27.07.15, 20:06
Używacie,ja dziś już suszę,bardzo dobra przyprawa do mięs,a zwłaszcza do kotletów mielonych z kaszą jaglaną,zamiast bułki,pychotka
encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQXbx8L-s5QN1M6T8PKfl974hWShrVv_cTOJzLDGpk-VDXZMXlJ" border="0" alt="https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQXbx8L-s5QN1M6T8PKfl974hWShrVv_cTOJzLDGpk-VDXZMXlJ">
Obserwuj wątek
    • super.halusia Re: Rozmaryn 27.07.15, 20:08
      https://thumbs.dreamstime.com/z/rozmaryn-ga%C5%82%C4%85zka-18126419.jpg
      • kanuk Re: Rozmaryn 27.07.15, 20:54
        dodaje do gotowania ziemniakow. i bardzo lubie krakersy z rozmarynem.
      • roseanne Re: Rozmaryn 28.07.15, 03:49
        [b]bardzo lubie
        wole zielony, niz suszony
        ale jakos w doniczce mi zawsze mszyce oblaza
        dodaje do baraniny,
        wsadzam kurakowi cale galazki w kuper, do pieczenia

do ziemniakow pieczonych pasuje bardzo
        wczoraj robilam pieczone w pakietach, na grillu, z cebula i papryka - wysmienite
        • qubraq Re: Rozmaryn 28.07.15, 10:52
          Bardzo lubie rozmaryn - po prostu jako fajną zieloną roślinę; od lat trzymam dwa wielkie rozmaryny, rozkrzewione z pniem grubości chyba dwóch centymetrów; jakos udaje mi sie je przetrzymac przez okres zimowy w mieszkaniu - na południowym oknie - ale z wyłączonym grzejnikiem; czasem zakwitają jeszcze w domu i - tak jak w tym roku - kwitną az do teraz wink Bardzo tez lubie rozmaryn jako przyprawę chociaz częściej uzywam go suszonego razem z kminkiem oregano bazylią czubrycą i kardamonem do najróżniejszych potraw ale zawsze do wszelkich zup warzywnych i rosołu;
          • czekolada72 Re: Rozmaryn 30.07.15, 08:24
            Mam w doniczce, mam suszony
            Szczerze piszac - specjalnie nie przepadam. Wole bazylie i majeranek, pietruszke i lubczyk - bez tych sobie kuchni nie wyobrazam!
            • kwieta4 Re: Rozmaryn 30.07.15, 19:22
              Dodaje rozmaryn do chleba, tego zwyklego, najprostszego, co czeka sie 18 godzin, zeby go upiec. Bez rozmarynu wydaje mi sie zupelnie 'lysy', bez smaku. Mozna dodac utarty suchy, albo drobniutko pokrojony swiezy. Ale tylko odrobine, wtedy nie jest to chleb rozmarynowy i nikt sie nie domysla nawet, ze jest tam rozmaryn, a szczegolnie ci, jak moj maz, ktorzy tego ziola nie lubia.
              To taka moja mala, slodka tajemnica, niewinne 'oszustwo' w kuchni. Czasami tak trzebawink
              Do pieczenia miesa - obowiazkowo galazka swiezego rozmarynu na wierzchu, ale tez znika z garnka zaraz po wyjeciu z duchowki.
              Niektorzy tak maja, ze im zasmakuje, ale nie chca wiedziec co to jest. Ja odwrotnie, chetnie dociekam tajemnicy smaku, chociaz nie....poniewaz nie znosze ostryg, sosu ostrygowego tez nie kupie, bo na sama mysl mnie otrzasa. Czyli normalkasmile
            • czekolada72 Re: Rozmaryn 16.08.15, 18:50
              Gałazki rozmarynowe wrzucam na grillujace sie miesko, ja nie wyczuwam roznicy, ale jedzacy - zachwyceni smile
              • qubraq Re: Rozmaryn 25.11.15, 15:52
                Śmieszne... wink a u mnie dzisiaj rozmaryn zakwitł! kilka kwiatków wink
                • roseanne Re: Rozmaryn 25.11.15, 16:33
                  cudo ! i na czasie - tradycyjna dekoracja na amerykanskie swieto dziekczyznnienia (jutro)

moje tegoroczne podejscie do rozmarynu konczylo sie jak zwykle - smiercia roslinki, przetrwal 10 dni...
                  • qubraq Re: Rozmaryn 26.11.15, 19:36
                    Rozi i Kwieto, u Was zdaje sie świeto dziękczynienia wypada w innym terminie, prawda? wink
                    A
                    • roseanne Re: Rozmaryn 26.11.15, 23:13
                      kanadyjska wersja drugi poniedzialek pazdziernika
    • bednarek1111 Re: Rozmaryn 13.08.15, 19:12
      Oj tak, używam często i dużo. Szczególnie lubię marynować w nim kurczaka lub piec kartofelki w rozmarynie i czosnku, mniam! Najbardziej aromatyczny rozmaryn jakiego używałam to ten, który przywiozłam z Chorwacji. Tam, w Dalmacji krzaczki rozmarynu (podobnie jak lawenda) rosną wszędzie - przy chodnikach, w doniczkach, tworzą żywopłoty na podwórkach... Aż zatęskniłam! smile Polędwiczki w sosie śmiatanowo-rozmarynowym to moj smak jesieni i miły powrót do ciepłej Chorwacji we wrześniowe wieczory.
      • super.halusia Re: Rozmaryn 15.08.15, 10:53
        Muszę to koniecznie spróbować,te ziemniaczki.Jak to robisz?
    • buka007 Re: Rozmaryn 16.08.15, 18:48
      ja mam zawsze swieży w doniczce,
      do mięs do tarty z kozim serem i burakami.
      • kanuk Re: Rozmaryn 25.11.15, 16:32
        a mnie sie rozmaryn juz znudzil. Rose i Mary ,nie.
        • kwieta4 Re: Rozmaryn 27.11.15, 04:27
          Ja nie za bardzo rozmarynowa jestem, ale tak jak majeranek musze czuc w zupie pomidorowej (we wszelkich barszczach i flakach oczywiscie tezsmile, to tak samo rutynowo dodaje suszony rozmaryn do kazdej zapiekanki z ziemniakow i do.... pamietacie chleb, najprostszy z prostych? ma pyszna chrupka skorke, ale dosc nudny smak, za dlugo sie nim cieszyc nie da...odkad jednak zaczelam dodawac do niego pokruszony rozmaryn kazdy kogo czestuje jest zachwycony. My w domu tez. Probowalam piec z kminkiem, ktory bardzo lubie - przegral z rozmarynem.
          No i pieczen bez galazki rozmarynu tez u nas nie przejdzie. Ale ogolnie moge podsumowac, ze idzie tego ociupinka rocznie. To tak jakbym wcale nie uzywala.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka