Dodaj do ulubionych

Pierwsze zmywanie ze zmywarką co kupić ?

28.09.10, 08:50
Bardzo proszę o nazwy produktu i ewentualnie nazwę sklepu gdzie można zakupić. Nie znam się kompletnie na tych somatach, finishach i innych domolach wink. Jak wszytsko dobrze pójdzie będę miała Siemensa SF64T354EU ......
Obserwuj wątek
    • catalina81 Re: Pierwsze zmywanie ze zmywarką co kupić ? 28.09.10, 09:22
      mam simensa. używam calgonit finish powerball, takiego w tabletkach

www.calgonit.pl/all-in-one-dishwasher-detergent.php
      po smocie zostały mi kiedyś smugi na talerzach i szkle. talerze (do mycia w zmywarce) zrobiły się matowe, więc nie polecam
    • dorota_11 Re: Pierwsze zmywanie ze zmywarką co kupić ? 28.09.10, 09:26
      Polecam serie W5 dostępna w LIDLU.
      powinnaś kupić sól, płyn nabłyszczający, tabletki, odświeżacz/zapach na zawieszce, preparat do czyszczenia zmywarki.
      Płyn nabłyszczajacy z LIDLA - W% jest OK, sól do zmywarki też W% jest OK, tabletki W5 też kupuję, ale jak trafie na dobra promocje to wybieram finisch/calgonit. Raz na miesiąc/dwa czyszczę filtry i włączam preparat do czyszczenia zmywarki.
      Pomyśl o najważniejszym- czas oszczędzony na zmywaniu jest DLA CIEBIE!!!! Powodzenia
      • fajnyznak.zapytania Re: Pierwsze zmywanie ze zmywarką co kupić ? 28.09.10, 09:57
        dziękuję za odpowiedzi, mam pytanie uzupełniające smile
        Jak kupię tabletki 3w1 to sól i nabłyszczacz też muszę kupić ? smile
        Marki już wiem albo W5 albo Finisch smile

lista zakupów:
        -preparat do czyszczenia zmywarek
        -odświeżacz do zmwyarki
        -
        • mancipi Re: Pierwsze zmywanie ze zmywarką co kupić ? 28.09.10, 10:05
          > lista zakupów:
          > -preparat do czyszczenia zmywarek
          > -odświeżacz do zmwyarki
          > -
          preparta do czyszczenia to będzie ci potrzeby za jakieś pół roku, do tego podobno wystarczy puścic pusta zmywarkę z tabletką i działa tak samosmile
          lepiej pamietaj o zwykłym przetarciu zmywarki raz na jakiś czas-gumy i wnętrze oraz czyszczenie filtra
          co do odświeżacza miałam raz, taki z domola kupiony w rossmanie, nie wiem, bez niego też da się żyć no bo przeciez nikt naczyń przez tydzień nie trzyma
      • aaaguniaaa Re: Pierwsze zmywanie ze zmywarką co kupić ? 28.09.10, 10:24
        kiedys tez myslalam ze odswiezacz do zmywarki jest niezbedny. wyprobowalam prawie wszystkie i po wszystkich mi w zmywarce smierdzialo. stwierdzilam ze to wyrzucanie pieniedzy i odkad nie mam odswiezacza to w zmywarce nie smierdzi.
    • mancipi Re: Pierwsze zmywanie ze zmywarką co kupić ? 28.09.10, 10:03
      musisz sama popróbować. też mam simensa, na ogół używam tabletek ludwika 7w1, ale ostatnio kupiłam finish bo był w bardzo atrakcyjnen cenie, różnicy nie widać. najczęściej zmywam na programie eco, zmywarka chodzi co 2-3 dni, wszystko domywa.
      musisz sprawdzić co ci pasuje. ja jeszcze dodatkowo stosuję sól w5 z lidla, to dla ochrony zmywarki
      z rzeczy które trzeba kupić-nie wiem czy wiesz to specjalny syfon do zmywarek, chyba że masz inne podłączenie
      • aaaguniaaa Re: Pierwsze zmywanie ze zmywarką co kupić ? 28.09.10, 10:28
        ja zmywam najczesciej na programie ktory trwa srednio 25min. zadne tabletki sie w tym czasie do konca nie rozpuszczaja wiec stosuje proszek
      • johana75 Re: Pierwsze zmywanie ze zmywarką co kupić ? 28.09.10, 10:36
        Moim zdaniem zapach jest zbędny, nigdy od kilkunastu lat ani razu go nie użyłam. Zmywarkę trzymam zawsze niedomkniętą i nie śmierdzi nawet jak nie zmywam przez 2lub 3 dni!
        Środek do czyszczenia sobie podaruj lub jesli koniecznie chcesz to kup za pół roku.
        Ja puszczam zmywarkę pustą z proszkiem i jest czysta *na najwyższej tenp.*

Sól jest niezbędna, przeczytaj dokładnie jak się napełnia pojemnik w instrukcji. Nabłyszczacz nie jest niezbędny jeśli używasz tabletek, ja myje w proszku W-5 z Lidla niemieckiego więc sól , nabłyszczacz i proszek. Najczęściej myje na programie automatycznym, bo moim zdanaim lepiej suszy niż Eco, wiadomo na pewno tez wiecej prądu pobiera ;P

Mam 3 zmywarke
        1 to była siemens chodziła kilkanaście lat bez wynalazków do czyszczenia zmywarek!
        2 AEG została w starym mieszkaniu
        3 to Bosch od roku dopiero.

Teraz mam zamiar wypróbować proszek do zmywarek z Rossmanna Domol, napisze jak się w nim myje smile
        • fajnyznak.zapytania :) drążąc temat :D 28.09.10, 12:06
          Przepraszam jeśli kogoś mierzi ta dyskusja ale ja zielona jestem smile

finish all in 1 (cytrynowe) -32zł za duuuże opakowanie to dużo ?
          To już nabłyszczacza nie trzeba ?
          sól konieczna zanotowana na liście
          • aaaguniaaa Re: :) drążąc temat :D 28.09.10, 12:13
            jesli tabletki to dodatkowo tylko sol.

z cena nie pomoge bo nie wiem jakie to jest duuuze opakowaniesmile a i tak tabletek nie uzywam wiec nie wiem ile kosztuja
            • jagoda85 Re: :) drążąc temat :D 28.09.10, 12:36
              Ja mam boscha 3 miesiące. Też kupuiłam Calgonit 3 w 1 na promocji. Kupiułam też proszek Robot w Realu, polecił mi go mój bratanek, który używa tego proszku 3 lata, jest dobry. Kosztuje około 30 zł 2,5 kg. Poza tym jak się używa krótkich programów, to proszek jest wskazany, bo tabletka nie zdąży się rozpuścić. Ktoś tutaj pisał, że tabletki to sprasowany proszek, ale są dużo droższe od proszku, ale efekt jest taki sam. Ja kupiłam też tabletki Akuta w Aldi 40 sztuk za około 20 zł, też są dobre. Sól jest konieczna, ja mimo, że stosuję środki ileś tam w jednym daję też nabłyszczacz, którego troszkę wlałam do pojemnika na początku i jak do tej pory nie zapalił się wskaźnik, żeby go brakowało.
              • misself Re: :) drążąc temat :D 29.09.10, 22:19
                jagoda85 napisała:
                > Poza tym jak się używa krótkich
                > programów, to proszek jest wskazany, bo tabletka nie zdąży się rozpuścić.

To chyba zależy od zmywarki...
                Od początku myjemy na programie szybkim - niecałe 40 minut i wszystko się rozpuszcza.
                Ten program jest skrócony o jedno płukanie i nie suszy, więc nie ma wpływu na rozpuszczanie się tabletki. Najwidoczniej są obliczone na te 30 minut.
                • jagoda85 Re: :) drążąc temat :D 29.09.10, 23:16
                  W moim boschu krótki program trwa 25 minut. Myłam w nim kilka razy z tabletką, nie rozpuściła się całkiem.
                  • misself Re: :) drążąc temat :D 29.09.10, 23:34
                    jagoda85 napisała:

> W moim boschu krótki program trwa 25 minut. Myłam w nim kilka razy z tabletką,
                    > nie rozpuściła się całkiem.

Dlatego to od zmywarki zależy smile
          • johana75 Re: :) drążąc temat :D 28.09.10, 22:23
            fajnyznak.zapytania napisała:

> Przepraszam jeśli kogoś mierzi ta dyskusja ale ja zielona jestem smile
            >
            > finish all in 1 (cytrynowe) -32zł za duuuże opakowanie to dużo ?
            > To już nabłyszczacza nie trzeba ?
            > sól konieczna zanotowana na liście

Nie wiem ile jest sztuk, ale podejrzewam że i tak drożej od proszku. Musisz policzyć sobie cenę na jedno zmywanie:
            - koszt 1 tabletki czyli 32 : przesz ilość szt.
            - lub koszt jednej miarki proszku.( np. Domol 18 zł. za 100 myć wychodzi 18 gr. za jedno mycie)
            Nie wiem czy Domol jest dobry , bo dzisiaj znowu zapomniałam go wypróbować crying
            • misself Re: :) drążąc temat :D 29.09.10, 22:21
              Mnie tabletki wychodzą ok. 70 groszy za sztukę.
              Wiem, to dużo smile Ale myjemy raz na 2 dni, więc koszt nie jest jakiś astronomiczny.
              Proszek wychodzi dużo taniej.
        • ginalina Re: Pierwsze zmywanie ze zmywarką co kupić ? 29.09.10, 23:10
          johana75 napisała:

> Teraz mam zamiar wypróbować proszek do zmywarek z Rossmanna Domol, napisze jak
          > się w nim myje smile

Dobrze myje smile. Mam już drugi worek. Ale oczywiście trzeba wrzucić sól i nabłyszczacz.
          Gdy mam bardzo brudne naczynia, to wrzucam kostkę Calgonitu, jakieś takie mi przyzwyczajenie mi zostało. Ale to raz na 2-3 miesiące.
    • misself Re: Pierwsze zmywanie ze zmywarką co kupić ? 28.09.10, 10:34
      Mam dość twardą wodę, ale naczynia wyglądają bardzo dobrze po myciu tabletkami Finish.
      Nie używam soli, nabłyszczacza, odświeżacza ani proszku do czyszczenia zmywarek.
      Zmywarki nie domykam szczelnie, jest lekko uchylona zawsze, tak jak pralka - nic nie śmierdzi.
      Czyszczę sodą oczyszczoną raz na miesiąc, dwa. Nie przecieram żadnych gum ani uszczelek. Raz w tygodniu wyjmuję filtr i myję go płynem do mycia naczyń.
      • johana75 Re: Pierwsze zmywanie ze zmywarką co kupić ? 28.09.10, 22:28
        Mam dość twardą wodę, ale naczynia wyglądają bardzo dobrze po myciu tabletkami
        > Finish.
        > Nie używam soli...

Twoja spawa, ale za rok lub kilka lat zepsuje ci się wymiennik jonowy ( sól go właśnie regeneruje!).
        Sól w pojemniku na sól nie tylko służy do zmiękczania wody (to robią tez tabletki) ,najważniejszy jest wymiennik jonowy.
        • misself Re: Pierwsze zmywanie ze zmywarką co kupić ? 29.09.10, 19:46
          johana75 napisała:
          >
          > Twoja spawa, ale za rok lub kilka lat zepsuje ci się wymiennik jonowy ( sól go
          > właśnie regeneruje!).
          > Sól w pojemniku na sól nie tylko służy do zmiękczania wody (to robią tez tablet
          > ki) ,najważniejszy jest wymiennik jonowy.

Ale w instrukcji piszą, że przy włączonej funkcji "tabletka" zmywarka nie pobiera ani nabłyszczacza, ani soli, więc żeby nie sypać.
          • johana75 Re: Pierwsze zmywanie ze zmywarką co kupić ? 29.09.10, 21:29
            Poszukaj jeszcze w innym dziale . Jest coś o wymienniku jonowym, lub o regeneracji ukł. zmiękczającego wodę? Jeśli nie to nie wiem moze nie masz wymiennika jonowego....ale wątpie...
            Jaką masz zmywarkę?

---
            Moin moin....Nordsee smile
            • misself Re: Pierwsze zmywanie ze zmywarką co kupić ? 29.09.10, 22:06
              Elektroluksa.
              Idę po instrukcję smile
              • misself Re: Pierwsze zmywanie ze zmywarką co kupić ? 29.09.10, 22:15
                Z instrukcji:
                "Funkcja Multitab automatycznie zatrzymuje dopływ płynu nabłyszczającego i soli."

Nie ma nic na temat regeneracji zmiękczacza wody - w dziale o konserwacji tylko na temat filtrów. To nie wiem, czy ta zmywarka nie ma czegoś takiego (może nie mieć? nie znam się smile), czy po prostu o tym nie piszą.

Ale faktem jest, że skoro jest zatrzymany dopływ soli, to nie ma sensu, żebym ją sypała...
                Chyba że się przestawię na osobne używanie wszystkiego, tyle że to za jakieś pół roku, bo na tyle mam zapas tabletek.
                • ka_thy Re: Pierwsze zmywanie ze zmywarką co kupić ? 29.09.10, 22:50
                  Jeśli masz w zmywarce funkcję przeznaczoną do używania tabletek to faktycznie nie musisz używać soli. Nie wszystkie zmywarki mają tę funkcję i wtedy użycie soli jest konieczne.
                  • misself Re: Pierwsze zmywanie ze zmywarką co kupić ? 29.09.10, 23:34
                    ka_thy napisała:

> Jeśli masz w zmywarce funkcję przeznaczoną do używania tabletek to faktycznie n
                    > ie musisz używać soli. Nie wszystkie zmywarki mają tę funkcję i wtedy użycie so
                    > li jest konieczne.

Ufff smile
                    Tak, mam osobną funkcję tabletkową, a w tabletkach, których używam, ponoć jest sól.
                    • johana75 Re: Pierwsze zmywanie ze zmywarką co kupić ? 30.09.10, 09:56
                      Tak w tabletkach jest sól, ale ona nie regeneruje tego układu do zmiękczania wody.
                      Poza tym jeśli masz twardą wodę to soli w tabletce jest za mało, na 100%, one nadaja się do wody miękkiej i średnio twardej.
                      Wydaje mi się że każda zmywarka ma taki układ,czytałam że układy te psują się bez używania soli...
                      No zobaczysz po jakimś czasie jak będzie sie zachowywać zmywarka wink
                      • misself Re: Pierwsze zmywanie ze zmywarką co kupić ? 30.09.10, 13:22
                        johana75 napisała:

> Tak w tabletkach jest sól, ale ona nie regeneruje tego układu do zmiękczania wody.

Tak czy siak nie ma sensu, żebym sypała sól, skoro i tak jej zmywarka nie pobiera smile

> Poza tym jeśli masz twardą wodę to soli w tabletce jest za mało, na 100%, one n
                        > adaja się do wody miękkiej i średnio twardej.

Nie wiem, jaką mam wodę, taką średnią chyba. Zanim kupiłam Britę, czajnik odkamieniałam raz na 3 miesiące.

> No zobaczysz po jakimś czasie jak będzie sie zachowywać zmywarka wink

A jakie są objawy zepsucia układu zmiękczającego wodę?
                        • johana75 Re: Pierwsze zmywanie ze zmywarką co kupić ? 30.09.10, 14:11
                          A jakie są objawy zepsucia układu zmiękczającego wodę?

Będziesz miała kamień w zmywarce i biały nalot na szklankach. pewnie nie od razu, a stopniowo.

A jak długo myjesz w tej zmywarce bez soli?
                        • johana75 ps. 30.09.10, 14:24
                          > Tak czy siak nie ma sensu, żebym sypała sól, skoro i tak jej zmywarka nie pobie
                          > ra smile

Co ci zależy żeby wsypać np. szklankę soli do zmywarek ustawić zgodnie z twardością wody i za np. 3-5 miesiący ustawić program do mycia z proszkiem i zobaczyć czy pali się kontrolka braku soli. Koszt znikomy, a będziesz miała pewność że zmywarka się nie zepsuje.
                          U mnie opróżnienie całego pojemnika od soli zabiera ok 8 miesięcy, ale na raz wchodzi niecałe 2 kg.
                          • misself Re: ps. 30.09.10, 20:28
                            Zmywarka została kupiona ok. rok temu.

> Co ci zależy żeby wsypać np. szklankę soli do zmywarek ustawić zgodnie z tward
                            > ością wody i za np. 3-5 miesiący ustawić program do mycia z proszkiem i zobaczy
                            > ć czy pali się kontrolka braku soli. Koszt znikomy, a będziesz miała pewność że
                            > zmywarka się nie zepsuje.

Moja zmywarka piorąc na tabletkach nie pobiera soli smile
                            Ale dobrze, zrobię ten eksperyment, mogę się założyć, że tej soli nadal będzie tyle samo po tych paru miesiącach (a mam prawie nowe opakowanie tabletek, więc jeszcze 100 dni trzeba poczekać wink).
    • dzieciuszek Re: Pierwsze zmywanie ze zmywarką co kupić ? 28.09.10, 13:14
      Używam proszku (służy do mycia), soli (zmiękcza wodę ułatwiając mycie i chroni zmywarkę przed zakamienieniem) i nabłyszczacza (hmmm nabłyszcza) Finish.

O ile jestem w stanie zgodzić się, że odświeżacz to zupełnie zbędna rzecz, z nabłyszczacza można także zrezygnować, to przestrzegam przed rezygnacją z używania soli. "Mój Bosch powiedział mi" w swojej instrukcji, że bez soli szybko może szlag trafić nową zmywarę (a konkretniej układ zmiekczający wodę). A ponieważ się nie znam, to wierzę producentowi na słowo i wolę nie sprawdzać skutów braku soli na moim portfelu.

Poza tym, plusem używania oddzielnie tych rzeczy jest optymalny moment ich użycia przez zmywarkę - wtedy kiedy jest faza mycia pobiera sobie proszek, a przed suszeniem - pobiera nabłyszczacz. Tabletki mają przecież jakiś określony czas rozpuszczania się poszczególnych składników, a ten czas nie zawsze jest odpowiedni do danego programu, jedne trwają krócej inne dłużej. Często po krótkim programie zdarzało mi się znaleźć kawałki tabletki w szufladce.

Ja polecam stosowanie oddzielnie proszku do mycia, nabłyszczacza i soli.
      • dzieciuszek Re: Pierwsze zmywanie ze zmywarką co kupić ? 28.09.10, 13:15
        To jeszcze dodam, że zarówno sól jak i nabłyszczacz wsypuje/wlewa się do zmywarki raz na jakiś czas (ja raz na około 2/3 m-ce). Tylko proszek przed każdym myciem.
    • jola_ep Re: Pierwsze zmywanie ze zmywarką co kupić ? 28.09.10, 13:55
      Używam oddzielnie soli, nabłyszczacza i tabletek (bo sypać proszku nie lubię wink )
      Tabletki są "zwykłe" -bez nabłyszczacza i środków zmiękczających. W zasadzie różne działają dobrze (Somat, Ludwik, Domol. Calgon XXL paczka - bez większej różnicy w efektach).
      Sól kupuję tanią (Domol, Lidl), bo mam bardzo twardą wodę i "idzie" jej sporo.

O ile nabłyszczacz może być i w tabletce, i w pojemniku, o tyle inaczej jest z solą. Woda w zmywarce powinna być zmiękczona. Odpowiada za to specjalny układ w zmywarce. Proces technologiczny wymaga regeneracji tego układu - właśnie za pomocą soli (to zwykła sól, ale czysta, bez dodatków - więc lepiej kupić specjalną)
      W tabletkach All in one (lub 3w1) jest zaś substancja zmiękczająca wodę (coś jak w proszkach do prania).
      Dlatego producenci zmywarek zalecają, aby nawet w przypadku używania 3w1 itp. stosować nadal sól, ewentualnie nastawić ją na minimalne zużycie (u mnie trzeba to regulować pokrętłem). Ufam, że dbają też o zmywarkę, a nie wyłącznie o efekty zmywania smile

Sklep? Każdy gdzie jest chemia gospodarcza.

Pozdrawiam
      Jola
      • kamw1807 Czy to wina środków? 28.09.10, 23:40
        Nie chcę zakładać nowego wątku na temat zmywarki, ale mam Whirlpoola 6 zmysł od 1,5 roku używam nabłyszczacza, soli i tabletek (obecnie somat, wcześniej domol) i naczynia pomijając fakt, że nie są zawsze domyte (np. ślady po osadzie od supy na srebrnych garnkach, pokrywki szklane wyglądają fatalnie jak pokryte burzynami od gotowania, kubki z duraleksu są zamazane wręcz porysowane, a to co mnie dobija najbardziej to sztućce, przed korzystaniem ze zmywarki zawsze lśniły a teraz robią się takie kolorowe naloty, to samo na talerzach z duraleksu, niebieskie, zielone czerwone..fatalnie to wygląda)też macie takie problemy ze zmywarką?

nie wiem już czego to wina, programów używam na zmianę wszystkich, żeby sprawdzić efekt, z reguły jest ten sam. czy jest to program krótki 30 min, czy eco 3h, .
        • ja772 Re: Czy to wina środków? 29.09.10, 09:07
          duraleks nie nadaje do zmywarki, strasznie sie matowi/ rysuje w zmywarce i to nie jest wina zmywarki ale duraleksu. Moja mama tez miala whirpoola i tez mowila, ze jej nie domywa osadu z herbaty, teraz ma boscha i nie ma tego problemu.
        • johana75 Re: Czy to wina środków? 29.09.10, 14:39
          Oprócz tego co poprzedniczka pisała że duraleksu nie mozna myć w zmywarce to tez nie wszystkie sztućce mozna w niej myć.
          Widać słabo twoja zmywarka w ogóle domywa, bądź raczej nie domywa, bo o ile jekies tam tabletki mogą np. pozostawiać osad o herbaty to po ich zmianie na inne problem powinien zniknąć. Jesli nie zniknie to wina zmywarki. Piszesz ze od samego pocz. sa problemy, jeśli jest na gwarncji to uzyj jej mówiąc że problem wystąpił dopiero teraz, bo jak powiesz prawdę to moze być ciężko z ta reklamacją.
        • anka-ania Re: Czy to wina środków? 30.09.10, 10:23
          Też mam Whirlpoola 6 Zmysł, ale od 6 lat. Mój domywa wszystko oprócz przyschniętej jajecznicy na widelcach.
          Może źle układasz naczynia w zmywarce i woda nie wszędzie dociera? Próbowałaś przestawiać dozowanie soli i nabłyszczacza?
          • johana75 Re: Czy to wina środków? 30.09.10, 14:17
            Dawkowanie soli ustawia się do twardości wody, tego dowiesz się od "wodociągów", albo mozna sprawdzić specjalnym papierkiem do mierzenia twardości wody. Ustawić raz i nie kombinować.
            Nabłyszczacz nie pomoze na niedomyte naczynia. Pomoże jeśli naczynia mają zaschnięte kropelki wody lub są za mokre to mozna zwiększyc dawkowanie nabłyszczacza.
            Jesli nie domywa to wina ustawienia naczyń, chociaż ja zawsze ustawiam moje naczynia tak na piramidkę ( bo zawsze mam ich za dużo) i są domyte, sporadycznie się coś niedomytego zdarzy, ale wiem że to przez moje ustawianie. Wtedy delikwent zostaje w zmywarce na drugie mycie tongue_out
    • beatakar11 Re: Pierwsze zmywanie ze zmywarką co kupić ? 03.10.10, 17:20
      Ktoś napisał " Nie przecieram żadnych gum ani uszczelek". Weź czystą ściereczkę i przetrzyj to miejsce gdzie drzwiczki dotykają dna zmywarki. Mocno się zdziwisz.
      • misself Re: Pierwsze zmywanie ze zmywarką co kupić ? 03.10.10, 20:22
        beatakar11 napisała:

> Ktoś napisał " Nie przecieram żadnych gum ani uszczelek". Weź czystą ściereczkę
        > i przetrzyj to miejsce gdzie drzwiczki dotykają dna zmywarki. Mocno się zdziwi
        > sz.

Ściereczka jest mokra. Nie dziwi mnie to ani trochę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka