Dodaj do ulubionych

śmierć CHF

28.11.08, 23:38
czy ma ktoś może uzasadnienie dla tego co się dzieje na rynku kredytów w CHF?
Dlaczego banki z nich rezygnują, nie jestem bankowcem i nawet nie chcę
próbować zgadywać. Zostawię to mądrzejszymsmile
Obserwuj wątek
    • ensata Re: śmierć CHF 29.11.08, 09:18
      banoffi napisała:

> czy ma ktoś może uzasadnienie dla tego co się dzieje na rynku kredytów w CHF?
      > Dlaczego banki z nich rezygnują, nie jestem bankowcem i nawet nie chcę
      > próbować zgadywać. Zostawię to mądrzejszymsmile

A czy może mi ktoś uzasadnić, jak to się dzieje, ze zaczynaja pisać ludzi na
      forum bez podstawowych zasad natykiety;->?Po kiego zakładasz nowy watek?Prawde
      mówiąć żenujące jest byc takim abnegatem. Umiesz wcisnąć "enter" to wklep sobie
      chociażby "gazete" i poczytaj, bo obnoszenie si e z taka niewiedza jest po
      prostu obciachowe. Na przyszłość, nie zasmiecaj forów
      • banoffi Re: śmierć CHF 29.11.08, 13:43
        przeczytałam netykietę i regulamin i nie wiem o co ci chodzi. Temat jest
        związany z kredytami mieszkaniowymi, nikogo nie obrażam, nic nie reklamuję, jak
        nikt nie odpowie, to cóż, mogą wątek usunąć. Według mnie to ty łamiesz zasady
        netykiety, bo na dzień dobry mnie obrażasz.
        • ensata Re: śmierć CHF 29.11.08, 14:38
          banoffi napisała:

> przeczytałam netykietę i regulamin i nie wiem o co ci chodzi. Temat jest
          > związany z kredytami mieszkaniowymi, nikogo nie obrażam, nic nie reklamuję, jak
          > nikt nie odpowie, to cóż, mogą wątek usunąć. Według mnie to ty łamiesz zasady
          > netykiety, bo na dzień dobry mnie obrażasz.

Skoro kilka słów prawdy Cie obraża, to cóż, nic nie poradze. Ja bym sie
          wstydziła afiszowac taka nieznajomością tego co się dzieje na świecie, w Polsce.
          Poczytaj "forum kredyty mieszkaniowe", tylko w tym miejscu jesteś w stanie
          znależć info, dlaczego banki wycofują się z udzielania kredytów w walutach.
          Zakładanie nic nie wnoszących watków, na dodatek dublowanie ich, jest niezgodne
          z zasadami netykiety i tyle. Naprawdę uważasz, że jest więcej takich kosmitów
          jak TY?którzy żyją w oderwaniu od rzeczywistości, by warto było zakładać wątek
          uświadamiający;->?
          • banoffi Re: śmierć CHF 29.11.08, 15:01
            tak się akurat składa, że brałam teraz kredyt i doskonale się orientuję. tylko
            to wszystko nie za bardzo ma sens. Kryzys rozumiem, wpadłam w sam środek tego
            bałaganu, złożyłam wnioski pod koniec wrześniasmile. Wysokie marże ok, bo trudno o
            franka, ale teraz franki są, podobno. Ryzyko walutowe? ok, ale dlaczego
            zostawiają USD, bo że zostawiają EUR to jestem w stanie zrozumieć. A swoją
            droga, rozmawiam z osobą, która chciała brać kredyt w Polbanku! to dopiero jest
            nieznajomość tematusmile
            • ensata Re: śmierć CHF 29.11.08, 15:40

> droga, rozmawiam z osobą, która chciała brać kredyt w Polbanku! to dopiero jest
              > nieznajomość tematusmile

Doczytaj najpierw, co napisałam o Polbanku, sprawdz kiedy, a potem sie sil na
              ironie. Droga na skroty nie popłaca, pisałam już o tym....
          • banoffi Re: śmierć CHF 29.11.08, 15:42
            ensata napisała: 'Odpowiadzasz na post i nie masz zielonego pojęcia o czym
            piszesz. Piszesz o akcie notarialnym kompletne bzdury. Po 5 już chyba, czytaj
            uwaznie zanim zaczniesz odpowiadac i mieszac, a najlpeiej douczyc sie jak nie
            jestes pewny' A to tylko z 2 postów, brak kultury totalnie.

Nie wiedziałam, że koleżanka wszystkie rozumy pozjadała! Forum jest po to by
            zasięgnąć informacji i szukać porady, nie po to żeby wyżywać się na innych i
            leczyć swoje KOMPLEKSY. Obrażanie innych nie pomoże, polecam psychologa...
      • lorrie Re: śmierć CHF 29.11.08, 15:42
        No proszę jaka inteligentna księżniczka się na forum znalazła. Aż strach się bać, a już bron Boże zapytać o coś wink Ukłony dla Księżniczki
        • banoffi Re: śmierć CHF 29.11.08, 15:44
          Dokładnie. Mnie już się odechciało pytać. Miałam nadzieję na jakąś dyskusję a
          tylko pyskówka się z tego zrobiła. Szkoda
          • lorrie Re: śmierć CHF 29.11.08, 15:50
            Nie przejmuj się. Na szczęście nie wszyscy są tacy "wygadani" i na pewno znajdziesz tu kulturalnych ludzi, którzy z chęcią wytłumaczą o co w tym wszystkim biega smile
    • fortis_hipoteka Re: śmierć CHF 29.11.08, 15:49
      Panowie/Panie: nie ma co się przekomarzać, tylko lepiej chyba krótko wyjaśnić
      sytuację, chociaż w sumie nie trudno doszukać się informacji na ten temat:

W wielkim skrócie: nie ma kredytów w CHF, bo banki nie mają franków, aby
      uruchamiać takie kredyty. Normalnie banki pożyczają miedzy sobą pieniądze, w tym
      waluty obce, a w tej chwili nie mają do siebie nawzajem zaufania i nie mają skąd
      pozyskać franków na akcję kredytową. Dlatego też w większości banków wymagania
      wobec klientów są tak olbrzymie, aby przypadkiem komuś nie przyszło do głowy
      złożyć wniosku na kredyt w CHF, bo nawet gdyby znalazł się klient który ma 35%
      wkładu własnego i akceptuje 5% marży, to i tak bank nie miałby z czego uruchomić
      takiego kredytu, więc decyzja byłaby odmowna. I nie jest to wcale jak czasem
      powszechnie się mówi: zwiększone ryzyko kursowe, bo tym się można zawsze zasłonić...
      • banoffi Re: śmierć CHF 29.11.08, 15:57
        Dziękuję, jednak muszę się przyznać do winy, o braku franków wiedziałam, ale ze
        CHF nie bedą pożyczane na nowe kredyty już nie, cyt:

'Jednak nie ma co liczyć na to, że banki znów tak jak kiedyś chętnie będą
        udzielały kredytów hipotecznych we frankach. "Pieniądze od NBP nie będą służyć
        do udzielania nowych kredytów, one mają być zabezpieczeniem płynności i
        stabilności na rynku kredytów już udzielonych lub tych, na których wypłacenie
        bankom brakowało waluty" Raczej nie odczują skutków tej operacji. Za to może ona
        wpłynąć na ustabilizowanie kursu franka, niektóre banki mogą też nieznacznie
        obniżyć marże na kredyty w tej walucie."

Teraz wszystko jasne, dziękuję. Dodam jeszcze, że napisałam ten wątek, bo
        zaczęłam snuć czarne wizje odnośnie przyszłości CHF a właśnie się zapożyczyłam w
        tej walucie.

Jeszcze raz dziękuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka