buka007 07.11.07, 22:06 Robicie kaczke?? ja mysle o kaczych piersiach.. szukam inspiracji.. teraz kaczy sezon, trzeba raz sprobowac.. ) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fettinia Re: Kacze cycki 07.11.07, 22:44 Yes ale jutro ci podam co moj M z owymi robi Dzisiaj pozno juz Odpowiedz Link
aniaiewa Re: Kacze cycki 08.11.07, 09:33 Okazjonalnie i jak juz te tez raczej tylko piersi Wiec: Piersi ze skora myje, od strony skory nacinam w kratke, sole, pieprze i odtawiam na przynajmniej godzinke(czasami jak mi sie chce to robi marynate z sosem sojowym, ale to jak mamy ochote na takie bardziej orientalne jedzonko) Nastepnie na b. dobrze rozgrzana patelnie (+ 1-2 lyzki oleju) wkladam piersi, skora do dolu! i smaze przez moment, az skorka zrobi sie brazowa, przekrecam, to samo z drugiej strony, ale tu doslownie kilka chwil, byle sie bialko scielo i.. wszystko lacznie z sosem do piekarnika na przynajmniej 40min w 180 stC(skorka do gory!) Pod koniec pieczenia smaruje wierzch piersi miodem, zeby sie ladnie wszystko skarmelizowalo i gotowe! Czasami jak mam wene jeszcze obkladam te piersi do piekarnika jablkami, wczesniej przed smazeniem smaruje majerankiem itd Bardzo popularna jst tez wersja z pomaranczami, ale tej szczerze mowiac sama nigdy nie robilam Ania Odpowiedz Link
aniaiewa Re: Kacze cycki 08.11.07, 09:35 Aha, No i prawda jest ze kaczke mrozona przyzadza sie szybciej niz swieza... Ania Odpowiedz Link
buka007 Re: Kacze cycki 08.11.07, 13:51 własnie kupiłam dwa małe cyce (mrozone!!!) na probę.. )) a tak własciwie, to dlaczego mrozone to lepsze??? Odpowiedz Link
fettinia Re: Kacze cycki 08.11.07, 14:31 Zalezy jakie mrozone.U nas mozna kupic mrozone zgrilowane i z takich wlasnie moj M robi sobie swoja potrawe.Wklada do naczynia zaro,dodaje caly sloik chinskich warzyw doprawia dosc ostro i to sie dusi w piekarniku.Niby fast food ale nie do koncaKaczka bez chemii warzywa tez-tylko w slonej zalewie.Musze sie zapytac co tam jeszcze sypie Odpowiedz Link
fettinia Re: Kacze cycki 08.11.07, 14:59 Juz wiemCa kubek rosolu z sosem sojowym do smaku-kaczka ma byc do 2/3 przykryta.Piec w piekarniku 45 minut Odpowiedz Link
buka007 feti, a jak ona tam sie dusi z tymi warzywami tak 09.12.07, 10:11 dlugo, to one sie nie zrobia za miekkie..?? czy warzywa pozniej? bo nie wiem teraz.. Odpowiedz Link
fettinia Re: feti, a jak ona tam sie dusi z tymi warzywami 10.12.07, 10:27 Te warzywa sa w takiej slonej zalewie.Sa dosc chrupiace i nawet dlugi pobyt w piekarniku im nie szkodzi.Sa miekkie ale nie ciapowate Odpowiedz Link
aniaiewa Re: Kacze cycki 08.11.07, 14:46 bo skruszale???? Tzn szybciej sie pieka, smaza czyli generalnie daja przyrzadzic Wiesz, na takiej zasadzie, ze przemrozona brukselka nie jest gorzka itd Ania Odpowiedz Link
fettinia Re: Kacze cycki 08.11.07, 15:01 Chyba takDzikie ptactwo tez ponoc nalezy przemrozic.Nie robilam bo nie lubie,ale czytalam Odpowiedz Link
buka007 Re: znalazlam jeszcze 16.11.07, 15:36 na razie przecwicze te z przepisu Ani) Zobaczymy co powiedzą.. ) dzieki Odpowiedz Link