anik_11 23.09.09, 14:49 Wiem, że był juz taki wątek, ale 1,5 roku temu. Od tego czasu się mogło pozmieniać. Mam ochotę kupić sobie gofrownicę. Jaka najlepsza? moc, firma, głębokość, no i w ogóle... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misiowazona Re: gofrownica 23.09.09, 15:01 Wydaje mi sie, że najlepsze gofry (chrupkie i nie gumiaste) wychodzą z żeliwnych staroświeckich gofrownic ogrzewanych ogniem, takich, jak mają czasami uliczni sprzedawcy. Wszelkie teflony wypuszczają gumę gofrową. Ja osobiście takich nie lubię, ale ludzie jedzą przecież różne gofry. Mam 3 w 1 Philips Cucina - tzn.gofrownicę, grilla i sandwichera, zmienia sie tylko blachy. Kupiłam ze względu na możliwość wymiany zużytych blach pokrytych teflonem, bo są ruchome (używanie zadrapanych jest potencjalnie rakotwórcze). Niestety gofry uzyskane z tej gofrownicy są gumiaste. Używałam już różnych receptur i żadna sie nie sprawdziła, wiec sądzę, ze to kwestia teflonu, który jest zamiast zwykłego żeliwa. Odpowiedz Link
mamcia2synow Re: gofrownica 23.09.09, 15:09 Ja mam Moulinexa 3 w 1(gril,gofry i tosty).Gofry niezaleznie od przepisu nigdy mi sie nie udaly.W koncu dalam sobie spokoj ,stwierdzilam ze to moze wina wlasnie tych wymiennych wkladow (ze niby niedostatecznie nagrzewa jak na gofry czy co).Do tostow za to jest super. Odpowiedz Link
4freddy Re: gofrownica 23.09.09, 15:28 z własnego doświadczenia powiem - że im większa moc gofrownicy - tym lepsze gofry. Teflon raczej nie ma tu znaczenia. Z 700w albo 800w - wychodzą naleśniki nie gofry.Ale znam takich, którzy są nimi zachwyceni. Gofrownica to M I N I M U M 1000w. Osobiście posiadam 1400w.wychodzą idealne Odpowiedz Link
ola_pozytywna Re: gofrownica 23.09.09, 18:36 Hmmm, ja mam tę co misiowazona (Phillips 3w1) i gofry wychodza z niej pyszne, chrupkie i lepsze niz "na mieście". A jest to nie tylko moje zdanie -w ub.sobotę częstowałam grupę kilkulatków, które orzekły, że to były "najlepszejsze gofry jakie jadły". Kwestia przepisu, techniki? Nie wiem. Przepis mam od teściowej, która ma gofrownicę sprzed potopu szwedzkiego i ledwo zipi (gofrownica, nie teściowa, a gofry wychodzą z niej doskonałe. Odpowiedz Link
misiowazona Re: gofrownica 23.09.09, 20:13 W takim razie nie pozostaje mi nic innego, jak tylko poprosić Cię o ten przepis) Może i moje gofry bedą wreszcie jadalne? Odpowiedz Link
ola_pozytywna Re: gofrownica 23.09.09, 20:58 Co Ci szkodzi wypróbuj 1/2 kilo mąki 3 jaja (osobno zółtka i białka) 1/2 szklanki cukru pudru 1/3 kostki margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia esencja waniliowa woda-tak +/- 2 szklanki Margarynę rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Osobno ubijamy pianę z białek. W większym garnku/misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodajemy żółtka. Następnie dodajemy margarynę, aromat i wodę - z wodą ostrożnie, ciasto ma być jak nieco gęsta śmietana.Różnie mąka zabiera, mnie wychodzi ok.2 szklanek wody lub trochę mniej. Mieszamy mikserem czy blenderem, na końcu delikatnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i mieszamy drewniana łyżką.Nie wiem czemu drewnianą ale tak robię Pieczemy w b.rozgrzanej gofrownicy na złotawy kolor. U mnie wychodzi to przeważnie 7 min.(6-8, w zalezności od ciasta). Ważne: wylewamy ciasto na kratki, po czym po tych kratkach lekko je rozsmarowywujemy, żeby nie było za grubo. Po upieczeniu stawiamy gofry w pionie, absolutnie nie kładziemy na talerzu ani w stos. W przepisie NIE WOLNO ZAMIENIAĆ WODY NA MLEKO. Tylko woda, inaczej gofry wychodzą kapciowate. Co do margaryny, używam Maryny. ------------------------------ Spróbuj, misiowazono. Jeśli z tego przepisu nie wyjdzie, to znaczy, że chyba masz felerny egzemplarz... bo teściówki gofrownica się nie domyka, a gofry się udają Odpowiedz Link
misiowazona Re: gofrownica 23.09.09, 21:14 Bardzo dziękuję za przepis, wypróbuję.Pozdrawiam) Odpowiedz Link
madzior2711 Re: gofrownica 26.09.09, 16:59 Ja mam Tefal 750W 4w1 w tym gofrownice i gofry wychodza super bo robie własnie z tego samego przepisu i klade po upieczeniu na kratce od piekarnika wiec nie robia sie gumowe tylko suuuper chrupkie i nie chwalac sie sa lepsze niz te jedzone gdzies poza domem. Odpowiedz Link
afrodyta2307 Re: gofrownica 28.09.09, 20:57 ja mam gofrownice 700 W - wcale nie jakąś super nowoczesną, raczej zwyczajną i niedrogą tego typu www.1komp.pl/produkt-41-165-1835-22349,tostery_opiekacze_gofrownica_adler_ad_311_(700_w__biala).htm a gofry zawsze z niej dobre wychodzą. Moim zdaniem to kwestia przepisu i nie przesadzania ze smarowaniem olejem Odpowiedz Link
ola_pozytywna Re: gofrownica 28.09.09, 21:58 Ja nie smaruję olejem. Leję ciasto na suchy teflon. Odpowiedz Link
emma_me Re: gofrownica 24.09.09, 09:02 mam ten sam sprzęt i mnie również nigdy gofry nie wyszły myślałam, że to kwestia ciasta. Korzystam za to z grila nawet kanapki zapiekam na tej wkładce. Odpowiedz Link
magda19831 Re: gofrownica 23.09.09, 21:06 Ja mam gofrownicę firmy dezal i jest super. przepis na gofry jak podany powyżej, ale ja daję wodę mineralna gazowaną, proporcje na oko tak żeby ciasto było gęste i są super. Odpowiedz Link
magda19831 Re: gofrownica 23.09.09, 21:09 www.allegro.pl/item742226339_gofrownica_dezal_301_4_pyszne_sniadanko.html Odpowiedz Link
szamponetka1 Re: gofrownica 24.09.09, 10:19 Ja nie trafiłam na żadna dobrą gofrownicę. ALbo nie dopiekały, albo coś przypalały. Na pewno w jakości gofrów pomaga metoda podana przez jedną z dziewczyn - po zdjęciu gofra odczekać chwilę z zamknięta pokrywa, aby sie zapaliła zielona lampka - to wtedy są chrupiące, a przepis mi przypasował ten, gdzie: są 2 jajka 1 szkl wody 3/4 szkl mleka...... podany na forum. Odpowiedz Link
magda19831 Re: gofrownica 25.09.09, 11:42 wcześniej miałam gofrownice o mocy 700wat i w porównaniu do tej dezal to badziew. Także mocniejsza gofrownica jest lepsza. Ja mam inny patent na chrupkość: po wyjęciu stawiam pionowo oparte o coś lub kładę na kratkę i czekam aż lekko przeschną Odpowiedz Link
grejdi Re: gofrownica 29.09.09, 08:12 a ja mam z lidla, moc 1400, gofry wychodzą chrupiące, ale przyznaję, że te "z miasta" są inne - może sekret tkwi w szczegółach. Spróbuję przepisu podanego wyżej. A co Odpowiedz Link
magda19831 Re: gofrownica 29.09.09, 10:52 woda mineralna zamiast mleka i cukier puder a nie kryształ. Ja robię "na oko" i są OK. Odpowiedz Link
vegetariana Re: gofrownica 29.09.09, 09:52 mam z MPM Produkt i jestem bardzo zadowolona z niej co do przepisu polecam wodę gazowaną zamiast mleka Odpowiedz Link