15:20 --Muszę się w pełni zgodzić z Expanderem. Nie jesteśmy finansowani z budżetu państwa. Robert PARTNER 0602306737 Kontakt:serwis internetowy www.grodzki.waw.pl Odpowiedz Link
ecri Re: Prowizja Expandera. 30.10.03, 11:14 My klienci również nie jesteśmy dotowani przez budżet państwa więc chyba nie powinniśmy płacić Wam pieniążków za ogólnie dostępne informacje bankowe. Odpowiedz Link
robert.g5 Re: Prowizja Expandera. 30.10.03, 12:45 --Przecież to nie klienci pałcą a banki. Korzystając z doradcy kredytowego/pośrednika/ jak zwał tak zwał w jednym miejscu można dowiedzieś cię o ofercie kilku banków, swoich możliwościach kredytowych, jakie dokumenty należy zebrać, na co uważać, złozyć wniosek nie wychodząc z domu i czekać na umowe kredytową /nawet nie widząc banku /, to on załatwia za klienta wszystkie sprawy /jeździ do klientów jażeli np:analityk zażąda jakiś dodatkowych dokumentów i pilnuje w banku wniosku aby czasami gdzieś się nie zawieruszył bo takie przypadki się też zdażają/. Klient tylko czeka w ciepłych bamboszach na kredyt. Robert PARTNER 0602306737 Kontakt:serwis internetowy www.grodzki.waw.pl Odpowiedz Link
imgw Re: Prowizja Expandera. 07.11.03, 13:01 Witam, Chciałbym wyprowadzić z błędu niektórych. Pan Grodzki pisze że banku mu płaci za klientów . Tak jest to prawda, ale to klient płaci prowizję bankowi. Biorąc kredyt przez pośrednika nie można liczyć na mniejszą prowizję ( prowizja jest dzielona na bank i pośr. Zasadą tu jest że ban nie bierze mniej niż... a resztę bierze pośr. - patrz kredyt w WBk tak to wcześniej działało, była promocja na prowizję ale klient jest zgłoszony przez pośr. ro przykro nam bardzo). Tka więc za wszystko płaci klient i nie opowiadajcie mi głupot że przychodząc do pośrednika nie ponosi się większych kosztów. ps. panie Robercie proszę nie mylić Doradzy Kredytowego z Pośrednikiem Doradca jest zatrudniony w banku , a pośrednik to pośrednik, a zupełnie inne sprawa Broker jakim jest Exp. pozdr. Odpowiedz Link
robert.g5 Re: Prowizja Expandera. 07.11.03, 14:11 --"Doradca jest zatrudniony w banku , a pośrednik to pośrednik, a zupełnie inne sprawa Broker jakim jest Exp ". -Niestety to zależy od umowy jaką się podpisuje z bankiem. "Pan Grodzki pisze że banku mu płaci za klientów . Tak jest to prawda, ale to klient płaci prowizję bankowi. Biorąc kredyt przez pośrednika nie można liczyć na mniejszą prowizję ( prowizja jest dzielona na bank i pośr" Może liczyć na mniejszą prowizję. I nieprawdą jest że idąc bezpośrednio do banku otrzyma mniejszą. Prawdą jest natomiast że trzeba wkalkulować w to również koszty jakie się ponosi w związku z obsługą takiego wniosku. cyt "Jesli jestes w stanie szczegolowo przeanalizowac i ocenic oferty kilkunastu bankow to gratuluje. Zapewniam Cie jednak, ze jest to spora sztuka a atrakcyjnosc oferty nie sprowadza sie do oprocentowania i prowizji. Paramatrow w przypadku kredytu mieszkaniowego jest kilkadziesiat. Doradca jest np. po to zeby skierowal Twoj wniosek tam gdzie ma on szanse na pozytywne rozpatrzenie (jesli masz nietypowa sytuacje). Dzialajac na wlasna reke mozesz sie narazic na odmowe banku. Bankow bedzie coraz wiecej oferty beda coraz bardziej skomplikowane (zobacz np. ile typow stop procentowych ma bank oferujacy kredyty w USA). Wracajac do Expandera: my nie ograniczamy sie juz teraz do kredytow. Teraz w oddziale mozna juz dowiedziec w co inwestowac - czy warto miec wysoki wklad wlasny przy kredycie czy moze czesc pieniedzy korzystnie ulokowac. To jest bardziej kompleksowe podejscie. Doradca, by mogl w ten sposob zarzadzac finansami klienta musi sie szkolic kilka tygodni. Zawsze czesc osob spokojnie obejdzie se bez pomocy takiego doradcy (i jestem pewien ze wsrod uzytkownikow gazeta.pl ten odsetek jest znacznie wyzszy niz przecietnie) ale jednak dla ogromnej wiekszosci ludzi jest to usluga warta sporych pieniedzy. Z tym ze te pieniadze doradca dostaje od banku a nie od klienta!" Robert PARTNER 0602306737 Kontakt:serwis internetowy www.grodzki.waw.pl Odpowiedz Link
imgw Re: Prowizja Expandera. 08.11.03, 12:37 Pnie Robercie , a jakie koszty Pan ponisi przy obsłudze takiego wniosku? Myslę, że jest to benzyna przy dojazdach do klienta i ewentualnie koszty rozmów telefonicznych. Jeżeli jest pan zorganizowanym człowiekiem ( niestety dużo przemawia tutaj przeciwko Panu patrz kradzież pieczątek ) to wystarczą Panu 2 spotkania z Klientam na których wżmie Pan wniosek i podpisze umowę), koszoty rozmów telefonicznych ponosi głównie klient bo to on do Pana dzwoni. Jeżeli chodzi o PAńskie wynagrodzenie to i tak zawsze na końcu klient płaci za pośrednictwo a nie bank. Jedynym babnkiem który dokładał do kredytów (dokładał bo już nie dokłada) był GE mieszkaniowy przy prowizji 0%. Tak więc niech Pan tutaj nie czaruje lufdzi jaką to Pan ciężka pracę wykonuje. PS. Nie przypominam także sobie abym z którymś z doradców Exp. przechodził na Ty. Co do wypowiedzi Exp. Nikt mnie nie musi zapewniać, że wiedza jaką powinien mieś doradca kredytowy jest duża. Nieprawdą jest też to że składając wniosek bez Was można się spotkać z odmową, a za waszym pośrednictwem jest zawsze ok. Jeżeli tak jest to musicie mieć odrębne zasady przyznawaniea kredytów w bankach tak?, raczej nie sądzę. Myślę, że wiedza Państwa piszących z ramienia Exp. jest naprawdę duża i są Oni w stanie wymienić te "kilkadziesiąt" parametrów kredytu hipotecznego ważnych dla klienta. pozdr. Odpowiedz Link
bolek53 Re: Prowizja Expandera. 07.11.03, 15:20 Miałem możliwość korzystać z usług Pana Grodzkiego i jestem zadowolony z jego obsługi. Kredyt był załatwiony w 10 dni i rzeczywiście z prowizją niższą jaką zaproponowano mi w banku. A swoją drogą jażeli ktoś jeździ za moimi sprawami i załatwia je za mnie, to dlaczego nie mamay mu za to płacić tymbardziej że i tak nie bieże pieniędzy od nas. Uważam że jest to warte nawet jeżeli prowiza jaką płacimy do banku jest wyższa. No ale cóż my Polacy chcielibyśmy żeby nam wszyscy płacili !!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
doradcy.expandera Re: Prowizja Expandera. 30.10.03, 13:20 Jesli jestes w stanie szczegolowo przeanalizowac i ocenic oferty kilkunastu bankow to gratuluje. Zapewniam Cie jednak, ze jest to spora sztuka a atrakcyjnosc oferty nie sprowadza sie do oprocentowania i prowizji. Paramatrow w przypadku kredytu mieszkaniowego jest kilkadziesiat. Doradca jest np. po to zeby skierowal Twoj wniosek tam gdzie ma on szanse na pozytywne rozpatrzenie (jesli masz nietypowa sytuacje). Dzialajac na wlasna reke mozesz sie narazic na odmowe banku. Bankow bedzie coraz wiecej oferty beda coraz bardziej skomplikowane (zobacz np. ile typow stop procentowych ma bank oferujacy kredyty w USA). Wracajac do Expandera: my nie ograniczamy sie juz teraz do kredytow. Teraz w oddziale mozna juz dowiedziec w co inwestowac - czy warto miec wysoki wklad wlasny przy kredycie czy moze czesc pieniedzy korzystnie ulokowac. To jest bardziej kompleksowe podejscie. Doradca, by mogl w ten sposob zarzadzac finansami klienta musi sie szkolic kilka tygodni. Zawsze czesc osob spokojnie obejdzie se bez pomocy takiego doradcy (i jestem pewien ze wsrod uzytkownikow gazeta.pl ten odsetek jest znacznie wyzszy niz przecietnie) ale jednak dla ogromnej wiekszosci ludzi jest to usluga warta sporych pieniedzy. Z tym ze te pieniadze doradca dostaje od banku a nie od klienta! Odpowiedz Link
alicjalis Re: Prowizja Expandera. 03.11.03, 13:59 Niestety w Katowicach na wstępie podjetych rozmów mój mąż usłyszał,że musi zostawić 100 zł. choć chciał ogólnikowe informacje aby zorientować się czy stać nas na kredyt i jaka jest najlepsza oferta (nie chciał nazwy banku) Odpowiedz Link