Dodaj do ulubionych

przycinacie włoski

18.03.13, 18:38
tak sie zastanawiam czy przyciąć mu wloski(te nad noskiem kierujace sie jakby w strone ślepków ,nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam:) ,no bo nie sa to pod oczami bo te ida w dol tylko te jakby z boku hahahah zagmatwałam ale licze ,że wiadomo o co chodzi),bo raz mu przyciełam i teraz widze ,że z jednej strony musiały być dłuższe bo nie tyle wchodza mu do oczka co sa na jego wysokosci,no nie wiem sama,a Wy co robicie?

nie nie nie chce spinac zreszta jeszcze ma za małe nie trzyma sie:)
Obserwuj wątek
    • iwona.jg Re: przycinacie włoski 19.03.13, 07:16
      Są dwie szkoły - obie mają tyle samo zwolenników co przeciwników ;)
      Jedni absolutnie nic nie wycinają - cóż trzeba przeczekać trudny okres wzrostu włosa, a potem już tylko spinać.
      Drudzy wycinają - myślę,że w tym przypadku kluczowe jest regularne podcinanie.
      Osobiście należę do grupy pierwszej - Młody mój ma długiego kucyka, włos spięty - nic nie wycinam. Taka fryzura u shih podoba mi się bardziej
      • nikjar Re: przycinacie włoski 19.03.13, 08:03
        dziękuje bardzo za odpowiedz:) no ja ciagle jeszcze nie wiem:)
        • 9czarna Re: przycinacie włoski 19.03.13, 08:57
          Zastanow sie jaka opcje wolisz i jaka bedzie wygodniejsza dla Ciebie i psa. Jezeli nie masz czasu na ciagle poprawianie kucyka to chyba lepsza bedzie opcja z regularnym podcinaniem tych włosków. A jesli robienie kucyka nie sprawi kłopotu to zapuszczaj włoski,troche potrwa zanim włoski beda na tyle długie aby mozna było je spiac. To ty musisz zdecydowac co bedzie lepsze dla Ciebie i Twojego psiaka;)
          • an3czka2 Re: przycinacie włoski 19.03.13, 09:38
            Powiem krótko , ja wycinam, ale robie to po prostu z wygody i chyba też bardziej mi się tak podoba. Jeżeli włoski nie drażnią oczka za bardzo, to może spróbuj zostawić długie. Robienie kitki to nie problem, ale jak widzę kitkę która ściąga włoski nie przycięte i oko mało nie wyjdzie, bo włoski ściągają powieki dosłownie to mnie to razi. Nie każdy potrafi to zrobić odpowiednio. Na początek bym przycinała, potem się zobaczy, odrastają przecież:).
            Ania.
            • 9czarna Re: przycinacie włoski 19.03.13, 10:21
              Przychylam sie do opowiedzi Ani ze obcinanie jest wygodniejsze. Zwłaszcza jak ma sie dwa psiaki to trzeba kucyk poprawiac na okrągło:) przy jednym psiaku napewno jest łatwiej. Moje sie ciagle bawia i obgryzaja nawzajem Teri ma co prawda kucyk i troszke zapuszczone włoski przy oczkach ale jest z tym ciagła walka i poprawianie co chwile. Tez nosze sie z tym zeby jej powycinac włoski i kuca zlikwidowac. Ale jeszcze zobaczymy:)
              • maria0511 Re: przycinacie włoski 19.03.13, 13:23
                Moja Boni ma na głowie przycinane bo z kucykiem miałam problem tak mi wygodniej jej na pewno też,ale nie przycinam włosków przy oczach od strony noska bo odrastające włoski drażniły oczka a jak włos jest dłuższy to mam z tym spokój właściwie to wet. zwrócił mi uwagę że te włoski nie powinno się przycinać. Maria
                • nikjar Re: przycinacie włoski 19.03.13, 13:31
                  super ,że każdy tu coś poradzi ,doradzi,fajna sprawa to forum:)
                  dzieki bardzo ,że wszystkie rady :)
                  • bandziaa Re: przycinacie włoski 13.04.13, 10:47
                    Ja mojemu małemu wczoraj pierwszy raz sama przycięłam włoski koło noska. Mam zamiar w przyszłości go ścinać na krótko więc liczę się z ciągłym podcinaniem. Za to teraz łatwiej mi dbać o jego higienę oczu. A właśnie przemywacie oczka swojemu pupilowi codziennie?
                    • nikjar Re: przycinacie włoski 13.04.13, 14:21
                      codziennie przemywam sola fizjologiczna a tak raz na 2 dni daje po 1 kropelce swietlika
                      • 9czarna Re: przycinacie włoski 13.04.13, 15:11
                        Przemywanie oczu to codziennosc,przemywac mozna świetlikiem,solą fizjologiczną,rumiankiem.
                        • an3czka2 Re: przycinacie włoski 13.04.13, 15:45
                          Czarna nie rumiankiem, od lat się o tym pisze i mówi:). Rumianek wysusza śluzówkę oka, a to szkodzi. Można stosować borasol, działa nieco bakteriobójczo, i nie jest szkodliwy. Dobrze też z czasem zakupić specjalistyczny płyn do przemywania okolic oczu, najlepiej w necie, wychodzi taniej i jest duży wybór.
                          Pozdrawiam Ania.
                          • bandziaa Re: przycinacie włoski 13.04.13, 17:51
                            mi dziś wet powiedział, że oczka można też czarną herbatą przemywać . Rumiankiem zabronił.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka