Dodaj do ulubionych

znak parkingowy- administ.nie wyraza zgody-pomocy!

11.02.05, 20:28
Mam pytanie,walcze od czerwca 2004r z administarcja o znak parkingowy dla
osoby niepelnosprawnej.Ten znak mi jest bardzo potrzebny dlatego
zaproponowałam ze postawie sobie go na wlsny koszt.Ale od grudnia nie mam
zadnej odpowiedzi pisemnej,ale poinformowała mnie sekretarka przez telefon ze
na 90 % bedzie odpowiedz odmowna.
Prosze mi powiedziec co ja moge zrobic zeby wygrac ta walke z a dministarcja?
Gdzie sie zwrocic o pomoc?
Obserwuj wątek
    • tanczykiewiczowna Re: znak parkingowy- administ.nie wyraza zgody-po 13.02.05, 14:23
      Wez zrob se sama znak i postaw przed samochodem, jesli masz niesprawnośc
      rucjhową nie mają prawa ci znaku zabrać, więc ludzie będą wiedzieć, że to
      miejsce jest Twoje, a administrator co najwyżej może cie cmoknąć. Jeśli jednak
      jesteś po amputracji nogi (tylko jednaj konczyny) to ci się miejsce nie należy.
      JEśli obie amputowane, lub wózek... powtarzam, niech cię cmoknie ;)
      • niepelnosprawni.info Re: znak parkingowy- administ.nie wyraza zgody-po 15.02.05, 14:01
        >esli masz niesprawnośc
        > rucjhową nie mają prawa ci znaku zabrać, więc ludzie będą wiedzieć, że to
        > miejsce jest Twoje, a administrator co najwyżej może cie cmoknąć

nie jest tak jak Pan twierdzi. Samowolnie postawiony znak może zostać usunięty –
        poza tym wystawienie znaku nie rezerwuje automatycznie miejsca parkingowego
        dla jednego właściciela.

Co do tego jak wywalczyć miejsce parkingowe – nie jest to sprawa określona
        wprost w przepisach. Proponował bym męczenie administracji MINISTRA powołaniu
        na poniższe przepisy:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie
        warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
        § 18. 1. Zagospodarowując działkę budowlaną, należy urządzić, stosownie do jej
        przeznaczenia i sposobu zabudowy, miejsca postojowe dla samochodów użytkowników
        stałych i przebywających okresowo, w tym również miejsca postojowe dla
        samochodów, z których korzystają osoby niepełnosprawne.
        2. Liczbę i sposób urządzenia miejsc postojowych należy dostosować do wymagań
        ustalonych w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, z
        uwzględnieniem potrzebnej liczby miejsc, z których korzystają osoby
        niepełnosprawne.

• lili111 Re: znak parkingowy- administ.nie wyraza zgody-po 16.02.05, 13:45
          Hm a u nas z administracją nie było problemu. Jak prosiłam normalnie to
          czekałam i czekałam na odpowiedz, kiedy napisałam pismo, dostałam odpowiedz
          pozytywną i jeszcze postawiono znak w miejscu w którym poprosiłam.
          • kawaiherbata Re: znak parkingowy- administ.nie wyraza zgody-po 18.02.05, 09:26
            no to miałas szczeście.Widocznie masz normalna administracje.

Dziekuje za odpowiedz .Na peweno wykorzystam te przepisy, mam nadzieje ze to
            cos da.To chyba bedzie juz moje 10 pismo w tej sprawie.Mam ochote ta pania
            prezes opisac w gazecie albo tv, moze to by cos zmieniło.
    • mamakaroli Re: znak parkingowy- administ.nie wyraza zgody-po 15.06.05, 09:42
      Mam pytanie .Czy komuś bez większej walki udało się wyznaczyć miejsce
      parkingowe dla osoby niepełnosprawnej?
      Mnie już pomału brakuje cierpliwości i sił.Od stycznia proszę naszą
      Administrację o wyznaczenie takiego miejsca pod blokiem (droga wewnętrzna)i nic.
      W zeszłym tygodniu myślałam ,że sprawa sfinalizuje się.Była ponoć zamówiona
      ekipa,żeby zrobić niewielką zatoczkę i postawić znak.I co? I nic.Wczoraj
      dowiedziałam się ,że ponoć ogół mieszkańców osiedla na jakimś tajemniczym
      zebraniu nie wyraża zgody na "marnotrawienie" pieniędzy z funduszu remontowego
      na ten cel.
      Dzisiaj poprosiłam ,by ADM ustosunkował się w formie pisemnej do mojego
      podania ,bo jak do tej pory nie miał czasu.
      Może ktoś doradzi mi co ja mam w takiej sytuacji zrobić i gdzie jeszcze można
      interweniować.
      Dzisiaj "wysłałam" inspektora ze straży miejskiej do Administracji ,może on coś
      zdziała.
      • mamakaroli Re: Oszaleję! 15.06.05, 16:30
        Mam nową zagwozdkę.
        Dzisiaj pan Prezes Adm poinformował mnie ,że dziecku niepełnosprawnemu nie
        należy się miejsce parkingowe,bo nie jest posiadaczem samochodu i nie prowadzi
        auta.
        Według tego pana wyznaczone miejsce do parkowania należy się tylko
        inwalidzie ,który jest właścicielem samochodu i go prowadzi.
        Zaświadczenie o niepełnosprawności dziecka mogę sobie wsadzić do szuflady.To,że
        dziecko jest głęboko niepełnosprawne zarówno ruchowo jak i intelektualnie,to
        już tylko mój problem.Pan prezes jest całym sercem ze mną ,ale nie może mi
        pomóc.
        Matko to już paranoja.Nie wiem czy mam się śmiać czy płakać.Ręce mi opadły.
        Niestety moja 12 letnia córka nigdy nie będzie posiadaczem ani samochodu ,ani
        prawa jazdy.Jest na to zbyt chora.
        Ratunkuuuuuu!!!!!!
        • niepelnosprawni.info Re: Oszaleję! 20.06.05, 13:51
          Obawiam się, że na głupotę nie ma rady. Proszę pokazać prezesowi przepis:
          USTAWA z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym

Art. 8. 1. Osoba niepełnosprawna o obniżonej sprawności ruchowej, kierująca
          pojazdem samochodowym oznaczonym kartą parkingową może nie stosować się do
          niektórych znaków drogowych dotyczących zakazu ruchu lub postoju, w zakresie
          określonym przepisami, o których mowa w art. 7 ust. 2.
          2. Przepis ust. 1 stosuje się również do:
          1) kierującego pojazdem przewożącego osobę o obniżonej sprawności
          ruchowej;
          2) pracowników placówek zajmujących się opieką, rehabilitacją lub
          edukacją osób niepełnosprawnych pozostających pod opieką tych placówek.

Niestety Spółdzielnia nie ma obowiązku wyznaczyć miejsca parkingowego
          (szczególnie imiennie oznaczonego) ale może ten przepis coś da.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka