banoffi 28.11.08, 23:38 czy ma ktoś może uzasadnienie dla tego co się dzieje na rynku kredytów w CHF? Dlaczego banki z nich rezygnują, nie jestem bankowcem i nawet nie chcę próbować zgadywać. Zostawię to mądrzejszym Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ensata Re: śmierć CHF 29.11.08, 09:18 banoffi napisała: > czy ma ktoś może uzasadnienie dla tego co się dzieje na rynku kredytów w CHF? > Dlaczego banki z nich rezygnują, nie jestem bankowcem i nawet nie chcę > próbować zgadywać. Zostawię to mądrzejszym A czy może mi ktoś uzasadnić, jak to się dzieje, ze zaczynaja pisać ludzi na forum bez podstawowych zasad natykiety;->?Po kiego zakładasz nowy watek?Prawde mówiąć żenujące jest byc takim abnegatem. Umiesz wcisnąć "enter" to wklep sobie chociażby "gazete" i poczytaj, bo obnoszenie si e z taka niewiedza jest po prostu obciachowe. Na przyszłość, nie zasmiecaj forów Odpowiedz Link
banoffi Re: śmierć CHF 29.11.08, 13:43 przeczytałam netykietę i regulamin i nie wiem o co ci chodzi. Temat jest związany z kredytami mieszkaniowymi, nikogo nie obrażam, nic nie reklamuję, jak nikt nie odpowie, to cóż, mogą wątek usunąć. Według mnie to ty łamiesz zasady netykiety, bo na dzień dobry mnie obrażasz. Odpowiedz Link
ensata Re: śmierć CHF 29.11.08, 14:38 banoffi napisała: > przeczytałam netykietę i regulamin i nie wiem o co ci chodzi. Temat jest > związany z kredytami mieszkaniowymi, nikogo nie obrażam, nic nie reklamuję, jak > nikt nie odpowie, to cóż, mogą wątek usunąć. Według mnie to ty łamiesz zasady > netykiety, bo na dzień dobry mnie obrażasz. Skoro kilka słów prawdy Cie obraża, to cóż, nic nie poradze. Ja bym sie wstydziła afiszowac taka nieznajomością tego co się dzieje na świecie, w Polsce. Poczytaj "forum kredyty mieszkaniowe", tylko w tym miejscu jesteś w stanie znależć info, dlaczego banki wycofują się z udzielania kredytów w walutach. Zakładanie nic nie wnoszących watków, na dodatek dublowanie ich, jest niezgodne z zasadami netykiety i tyle. Naprawdę uważasz, że jest więcej takich kosmitów jak TY?którzy żyją w oderwaniu od rzeczywistości, by warto było zakładać wątek uświadamiający;->? Odpowiedz Link
banoffi Re: śmierć CHF 29.11.08, 15:01 tak się akurat składa, że brałam teraz kredyt i doskonale się orientuję. tylko to wszystko nie za bardzo ma sens. Kryzys rozumiem, wpadłam w sam środek tego bałaganu, złożyłam wnioski pod koniec września. Wysokie marże ok, bo trudno o franka, ale teraz franki są, podobno. Ryzyko walutowe? ok, ale dlaczego zostawiają USD, bo że zostawiają EUR to jestem w stanie zrozumieć. A swoją droga, rozmawiam z osobą, która chciała brać kredyt w Polbanku! to dopiero jest nieznajomość tematu Odpowiedz Link
ensata Re: śmierć CHF 29.11.08, 15:40 > droga, rozmawiam z osobą, która chciała brać kredyt w Polbanku! to dopiero jest > nieznajomość tematu Doczytaj najpierw, co napisałam o Polbanku, sprawdz kiedy, a potem sie sil na ironie. Droga na skroty nie popłaca, pisałam już o tym.... Odpowiedz Link
banoffi Re: śmierć CHF 29.11.08, 15:42 ensata napisała: 'Odpowiadzasz na post i nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz. Piszesz o akcie notarialnym kompletne bzdury. Po 5 już chyba, czytaj uwaznie zanim zaczniesz odpowiadac i mieszac, a najlpeiej douczyc sie jak nie jestes pewny' A to tylko z 2 postów, brak kultury totalnie. Nie wiedziałam, że koleżanka wszystkie rozumy pozjadała! Forum jest po to by zasięgnąć informacji i szukać porady, nie po to żeby wyżywać się na innych i leczyć swoje KOMPLEKSY. Obrażanie innych nie pomoże, polecam psychologa... Odpowiedz Link
lorrie Re: śmierć CHF 29.11.08, 15:42 No proszę jaka inteligentna księżniczka się na forum znalazła. Aż strach się bać, a już bron Boże zapytać o coś Ukłony dla Księżniczki Odpowiedz Link
banoffi Re: śmierć CHF 29.11.08, 15:44 Dokładnie. Mnie już się odechciało pytać. Miałam nadzieję na jakąś dyskusję a tylko pyskówka się z tego zrobiła. Szkoda Odpowiedz Link
lorrie Re: śmierć CHF 29.11.08, 15:50 Nie przejmuj się. Na szczęście nie wszyscy są tacy "wygadani" i na pewno znajdziesz tu kulturalnych ludzi, którzy z chęcią wytłumaczą o co w tym wszystkim biega Odpowiedz Link
fortis_hipoteka Re: śmierć CHF 29.11.08, 15:49 Panowie/Panie: nie ma co się przekomarzać, tylko lepiej chyba krótko wyjaśnić sytuację, chociaż w sumie nie trudno doszukać się informacji na ten temat: W wielkim skrócie: nie ma kredytów w CHF, bo banki nie mają franków, aby uruchamiać takie kredyty. Normalnie banki pożyczają miedzy sobą pieniądze, w tym waluty obce, a w tej chwili nie mają do siebie nawzajem zaufania i nie mają skąd pozyskać franków na akcję kredytową. Dlatego też w większości banków wymagania wobec klientów są tak olbrzymie, aby przypadkiem komuś nie przyszło do głowy złożyć wniosku na kredyt w CHF, bo nawet gdyby znalazł się klient który ma 35% wkładu własnego i akceptuje 5% marży, to i tak bank nie miałby z czego uruchomić takiego kredytu, więc decyzja byłaby odmowna. I nie jest to wcale jak czasem powszechnie się mówi: zwiększone ryzyko kursowe, bo tym się można zawsze zasłonić... Odpowiedz Link
banoffi Re: śmierć CHF 29.11.08, 15:57 Dziękuję, jednak muszę się przyznać do winy, o braku franków wiedziałam, ale ze CHF nie bedą pożyczane na nowe kredyty już nie, cyt: 'Jednak nie ma co liczyć na to, że banki znów tak jak kiedyś chętnie będą udzielały kredytów hipotecznych we frankach. "Pieniądze od NBP nie będą służyć do udzielania nowych kredytów, one mają być zabezpieczeniem płynności i stabilności na rynku kredytów już udzielonych lub tych, na których wypłacenie bankom brakowało waluty" Raczej nie odczują skutków tej operacji. Za to może ona wpłynąć na ustabilizowanie kursu franka, niektóre banki mogą też nieznacznie obniżyć marże na kredyty w tej walucie." Teraz wszystko jasne, dziękuję. Dodam jeszcze, że napisałam ten wątek, bo zaczęłam snuć czarne wizje odnośnie przyszłości CHF a właśnie się zapożyczyłam w tej walucie. Jeszcze raz dziękuję Odpowiedz Link