Dodaj do ulubionych

Caffe zaufanie

26.04.14, 14:01
Witajcie,
Zakładam nowy wątek, tylko czy tu powinien być - nie wiem do jakiej kategorii go przyporządkować.
Załóżcie, że macie takie swoje miejsce publiczne (bistro/caffe/bar/pub...) gdzie przychodzicie na kawę , śniadanie, coś słodkiego, czasami lunch lub przekąską. Miejsce małe, przytulne, klimatyczne, znacie pracowników, właściciele są waszymi prawie sąsiadami. Tam przychodzicie z mamą/teściową/mężem/ kochanym/ kochaną/dzieckieem, cała rodziną/ kolegami z pracy. W tym miejscu będąc młodą mamą karmisz piersią przychodząc na lunch, bo to takie bezpieczne fajne caffe i masz zaufanie. Tak naprawdę wchodząc widzisz tylko jedną osobę za kontuarem, bardzo Ci przyjazną - tak myślisz. Czasami ktoś z kuchni wyjrzy lub coś poda, bo oczywiście jeżeli chcesz coś niestandardowego poza małą kartą to Ci to przygotują.
Chcesz odpocząć w ciągu dnia pracy? Oczywiście jest idealne i ma bezpieczne WiFi tylko w lokalu, na zewnątrz ni zadziała - bezpiecznie, co?.
Kawa i słodkości to pyszności. Uśmiech baristy lub właścicieli, którzy są prawie na miejscu lub rzeczywiście na miejscu. jak miłosmile
Tylko...
Co gdy to miejsce jest naszpikowane kamerami i mikrofonami. Wszystko cokolwiek robisz lub powiesz jest rejestrowane.Nagania przeglądają właściciele i tworzą filmiki, które krążą w sieci pod hasłami lub przesyłają znajomym via e-mail z różnymi komentarzami, potem komentują to co zobaczyli i co tu dużo mówić mają ubaw z Twoich tajemnic, kondycji biustu gdy karmisz, wymagań i próśb, które niby są spełniane z uśmiechem, bo to część show, które pozwala na tzw. "polewkę" z Ciebie i pracowników, którzy "czy sobie poradzą?"
Co gdy wychodzisz na lunch i tu trafiasz, bo chcesz coś prywatnie, anonimowo.....przez internet, a tu tak nie jest?
Oczywiście wiele osób wie, bo sami odbierają to Show, tylko czy aby wiedzą czy to co widzą to jest to wszystko? A co z materiałami na których oni są, a do nich nie trafiają, bo są starannie selekcjonowani.
CDN.
Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • kanuk Re: Caffe zaufanie 26.04.14, 15:57
      przed wojno to podobno na pol kawy zapraszali. i pol serniczka lukrowanego ?
      • olagrayn Re: Caffe zaufanie 26.04.14, 17:01
        to życzę udanych caffe
    • roseanne Re: Caffe zaufanie 26.04.14, 17:44
      nie znam takiego miejsca, by spelnialo wszystkie powyzsze warunki
      malutkie kafejki z dwoma- trzrma stolikami, z zaprzyjaznionymi wlascicielami i minimalna obsluga, z wifi - nie ma monitoringu z podsluchem

ulubione restauracje, tez mini, z produktami spoza karty i daniami dopasowywanymi do moich ograniczen medycznych - bez monitoringu

wieki temu, jak karmilam, zdarzalo mi sie publicznie, zawsze mialam szal przy sobie, by okryc sie i dziecie

gdybym wiedziala o takim procederze, ktory opisujesz to bym go naglosnila
      • olagrayn Re: Caffe zaufanie 26.04.14, 21:12
        Piszesz, że byś go nagłośniła. ale to nie takie proste. to nie o pracę chodzi, bo ja pracuję w innym miejscu i branży, natomiast blisko jestem z osobą która tam pracuje i pisze o takich sytuacjach, bo po to się tam zatrudniła.
        Niepokoi mnie to, że być może ktoś tam loguje się do banku, biust osoby karmiącej - to pokazywane jest innym- nieznanym,obcym.
        Zauważ, że głównie w takich miejscach pracują osoby o statusie, który mówi "na chwilę" i bez kłopotów Czasami przez przypadek coś niby się wyda.
        To ok?
        • roseanne Re: Caffe zaufanie 27.04.14, 00:19
          nie, nie ok
        • buka007 Re: Caffe zaufanie 27.04.14, 19:19
          nie chcę cię straszyć, ale powinnas niezwłocznie powiadomic o tym procederze organy scigania, w przeciwnym przypadku grozi ci kara pozbawienia wolnosci do lat trzech z art. 240 KK.

olagrayn napisała:

> Piszesz, że byś go nagłośniła. ale to nie takie proste. to nie o pracę chodzi,
          > bo ja pracuję w innym miejscu i branży, natomiast blisko jestem z osobą która t
          > am pracuje i pisze o takich sytuacjach, bo po to się tam zatrudniła.
          > Niepokoi mnie to, że być może ktoś tam loguje się do banku, biust osoby karmiąc
          > ej - to pokazywane jest innym- nieznanym,obcym.
          > Zauważ, że głównie w takich miejscach pracują osoby o statusie, który mówi "na
          > chwilę" i bez kłopotów Czasami przez przypadek coś niby się wyda.
          > To ok?
    • shachar Re: Caffe zaufanie 26.04.14, 19:31
      u nasz nagrywanie ludzi i publikowanie zdjęć/video z nimi bez ich wiedzy to kryminał.
      • kanuk Re: Caffe zaufanie 26.04.14, 19:59
        faux news tak chyba mowi ? czy moze bsnbc ?
    • bene_gesserit Re: Caffe zaufanie 27.04.14, 21:21
      Z tego, co wiem, nagrywać ludzi można, upubliczniać wizerunek - nie.

Można to zgłosić do prokuratury i jednocześnie (albo lepiej po wygranym procesie) wytoczyć sprawę cywilną. Zwłaszcza jeśli łatwo udowodnić, kto zrobił filmiki i kto je wrzucił do sieci. Nie mówiąc o tym, ze w grę może wchodzić pozew zbiorowy. Dowcipnisie słono zapłacą za swoje poczucie humoru.

Nie wydaje mi sie, żeby tam była fajna atosfera, skoro pracujący tam nabijają się z klientów. To jakieś buraki bez własnego życia i w ogóle jakieś prymitywy niemożliwe.
      • kanuk Re: Caffe zaufanie 27.04.14, 22:04
        dont hejt de pleja, hejt de gejm
        • bene_gesserit Re: Caffe zaufanie 28.04.14, 20:39
          Sęk w tym, ze nie w każdą grę trzeba grać. Zwłaszcza według cudzych reguł.
          • kanuk Re: Caffe zaufanie 01.05.14, 22:34
            bene_gesserit napisała:

> Sęk w tym, ze nie w każdą grę trzeba grać. Zwłaszcza według cudzych reguł.
            >
            Przesylam przyjazny usmiech. Bo juz nie uzywam emoticonow.
            ps piekna sygnatura !
    • zlosliwiec.zlosliwiec Re: Caffe zaufanie 01.05.14, 12:01
      Nie jestem ani mloda, ani mama, cyckiem karmie sporadycznie, to sie wypowiem.

Co to za przemila kawiarnia, ze musi po zeby uzbrajac sie w CCTV? Chyba ktos opacznie rozumie pojecie kameralnosci. W mojej kawiarni moje pocieszne ruchy, siorbanie, skubanie okruszkow co na spodnie spadna i starzejacy sie pysk rejestruja tylko 2 pary mlodych kobiecych oczu. No dobra, raz zrobila zdjecie mojemu ciastku, ale przezyje to. Albo odwrotnie - to byc moze przezyje mnie.

Nie wiem szczerze mowiac, co myslec na temat upubliczniania takich sytuacji, tzn podejrzewam, ze wiem, co powinienem myslec, ale w srodku srodka tak myslec nie bede z pewnoscia. Jak dla mnie traci cala historia zapaszkiem miejskiej legendy, a nawet jesli to prawda, to so fucking what? To przeciez jedna z najpowszechniejszych ludzkich rozrywek: patrzenie na innych ludzi i komentowanie.
    • almohada Re: Caffe zaufanie 01.05.14, 20:50
      To jakaś okropna kawiarnia i właściciele, którzy wcale nie są tak mili jakby się zdawało. To wstrętni podglądacze, którzy nie szanują swoich klientów. Moja noga by tam nie postała i natychmiast zawiadomiłabym policję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka