Dodaj do ulubionych

potrawy wytrawne z owocami - zasady ogolne.

06.06.13, 21:24
Bardzo lubię takie połączenia, lubię dodawac owoce do mięs, do sosów, do wytrawnych sałatek a dzisiaj przyszła mi ochota na cos wytrawnego bezmięsnego z brzoskwinią i nie wiem z czym mogłabym to połączyć i czy w ogóle są jakies zasady o które pytam w tytule wątku?
Obserwuj wątek
    • bucefal_macedonski Zasada nr 1 06.06.13, 22:02
      Nie ma zasad, zasadniczo. Są techniki, są uświęcone przyzwyczajenia, ale to tylko to.

Brzoskwinie wytrawnie i bezmięsnie? Przyznam, że sam nie robiłem bezmięsnie brzoskwiń w daniach, które nie są deserami (bo chyba to przez 'wytrawne' rozumiesz, a to dość europejskie rozdzielenie na słodkie i niesłodkie, o czym przekonałem się swego czasu prezentując pastillę), ale...

www.yumsugar.com/Savory-Peach-Recipes-18106891
      americanfood.about.com/od/salads/r/Balsamic_Peaches_Salad.htm
      www.joanne-eatswellwithothers.com/2011/08/recipe-pasta-with-tomato-peach-sauce.html
      Kwaśne jest bardzo dobrym łącznikiem pomiędzy słodkim, a... słodkim inaczej. Ocet balsamiczny pogodzi ser kozi z gruszką, czerwone wino owoce z mięsem... Jabłka są na tyle kwaśne, że same sobie świetnie radzą z cebulą i krwawą kiełbasą.
    • bene_gesserit Re: potrawy wytrawne z owocami - zasady ogolne. 06.06.13, 22:10
      Sałatki/salsy warzywno-owocowe jako dodatki do czegoś w mocniejszym smaku (czyli w wersji wege - produktów z soi (kotletów, mocno doprawionego i/lub wędzonego tofu albo mocno doprawionego panierowanego bakłażana np). Np salsa z brzoskwini, papryki, czerwonej cebuli, natki. Można też kombinować ze smoothie (np buraki plus jabłko)sokami (pomarańcza z selerem naciowym) albo zupami (pomidorowa podkręcona jabłkiem). Generalnie owoce na wytrawnie bez dodatku mięsa to dość trudny temat.
      • buka007 Re: potrawy wytrawne z owocami - zasady ogolne. 06.06.13, 22:41
        dzieki za odpowiedzi, mam nadzieje, że ktoś jeszcze podzieli się swoimi doświadczeniami w tym temacie smile
        A mnie się wydaje, że ser może być dobrym nośnikiem owoca w kierunku wytrawnym.
        • kanuk Re: potrawy wytrawne z owocami - zasady ogolne. 07.06.13, 00:36
          w szczegole, to dzis, do ugotowanego od podstaw ognistego indyjskiego wegetarianskiego dania podalem dla przeciwwagi jogurt z mango i swiezymi liscmi miety.
        • czekolada72 Re: potrawy wytrawne z owocami - zasady ogolne. 07.06.13, 11:03
          tarta - mozesz mieszac mnostwo - nie wiem co masz - najrozmaitsze sery, oliwki
          pomidory, grzyby, szeroki wachlarz korzennych
          cos na goraco - soja (kotlety) np zapiekane tak jak schabowy zapiekany z brzoskwiniami

ja proponuje wrzuc np w wyszukiwarke konkretne produkty jakie masz i zobacz co wyjdzie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka