10.10.12, 20:01
Wiem , że już był taki wątek , ale dotyczył maluszków . Moja psinka za dwa tygodnie skończy 11 miesięcy i zastanawiam sie nad tym , czy może bez żadnych obciążeń wchodzić na 4 piętro? Gdy skończyła dziesięć miesięcy postanowiłam przestać ją nosić , ale nie wiem czy dobrze zrobiłam. czytałam przeróżne opinie i nie wiem co robić ? Nie widzę by ona zbytnio sie męczyła , ale może sie mylę .
Obserwuj wątek
    • adinka11 Re: Schody 11.10.12, 12:33
      :) moje latają po schodach normalnie i nie mają z tym problemu :) co prawda oboje kupiłam jak mieli po ok. pół roku, ale normalnie śmigali, czasem latem jak mała jest zmęczona gorącem to ją biorę na ręce, ale poza tym to nie mam dla nich litości pod tym względem, muszą się ruszać aby nie być grubasami i dla samego zdrowia :) Myślę, że spokojnie może śmigać po schodach.
      • an3czka2 Re: Schody 12.10.12, 10:47
        Witaj.
        Powiem tak czwarte piętro, a czwarte piętro to różnica. Zależy w jakim budownictwie, taka jest wysokość. Ja swoje czasem nosze, po prostu kiedy nie chce któraś iść, niosę i już. Bieganie po dworku to co innego, mogą do oporu, ale schody to już inny wysiłek. Krótkie łapki bardzo im to utrudniają. Sama widzę że Fabia u mnie ma krótszy torsik i dłuższe łapki i wbiega po schodach z lekkością. Liluś jest dłuższa, ma krótsze łapki i jej sprawia to nieco trudniejsze wspinanie. Poruszają się na schodach zupełnie inaczej, Fabci jest zdecydowanie lżej pokonać schody. Uważam jednak że 4 piętro to wysoko jak na shih tzu, ja bym pomagała. Szkoda stawów psiaka. Pozdrawiam Ania.
    • freespirit27 Re: Schody 11.10.12, 14:55
      Jeśli była nauczona noszenia i nie protestowała a samo noszenie jej nie jest aż tak bardzo kłopotliwe to pewnie bezpieczniej byłoby nie rezygnować z tego . 4 piętro to dużo schodów...a w sumie to nie chodzi o to ,że pies się męczy tylko to chodzenie po schodach obciąża kręgosłup a shih tzu jest rasą predysponowaną do wystąpienia dyskopatii ; pewnie nie tak jak jamniki ale jakieś zagrożenie jest
      • adinka11 Re: Schody 11.10.12, 16:24
        A ja tam podtrzymuję swoje zdanie... :)
        • malgokasp59 Re: Schody 11.10.12, 17:31
          A ile schodów pokonują ?
          • adzikkkkk Re: Schody 12.10.12, 12:15
            Moje wchodzą na czwarte piętro. Nawet gdybym chciała którąś wnieść to są małe szanse bo one tak pędzą, że są szybciej na górze ode mnie. Z ciekawości policzę dzisiaj ile to schodów.
            • malgokasp59 Re: Schody 12.10.12, 16:09
              Ania ma rację , na dworze to psinka dzisiaj przebiegła 4,6 km na spacerze , sprawdzałam w googlach ile przeszłyśmy parkiem , był świetny spacer pogoda cudowna wale jesień już w pełni ,liście spadają na potęgę choć jest bardzo kolorowo. Park jest czerwono żółto zielony z barwami pośrednimi . Gdy jutro będzie też tak pięknie wezmę aparat fotograficzny.
    • malgokasp59 Re: Schody 12.10.12, 16:14
      A schodków u mnie jest dokładnie 70, budynek ma już prawie 50 lat to budownictwo z epoki Gierka , mieszkania nie są zbyt wysokie. , moje ma dokładnie 247cm.Dlatego schody też nie są zbyt wysokie , chyba normalne .
      Dzisiaj ją wnosiłam rano i po spacerze , wręcz czeka, aż ją wezme na ręce.
      • an3czka2 Re: Schody 12.10.12, 20:24
        To na prawdę zależy od schodów i budowy psa. Fabia mi wbiega w parę sekund, a lila śmiesznie podskakuje sporo dłużej, ale tak jak pisałam ma krótkie łapki mój Liluś. Kocha po za tym noszenie na schodach :). Dość się wybiegają po dworze, a mam piękne tereny zielone na osiedlu, więc ruchu ma do woli:).
        Pozdrawiam Ania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka