Dodaj do ulubionych

Nauka czystości

04.08.13, 21:28
witam
Od półtorej tygodnia posiadam suczkę, w chwili obecnej ma 8tyg, i nie wiem jak ją nauczyć żeby sygnalizowała mi że chce swoje potrzeby załatwiać na dworze, bo narazie gdzie stanie tam sika i robi kupki. Mam wrażenie że przez pierwsze 2 dni po przywiezieniu bardziej w nocy dawała znać że chce siku biegała piszczała koło łóżka (tylko nie wiem czy z tęsknoty czy faktycznie chciała się załatwić), więc ją wyprowadzałam, a teraz nie daje znać w ogóle.
I jeszcze mam jedno pytanko moja sunia ma podniebienie u góry czarne a nie różowe, kiedyś słyszałam że psy które mają ciemne podniebienia są psami agresywnymi, czy to prawda??
Obserwuj wątek
    • an3czka2 Re: Nauka czystości 05.08.13, 09:46
      Witaj :) w gronie shih- tziarzy. Dobry wybór. Naukę siusiania możesz zacząć od zakupu mat do tego przeznaczonych(w aptece kup podkłady 60/60 cm) i rozmieść w paru miejscach gdzie najczęściej się załatwia. Maluszek 8 tyg nie powinien wychodzić na dwór w ogóle , bo na bank nie ma wszystkich szczepień ochronnych. Dopiero 2 tygodnie po drugim szczepieniu można go wietrzyć. Musi odbyć kwarantannę, bo po szczepieniach organizm jest osłabiony i narazisz go na różne świństwa. Co do załatwiania się , to na dworze nauczy się dopiero za parę m-cy regularnego załatwiania. U mnie jedna nauczyła koło 4 m-cy, ale druga prawie do 7-8 podsikiwała w domku, to zależy od psa. Nie wolno karcić malucha za załatwianie się, bo zacznie po sobie ,,sprzątać", one tak mają, a tego oduczyć ciężko. Więc chwal za sikanie na matę, a szybko załapie o co chodzi:).
      Sprawa podniebienia to bajka:), nadmiar pigmentu w pysiu i już.
      W razie pytań pisz, a na pewno pomożemy Ci w miarę możliwości.
      Pozdrawiam Ania.
      • 9czarna Re: Nauka czystości 05.08.13, 10:31
        Ania wszysko siwetnie opisala:) nic dodac nic ujac:) Pozdrawiamy
        • maria0511 Re: Nauka czystości 05.08.13, 11:58
          Witaj w klubie:
          można tylko dodać jak zobaczysz że szuka miejsca żeby się załatwić to przenieś na matę jak będzie zrobione na macie to chwalić trzeba psinki pilnować i na mate a po kilku dniach sama poleci one są bardzo mądre.Moja mnie zaskoczyła po trzech dniach bieg na mate a następne gdzie popadło ale coraz częściej trafiała na mate lub łapki na macie a siusiu obok ale też były och i achy......Pozdrawiam Maria
      • bat-ka3 Re: Nauka czystości 12.05.14, 10:44
        Witam serdecznie
        Widzę, że dość dawno poruszany był temat nauki czystości u szczeniaka, ale mam nadzieję, że jeszcze tu zagladacie i poradzicie jak mam postepować, żeby nauczyć moją Tashi (szczeniak shih tzu, ok. 7-8 tyg.) zachowania czystości w domu, bo na razie (jest z nami od 3 dni) załatwia się tam gdzie stanie a na dodatek wczoraj załatwiła się i zjadła swoje odchody. Nie mogę jej za bardzo wyprowadzać na dwór, bo dopiero jak odebrałam ją od poprzednich właścicieli , w piątek , odrobaczyłam ją i szczepienie wyznaczył wewrynarz na czwartek/piatek więć pewnie jeszcze ze dwa tygodnie będziemy w domu. Rozłozyłam maty ale Tashi nie załatwia się na nią (chyba popełniłam błąd bo włozyłam jej matę też na legowisko i może z tym jej sie ta mata kojarzy, nie wiem). Poradźcie co robić, nie miałam nigdy psa tej rasy i jeszcze mało wiem jak się nimi zajmować.
    • emersee Re: Nauka czystości 05.08.13, 11:54
      Tak właśnie. Nic dodać nic ująć. Moja suńka nauczyła się czystości w wieku 7 miesięcy dopiero :D
      W moim przypadku to było tak, że zabrałam szczeniaczka od matki jak miał tylko 8,5 tygodnia. Wiem, że powinnam poczekać do 3 miesięcy, psiaki jednak tam były nienależycie traktowane i w pewnym sensie uratowałam jednego szczęśliwca (a i na pozostałe znaleźli się chętni). Psiaki wraz z matką były trzymane w garażu- NIEOCIEPLONYM!!! a to była zima...załatwiały się gdzie chciały, nikt nie trzymał nad nimi pieczy weterynaryjnej, zero szczepień, odrobaczeń....właścicielowi urodziły się nieczystej rasy Shih-tzaki (może dlatego je tak traktował- choć to nie powód:/) Gdy suńka była u mnie w domku natychmiast zajął się nią weterynarz... teraz już jest wszystko jak najbardziej ok :) trudno było mi oduczyć psiaczka czystości, ale byłam cierpliwa, uparta i udało się. U mnie gazety nie zdawały egzaminu, gdyż suńka bardziej się nimi bawiła i ślizgała sie na nich niż załatwiała :D mata antypoślizgowa zdała egzamin celująco :):) Daffy ma ciemne podniebienie i jest najukochańszym, najsłodszym i najwspanialszym przytulaskiem moim :):):)
      • bat-ka3 Re: Nauka czystości 12.05.14, 17:17
        Dzięki, za rady, na pewno przeszukam forum i będę się dowiadywała coraz więcej. Niestety ma odruch zjadania odchodów i strasznie się boję, że będzie z tym olbrzymi problem. Nie wiem skąd u tak małego psiaka taki odruch. Jak macie jakieś porady jak ją tego oduczyć, chętnie spróbuję każdego, bo to straszny nawyk, tym bardziej że Tashi jest straszną pieszczochą i całuje nas non stop. Czy dajecie w ogóle własnoręcznie przygotowane jedzenie? Ja na razie zakupiłam puszki i suchą karmę Royal i tylko to daję choć ludzie od których ją wzięłam mówili, że jadła już np. kurczaka gotowanego, a się jakoś boję tak małemu psu dawać ludzkie żarcie.
        bat-ka3
        • an3czka2 do Bat-ka3 12.05.14, 20:47
          Witaj :). Na zjadanie odchodów to jedyny sposób chyba podawanie tabletek Rumen Tabs, dostaniesz to u weterynarza. Psina ma pewnie zaburzenia flory bakteryjnej i stąd taki nawyk. Można też podawać jogurt naturalny w małej ilości, też ponoć pomaga. Ja w ogóle podaję swoim od czasu do czasu jedną dwie łyżeczki,i bardzo go lubią. Karmy dla szczeniąt Royala są niezłe, ale za jakiś czas poszukaj lepszej karmy, bez kurczaka. Staraj się nie podawać kurczaka w żadnej postaci, bardzo uczula. Z drobiu to polecam indyka, kaczkę. Kurczak by mógł być, ale taki prawdziwy wiejski, bez antybiotyków. Gotowe karmy są najlepsze, bo są odpowiednio zbilansowane i nie trzeba nic dodawać.
          Pozdrawiam Ania.
    • an3czka2 Re: Nauka czystości 12.05.14, 11:31
      Ewelinko to maluszek, i na pewno nie będzie sygnalizował już swoich potrzeb. Zakup podkłady i porozkładaj w paru miejscach w mieszkaniu. Piesek na bank nie był socjalizowany, bo oddano go za wcześnie. prawidłowe oddanie powinno nastąpić nie wcześniej jak po skonczeniu 9-10 tygodni. Koszmar zabierać takie maleństwo od suni. Na bank mała nie ma szczepień, więc nie powinna wychodzić do zakończenia kwarantanny po drugim szczepieniu( około 2 tygodnie po drugim). Musisz się uzbroić w cierpliwość i nagradzać za każde siusiu na macie, potem na dworku :). Co do podniebienia i jego koloru, to bzdura :). Jeszcze pytanie, czy mała miała przegląd zdrowotny u weterynarza nim go odebrałaś?, czy ma w ogóle książeczkę zdrowia z jakimikolwiek wpisami, typu odrobaczenie i choć jedno szczepienie?
      Pozdrawiam Ania.
      • bat-ka3 Re: Nauka czystości 13.05.14, 07:21
        Dzieki an3czka2 za odpowiedź. W czwartek idę na pierwsze szczepienie to poproszę weterynarza o te tabletki. To zjadanie odchodów jest straszne, piesek trzymany był razem z rodzicami na dworze i trochę mnie dziwi że zjada to co zrobi, bo to nie dom, gdzie właściciele mogli krzyczeć że się załatwi. Spróbuję tych tabletek, mam nadzieję, że pomoże. A co do karmy to ja też uwazam, że lepeij kupować gotowe edzenie dla Tashi, bo dostaje w nim wszystko co jest jej niezbędne do prawidłowego rozwoju. Co prawda ten mały żarłoczek dwoi się i troi ak coś się w kuchni przygotowuje do jedzenia, bo nauczona chyba rzeczywiscie jedzenia tego co ludzie. Kupilam pokarm Roal, bo tak wyczytałam gdzieś w necie, że to dobry pokarm dla psiaka, ale pewnie będę szukała czegoś do urozmaicenia. Jest jakiś pokarm, który z czystym sumieniem polecacie?
        • an3czka2 Re: Nauka czystości 13.05.14, 14:36
          Szczenięcy royal jest na prawdę dobry :). Potem możesz poszukać czegoś z Purina Pro Plan Premium, lub inną z górnej półki. Zawsze tylko zwracaj uwagę na skład i rozmiar granulek, powinien być dla psów mini. Moje dziewczyny są na Gosbi Exklusive, jest dobra. Ja stosuję karmy z Jagnięciną i łososiem.
          Pozdrawiam Ania.
    • paulamu Re: Nauka czystości 12.05.14, 13:32
      Znow sie zalamalam...ma 8 tyg masz ja od 1,5 tyg kto tak katuje psa i odrywa od matki w iweku 6,5 tyg... i pytanie jak 8 tyg szczenie nauczyc sygnalizowania heh gdzie 8 tyg piesio nie powinien wychodzic na dwor, nie ma kompletu szczepien piszczala bo jest samotna chciala ciepla i bliskosci a nie siku....reszta tak jak aneczka, doskonaly opis...ty to masz cierpliwosc ja juz sie gotuje jak tylko czytam o 6 tyg szenietach w nowym domu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka