bacha1979 22.06.10, 13:05 Wrzuciłam w wszyukiwarkę, nic takiego ostatnio nie było. Wiec co robicie i słowo klucz - JAK - z truskawek? Może jakieś inne przetwory które można zrobić już teraz?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
budzik11 Re: przetwory z truskawek i inne 22.06.10, 14:17 Nie robię żadnych przetworów, zjadamy na świeżo ze śmietaną i cukrem (fruktozą) i piekę ciasto z truskawkami. Odpowiedz Link
dorota_11 Kompot 22.06.10, 14:33 Kompot z truskawek: Podaję proporcje stosowane przez mnie: 1. Słoiki litrowe 12-14 szt - myję prze użyciem w zmywarce i juz nie wyparzam; 2. Wielki gar - nalewam ok 10 litrów wody i wsypuje 1 kg cukru, wstawiama na sredni palnik; 3. Myję i obieram 3,5-4kg truskawek 4. Truskawki wkładam do wrzącego syropu. 5. Szykuje ręcznik, 2 sciereczki, kocyk, tacę jak największą, miseczkę z dziubkiem do nalewania. 6. Ręcznik złożony na pół kłade na blat. Na tacy, w pobliżu gara z kompotem ustawiam słoiki, szykuję zakrętki 7. Wrzacy kompot wlewam do słoika, natychmiast zakręcam, stawiam na ręczniku do góry dnem, przykrywam ścierką i kocem. 8. Cała akcja zajmuje mi ok 1godz. 9. Kompoty stoja tak do wystygnięcia - co najmniej dobę. 10. Przy odwracaniu nasłuchuję- te syczące ida do lodówki do szybkiego spozycia, reszta do spiżarni. Powodzenia - kompoty są the best!!! Odpowiedz Link
boguskaw6 Re: przetwory z truskawek i inne 22.06.10, 20:39 Robię tak samo jak dorota, w tamtym roku zrobiłam jeszcze dżemy z żelfiksem. Ze spiżarni najszybciej znikaja przetwory z truskawek. Odpowiedz Link
tia-dalma Re: przetwory z truskawek i inne 22.06.10, 23:05 Moja mama robi pyszny dżem z truskawek i nektarynek. Normalnie przepychota!!! Odpowiedz Link
maria10344 Re: przetwory z truskawek i inne 22.06.10, 23:30 Na kompoty szkoda mi miejsca.Ja po prostu wkładam truskawki do słoików,zasypuję cukrem i gotuję.Później,albo dodaję wodę/przefiltrowaną lub źródlaną/ i jest kompot,albo używam do wypieków,deserów.Kiedyś robiłam kompoty z truskawek i pokłutego agrestu,ale teraz już mi się nie chce i z powodu j.w. Odpowiedz Link
czarnagraza Re: przetwory z truskawek i inne 22.06.10, 23:51 Kompoty jak robiłam to tak jak maria10344, ale w naszej rodzinie sprawdzone-niezawodne są truskawki miksowane z cukrem i odrobiną cukru waniliowego. Taką miksturę mrozimy w jakichś pojemniczkach. Wykorzystać można to później do; koktajlu, jako lody, do ciast i deserów... Odpowiedz Link
emczyem Re: odwołuje pytanie 23.06.10, 12:16 Hej, czy któraś może mi napisać jak zrobić zwykły dżem z truskawek? Bez żadnych dodatków typu żelfix? A tak w ogóle to witam bo to jest mój pierwszy post na tym forum Odpowiedz Link
dorota_11 Dżem 23.06.10, 12:50 Witamy nową WDPD!!! Dżem Podstawą jest garnek - nie może się przypalić, więc najlepszy jest teflonowy. Ja mam żeliwny pokryty teflonem. Potrzebna jest pokrywka - njlepiej taka siatkowa -przeciw pryskaniu tłuszczu z patelni 1. Garnek stawiamy na blacie - nie włączamy jeszcze gazu. 2. Wsypuję truskawki duże kroję, małe w całości. Truskawek nie wiecej niz 1/2 max 3/4 garnka. Jak jest więcej bardzo chlapią 3. Lekko posypuję cukrem, czekam ok 0,5-1 godziny, wtedy wydziela się sok 4. W tym czasie myję słoiczki w zmywarce. 5. Garnek na mały gaz, czekam aż odparują, zostaje 1/2 może 1/3 początkowej ilości. 6. Sprawdzam czy już dżem jest dobry: mały tależyk, na niego odrobinę dżemu - jeśli się rozpływa podgrzewam dalej. Jak jest dobty nie przemieszcza się po talerzyku. 7. Zdarza się, że z braku czasu przez 2-3 dni podgrzewam po 1-1,5 godz. 8. Wkładam gorace do słoiczków, słoiczki do góry dnem pod koc, czekam, aż wystygnie. Uzywam malutkich słoiczków, bo dżemik z małą ilością cukru otwarty długo nie może stać. Smacznego Odpowiedz Link
maria10344 Re: Dżem 23.06.10, 18:07 Ja robiąc właśnie tak dżem truskawkowy staram się kupować najpóżniej jak się da i cena jeszcze nie wysoka.Wtedy są słodsze.Wybieram te najmniejsze i najciemniejsze. Ja na koniec operacji dodaję parę garści jak najmniejszych i najciemniejszych.Wtedy te małe truskaweczki w rzadkiej masie mają się tylko raz zagotować.Tym sposobem masz nie tylko rozpyprany dżemik ale rownież całe truskaweczki.Wygląda i smakuje super. Odpowiedz Link
emczyem Re: Dżem 23.06.10, 19:49 Dzięki dziewczyny za szczegółową instrukcję. Na pewno zrobię taki dżemik. pozdrawiam Odpowiedz Link
delsey Re: Dżem 23.06.10, 20:54 ja robię dzemy, dzis zrobiłam nalewkę z truskawek, ktora bedzie stała 2 miesiące a potem jeszcze z 4 kolejne, a z truskawek ktore wyjmę z nalewki robię sorbet ktory pozniej jest bazą pod drinki ) Odpowiedz Link
kamw1807 Re: Dżem 23.06.10, 23:34 a jakiś super sposób na szypułkowanie truskawek? ilość 4, czy 5 kg mnie przerasta Odpowiedz Link
misself Re: Dżem 30.06.10, 13:05 kamw1807 napisał: > a jakiś super sposób na szypułkowanie truskawek? > ilość 4, czy 5 kg mnie przerasta Nie ma. Siadasz i odrywasz. Odpowiedz Link
daszka26 Re: Dżem 25.06.10, 11:58 Czy mogę prosić o przepis na te nalewkę? Czy z malin też robisz? Pzdr Odpowiedz Link
marionaud_1 Re: Dżem 01.07.10, 00:34 Tylko,że dżem z samych truskawek ma brzydki kolor (szarzeje), słabo żeluje i jest dość mdły w smaku. Przynajmniej mnie taki wychodzi. Dlatego doczekują czasu, kiedy już pojawią się porzeczki albo agrest i dodaję je do truskawek. Dżem ma więcej pektyny, więc dobrze żeluje, ma wyrazistszy smak oraz piękny kolor. Odpowiedz Link
ruda.ja Re: Dżem 01.07.10, 11:12 marionaud_1 napisała: > Tylko,że dżem z samych truskawek ma brzydki kolor (szarzeje), słabo > żeluje i jest dość mdły w smaku. Przynajmniej mnie taki wychodzi. > Dlatego doczekują czasu, kiedy już pojawią się porzeczki albo agrest > i dodaję je do truskawek. Dżem ma więcej pektyny, więc dobrze > żeluje, ma wyrazistszy smak oraz piękny kolor. No właśnie marion a jak Ty robisz ten truskawkowy bez porzeczek, bo mnie wychodzi owszem trochę lejący ale zawsze pięknie czerwony nic nie tracą koloru, a kiedy dostaje od kogoś słoiczek to zawsze jest taki blady. Nie wiem od czego to zależy? Odpowiedz Link
monika3411 Re: Dżem 07.07.10, 16:37 Zrobiłam wczoraj pierwszy w życiu dżem wg przepisu podanego przez Dorotę_11. Nie wiedziałam za bardzo ile cukru należy użyć, ale ktoś napisał, że 0,5 kg cukru na 1 kg owoców. Wsypałam tak 3/4 kg na 2 kg truskawek i w trakcie gotowania wkroiłam jeszcze kilogram jabłek. Dzisiaj z córką jemy cały dzień kanapki z tym dżemem, jest przepyszny Fakt, mocno słodki. Ale nic to Spodobało mi się, będę robić z wiśni, porzeczek, agrestu, moreli. Tylko czy w taki sam sposób? Proszę o wskazówki Córka zaniosła jeden słoiczek mojej teściowej, ciekawe jak wypadnę Odpowiedz Link
lola_kr Re: przetwory z truskawek i inne 01.07.10, 09:03 ile cukru na kilogram truskawek? Odpowiedz Link
marionaud_1 Re: przetwory z truskawek i inne 01.07.10, 10:31 No to chyba zależy od tego, jak słodki chcesz mieć dżem. jeśli nie używasz żadnych środków żelujących to dżem będzie miał właściwą konsystencję przy minimum porporcji: 1 kg owoców i 50dkg cukru. Odpowiedz Link
pierwsze-wolne Re: przetwory z truskawek i inne 01.07.10, 15:52 A możde któraś z Was mi podpowie - przerobiłam masę truskawek na soki i dżemy, i prawie wszystko mi pleśnieje w słoikach i butelkach mimo pasteryzowania Pierwszy raz zdarza mi się taka akcja, bo rozumiem, że jeden czy dwa w całej partii, ale WSZYSTKIE?? otwieram słoiki po kolei i mnie k... bierze... Odpowiedz Link
ruda.ja Re: przetwory z truskawek i inne 01.07.10, 22:03 Może pokrywki już zmitrężone i nie trzymają albo słabo dokręcone. Ja nie pasteryzuje dżemów tylko trzy razy gotuję - studzę. Słoiki na 120 stopni do piekarnika a pokrywki gotuję. Mimo tego zdarza się zawsze kilka pleśniaków. Odpowiedz Link
aganiok32 Re: przetwory z truskawek i inne 01.07.10, 22:56 ja miałam tak w ubiegłym roku, wywaliłam praktycznie wszystkie truskawkowe przetwory. Słoiki i zakrętki miałam nowe, więc to nie kwestia zakrętek. Według mnie to wina samych truskawek. Odpowiedz Link
pierwsze-wolne Re: przetwory z truskawek i inne 02.07.10, 22:53 No właśnie - część (nie wszystkie) miałam nowe, a i tak pooooooszły... Odpowiedz Link
mammajowa Re: przetwory z truskawek i inne 02.07.10, 18:59 sposób mojej babci na nie pleśnienie to na koniec wrzucenie na słoik 2-3 goździków. maja działanie antybakteryjne i grzybobójcze. Odpowiedz Link
bacha1979 Szanowne WPD 09.07.10, 07:56 Dzieki Wam zrobiłam wczoraj 19 słoików kompotu autorstwa doroty_11 (dziękuje dorotko), ale w 3 dziś rano widzę pianę na górze (są odwrócone dnem i przykryte kocem - jeszcze ciepłe nawet). Niby ładnie się zassały, ale ta piana to chyba zły znak??/ Odpowiedz Link
bacha1979 Re: Szanowne WPD 09.07.10, 07:58 aaa, jak tylko mąż jeszcze gdzie upoluje truskawki to dziś replay. Może uda się zrobić trochę dżemu, w jabłka się wczoraj zaopatrzyłam. Znaczy dżem truskawkowy z jabłkami. Odpowiedz Link
monika3411 Re: Szanowne WPD 09.07.10, 09:02 Ta piana to chyba ta sama piana, która zrobiła się podczas gotowania i nie została zebrana? (ja się kompletnie nie znam, tak tylko głośno myślę). Też robiłam dżem wg przepisu Doroty - pierwszy raz w życiu i jest boski . Też dodałam jabłka. Rozszalałam się i dzisiaj o świcie potruchtałam na targ, gdzie kupiłam wiśnie i zaraz biorę się za dżem wiśniowy. Tylko nie wiem czy tak samo go robić jak ten z truskawek... Odpowiedz Link
dorota_11 Re: Kompot z pianą i ile cukru do dżemu 09.07.10, 10:36 Fajnie,że udają się Wam przetwory. 1. Kompot z pianą - nie postoi zbyt długo, najlepiej do lodówki i zużyć na bieżąco. Do spiżarni te bez piany. Jak będziecie odwracały słoiki, to te z pianą raczej będą syczały. 2. Dżem - ja daję max 20dkg cukru na kilogram owoców, ale ja nie lubię słodkiego. Ogólnie - cukier konserwuje, więc przetwory z cukrem dłużej postoją. 3. Dżem z wiśni robi się tak samo, trzeba wiśnie wydrylować, czyli wyciągnąć pestki. Jeśli bie wieci jak, to pytajcie- odpowiem napewno. 4. Z wiśni najlepsza jest konfiturka. Powodzenia Odpowiedz Link
bacha1979 Re: Kompot z pianą i ile cukru do dżemu 09.07.10, 11:06 Tak też myślałam o trwałości piankowego kompotu. Nic, wrzucę do lodówki. Ale dzięki za pomoc. Odpowiedz Link
monika3411 Dżem wiśniowy :-) 09.07.10, 11:24 Wydrylowałam wszystkie wiśnie (2,5 kg). Włożyłam do gara, zasypałam cukrem. Chyba przegięłam z tym cukrem, dałam bowiem cały kilogram... Postało 40 minut i postawiłam na mały palnik. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie... A konfiturkę to jak się robi? Z porzeczek też można? Bo też mnie kuszą Odpowiedz Link
dorota_11 Re: konfitura 09.07.10, 11:49 Robi się tak jak dżem, z następującymi różnicami: 1. NIe mieszamy!!! Można lekko "bujnąć" garnkiem lub delkatnie zamieszać drewniana łyżką - chodzi oto, że owoce mają być w całości. Więc konfiturę robimy tylko z "twardych" owoców-takich, które trzymają się w skórce. 2. Dużo cukru-ogólna zasada jest 1:1 tzn. 1kg owoców: 1kg cukru. Ja daję 2:1 - 2kg owoców: 1kg cukru. 3. Najlepsze sa wiśnie, ale moga też być np. czarne porzeczki. 4. Moje konfitury mają konsystencję płynno-ciągnącą. Smacznego Smacznego Odpowiedz Link
monika3411 Re: konfitura 21.07.10, 13:48 Na konfiturę to się nie piszę, proporcje 1:1 - to musi być strasznie słodkie.... W każdym razie dżem z wiśni wyszedł mi średnio, bo za gęsty. Mam zamiar go wywlec ze słoików i rozrzedzić. Za to dzisiaj zrobiłam dżem z jabłek Wg tego samego przepisu. Dorzuciłam trzy małe banany, wcisnęłam sok z 1,5 cytryny, trochę posłodziłam, mocno pocynamonowałam i wyszedł pyszny Korcą mnie jakieś mniej oczywiste zestawienia smaków, na razie poszukuję inspiracji. Doroto dzięki wielkie za rady Odpowiedz Link
pawo_5 Re: konfitura 14.09.10, 12:59 konfitury ciezko sie robi w domu, trzeba odpowiednio gotowac, dlugo itp. Nie lepiej kupic dobrej jakosci? Jest wiele dostepnych na rynku. Odpowiedz Link