denispapin 26.04.08, 21:08 Witajcie, Proszę o jakieś pomysły/przepisy na potrawy z suszonymi pomidorami. Mam takie bez oliwy, słone. Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fettinia Re: Suszone pomidory - pomysły 27.04.08, 00:00 WitajPolecam ci to-wyprobowane fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,78574770.html Tam sa wprawdzie w oliwie-ale mysle,ze takie jak masz tez beda oki Odpowiedz Link
fettinia Re: Suszone pomidory - pomysły 27.04.08, 00:02 I zajrzyj tu www.marions-kochbuch.de/index/0932.htm Jesli cos ci sie spodoba-przetlumacze Odpowiedz Link
jan.kran Re: Suszone pomidory - pomysły 27.04.08, 12:33 Suszone pomidory jemy w roznych postaciach caly czas.Kupuje u Turka na rogu w sloiczku w zalewie z oliwy. Mloda zrobila kotleciki z sosem z pomidorow a ja niedawno powtorzylam Pyszne Na oliwie z pomidorow usmazyc kilka malych kotlecikow. Moga byc z kury abo z filetu wieprzowego. Ja preferuje kure. Kotleciki nalezy rozbic. Mieso odlozyc na talerz dodac czosnek , dwa - trzy zabki , pol szklanki bialego wina , pol szklanki rosolu < moze byc z kostki > i spora garsc pokrojonych suszonych pomidorow. Bazylia , rozmaryn , sol , pieprz. Ja ostatnio nabylam kostke rosolowa z ziolami prowansalskimi , bdb pasuje do tego dania. Mozna dodac troche smietany, pogotowac sos pare minut , dodac kotleciki i zagotowac. Ryz. Mloda zrobila dodatkowo salate z pomidorow swiezych i grubo pokrojonej czerwonej cebuli marynowanej godzine w aceto balsamico z bialego wina i oliwie z oliwek. ---------------> Skopiowane z sasiedniego forum W wolnej chwili poszukam wiecej. Kran Odpowiedz Link
denispapin Re: Suszone pomidory - pomysły 27.04.08, 22:02 Dziekuje bardzo. Zanotowalam, przejrzalam tez forum Galeria Potraw i znalazlam tam pare pomyslow. Fettina, nie naciagam Cie na razie na tlumaczenie. Sprobuje te przepisy, ktore rozumiem. Moje pomidory tez od Turka Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Suszone pomidory - pomysły 28.04.08, 00:24 Najczesciej uzywam w roznych wariacjach pieczywa. I. Pomidory kroje w kawalki, dodaje do ciasta jak robie pizze. II.Dodaje do ciasta razem ze swiezymi ziolami, leje wiecej oliwy, wierzch posypuje czubrica i lekko posypuje serem. III.Ciasto z czosnkiem, na wierzch suszone pomidory, platki czosnku, posolic gruba sola, polac oliwa. IV.Ciasto rozwalkowane dosc cienko, posmarowane oliwa i dosc grubo "pasta" zrobiona z drobno pokrojonych suszonych pomidorow, oliwek, ziol, papryki, pieczarek. Zawinac jak strucle, pokroic plastry, polozyc na blache wylozona papierem, kazdy placuszek posypac serem. Piec. Do kazdego placka micha salaty i wino. Mozna jeszcze pomidory zalac dobra oliwa, odstawic do lodowki na jakis czas i potem zjadac z ciepla bulka i winem Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Suszone pomidory - pomysły 27.04.15, 07:58 Schab z pomidorami 1,2 kg schabu rozkroić na płat. Posmarować sosem: 2 łyżki sosu sojowego, 100 ml wiśniówki, 2 łyżki musztardy, 1 łyżka cukru, 5-6 kropli tabasco – odstawić na 2 godz. w chłodne miejsce. Na mięsie ułożyć plastry żółtego sera, suszone pomidory, bazylię ; roladę zwinąć, związać, piec 60-80 min w 190C. Odpowiedz Link
buka007 Re: Suszone pomidory - pomysły 27.04.15, 18:49 saöatka z kaszy jęczmiennej (najlepszy jest pęczak) z warzywami i suszonymi pomidorami. Kaszę ugotowac na sypko, warzywa (cebula, czosnek, pieczarki, cukinia) udusić na oliwie, suszone pomidory pokroić drobno, wymieszać wszystko, można dosypać łyżeczkę siemienia lnianego i uprażonych ziaren słonecznika, doprawić do smaku. Bardzo dobre. Odpowiedz Link
daxter Re: Suszone pomidory - pomysły 30.04.15, 10:43 Piersi z kurczaka z skora i kostka ze skrzydelka rosciac by powstala kiesonka natrzec pieprzem, czosnkiem ,ser feta rozdrobnic dodac pokrojone suszone pomidory ,masz slone to najpier je wymocz. nastepnie ser pmidory posiekana bazylie kolendre wymieszaj z feta nadziej powstale kieszonki i na patelnie obsmazyc na zloto , dopiec w piekarniku ok 30 min. Pycha do tego ryz i salata ,Sorry za bledy ale nie mam polskich znakow na klawiaturze Odpowiedz Link
super.halusia Re: Suszone pomidory - pomysły 02.05.15, 22:23 Bardzo dobra jest jajecznica. pomidory suszone szczypior czosnek jajka sól,pieprz do smaku Smacznego Odpowiedz Link