fijona 01.03.04, 15:54 Witajcie, Czy malzenstwu (kobieta-otrzymujaca rente z tytulu niezdolnosci do pracy i studiujacy maz), przysluguje zasilek porodowy z tytulu urodzenia dziecka ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niepelnosprawni.info Re: Zasilek macierzynski 01.03.04, 16:33 Jak zrozumiałem ani Pani ani Pani mąż nie pracuje Zatemw według . Art. 32 ust 6 Ustawy z dnia 29 listopada 1990 r. o pomocy społecznej Macierzyński zasiłek okresowy przyznawany jest przez Ośrodek Pomocy Społecznej. Może go Pani otrzymać (jako matka dziecka zajmującej się jego wychowaniem), o ile dochód na osobę w Pani rodzinie nie przekracza 461 zł. Zasiłek macierzyński okresowy wypłacany jest przez czas do 4 miesięcy. W wysokości różnicy pomiędzy Kwotą 461 zł, a posiadanym dochodem na osobę w rodzinie (zasiłek nie może by ć mniejszy niż 52 zł) Zasiłek macierzyński jednorazowy w kwocie 201 zł przysługuje jednorazowo na każde dziecko urodzone podczas ostatniego porodu. Aby otrzymać zasiłek musi Pani wystąpić na piśmie do Ośrodka Pomocy Społecznej w Pani miejscu zamieszkania. Po złożeniu podania zostanie przeprowadzony wywiad środowiskowy – mający za zadanie określić państwa rzeczywistą sytuację materialną. Zasiłek zostanie przyznany w formie decyzji administracyjnej, od decyzji przysługuje odwołanie (informacje o zasadach odwołania otrzyma Pani na decyzji) Odpowiedz Link Zgłoś
fijona Re: Zasilek macierzynski 01.03.04, 18:01 Bardzo dziekuje za informacje. Jednak nie do konca wyjasnilam. Moze w takim razie sprecyzuje nasza sytuacje. Maz ma prace od 2 miesiecy, a ja jestem w 5 miesiacu ciazy. Czy w takiej sytuacji przysluguje nam zasilek? Odpowiedz Link Zgłoś
lili111 Re: Zasilek macierzynski 02.03.04, 00:10 Czy przysługuje ci zasiłek obliczy ci ośrodek pomocy społecznej, bo to jest zależne od dochodów. Nie jest ważne,czy mąż pracuje, czy nie, tylko ile zarabia i jaki dochód macie łącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
niepelnosprawni.info Re: Zasilek macierzynski 02.03.04, 15:46 Zasiłek zostanie Pani przyznany o ile będzie Pani spełniała kryteria które wyszczególniłem. Musi Pani wystąpić na pismie do OPS. Odpowiedz Link Zgłoś