Dodaj do ulubionych

Rodzina na swoim- czy warto?

07.04.09, 13:35
Zastanawiam się nad wzieciem kredytu w kwocie 250 000 zł w ramach
programu Rodzina na swoim. Ile można miesiecznie otrzymać dopłaty do
kredytu? U ustawie pisze o 50% odsetek, ale na kalkulatorze
internetowym wychodzą mi inne kwoty. Jak to wyglada u Was?
Obserwuj wątek
    • szukam3 Re: Rodzina na swoim- czy warto? 07.04.09, 13:52
      www.bgk.com.pl/index.php?module=site&catId=306&pl To jakie są dopłaty
      zależy od stopy referencyjnej, której wielkość masz
      www.bgk.com.pl/index.php?module=site&catId=75 i kwoty kredytu
      pozostającej do spłaty, która się zmniejsza w trakcie trwania kredytu.
      • pogromca_mrowek Re: Rodzina na swoim- czy warto? 07.04.09, 14:32
        Bo to nie jest równe 50%. Bank BGK dopłaca 50% odsetek wg stopy referencyjnej a w banku dostaniesz kredyt troche droższy. Banki wykorzystując sytuację kredyt RnS dają z wyższymi marżami ("rynkowy" kredyt wynosi np 6,5% a w ramach RnS jest to 7,5%). A BGK płaci połowe powiedzmy od 6% - czyli 3%. Wtedy przy kredycie 7,5% BGK płaci 3% a Ty 4,5%. Tak z grubsza. Dlatego w skrajnych przypadkach RnS sie nie oplaca nawet (był ostatnio przykład kredytu złotowego w WBK na 7% (bez dopłat) vs kredyt w Dombanku z RnS na 11% co daje 3% dopłate BGK i 8% dla Ciebie czyli więcej niż bez dopłaty w WBKu)
        Po drugie BGK dopłaca do odsetek "pierwszych 50m2" (jesli masz mieszkanie np 65m2 to dopłata jest do 50m2 a te 15m2 spłacasz samemu)
    • motylanogha666 Re: Rodzina na swoim- czy warto? 07.04.09, 20:27
      Myślę, że warto - u mnie wyszło 53% dopłaty przy kredycie 190000zł. Dostałem
      nieco gorsze warunki jeśli chodzi o sam kredyt, niż miałbym go brac bez dopłaty,
      ale suma sumarum i tak jestem kilkadziesiąt tysięcy do przodu - w expanderze
      marudzili mi że nie będę miał zdolności, ale w alex t.great się udało bez
      problemowo - także wszystko zależy od dobrych relacji... wink powodzenia!
    • directre Re: Rodzina na swoim- czy warto? 07.04.09, 20:59
      jest taka zasada że jak coś dają za darmo to trzeba braćsmile
      • parker77 Re: Rodzina na swoim- czy warto? 07.04.09, 22:41
        Nawet jesli coś jest darmo to trzeba sie temu dobrze przyjrzeć i sprawdzic a
        potem brac - jesli chodzi o kredyt raczej nie ma nic darmo ale faktycznie mozna
        znlezc fajna oferte, tylko trzeba wiedziec do kogo i gdzie sie idzie po to -
        niestety w dzisiejszych czasach jest pelno pseudo fachowcow od kredytow, ale to
        nieznaczy ze nie ma osob znajacych sie na sprawie - sluchaj jesli cie to
        intresuje podaje ci nr do goscia 0515-210-305 sam go mam z polecenia - sprawdz i
        zobaczysz - pozdro
    • mr.torture Re: Rodzina na swoim- czy warto? 07.04.09, 23:01
      IMO nie warto już (albo pokażcie mi bank co nie zawyża marży)
      taniej wziąć bez dopłaty....
      • siwy388 Re: Rodzina na swoim 08.04.09, 08:16
        Wartoo, być deeewweweloppperde.
        Spredali my trzy mieszkania, miesiac potem o jedno więcej i krzywa dynamicznie rośnie w górę, nawet dwa mieszkania myślim spredać więcej w tym miesiącu. Deweloperzy i fajansiarze postanowili sie tym pochwalić i Wielgo ucieszyć. Udało się! Nbue uceiszyli.
        Ja się posikałem z uciechy. My z deweloperki czekamy na was kupa kupu kupująccych. Wieśniaki kupujta, bedzieta miec kawałek warszawy, jak ja, zamiast kisić sie na wioche. Ci co już u mnie kupili, spadajta, widzieliśta co bierzeta a tera chamy w możeta mnie.
        Przy tej okazji pozdrawiam Wielgo, będzie jeszcze super, bo głupich nie sieją i mądrzy mogą zawsze na nich zarobić, to wskazują nasze najnowsze badania. Dzięki ciii wielgoo za uznajamianie wieśniaków i znów dmuchamy, ale... trzeba wytrzeżwieć, bo znowu zaczną przychodzić... i zawracać... super wielgo, wpadnij na jebelek hebelek. Bedzie super koledzy. Na tym blogu, to możemy szczerze, pół godziny sie logowałem, to bezpiecznie. Trzymajta sie fajnasy i my dewepierdzie. Hej ludzie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka