Dodaj do ulubionych

CV i urlop wychowawczy

14.10.10, 22:18
Dziewczyny, czy w cv wpisuje okres urlopu macierzynskiego i wychowawczego. Chce do cv wpisac okres zatrudnienia w poprzednim miejscu pracy i jest to ok 5 lat w tym urlop wychowawczy. W jaki sposb to wpisac do cv? i czy macierzynski tez powinnam wpisac.
Obserwuj wątek
    • lesia27 Re: CV i urlop wychowawczy 15.10.10, 17:10
      Właśnie prowadzę rekrutację i nie spotkałam się żeby ktoś wpisał okres urlopu wychowawczego tym bardziej macierzyńskiego w cv, tych rzeczy dowiaduje się na rozmowie kwalifikacyjnej;
      • smartlive Re: CV i urlop wychowawczy 15.10.10, 17:28
        ja nie wpisywalam
        dopiero podczas rozmowy kwalif. mówiłam o dzieciach,ale tylko gdy byłam o to pytana
        • izabela3108 Re: CV i urlop wychowawczy 15.10.10, 18:17
          ok, dziekuje za odpowiedz. Biore sie za pisanie. A czy na rozmowie sama powinnam wspomniec o urlopie wychowawczym, czy czekac na konkretne pytania.
          • izabela3108 Re: lesia27 15.10.10, 22:04
            Mam do Ciebie pytanie bo dawno nie pisalam cv. Czytam, ze starajac sie o konkretne stanowisko pracy nie trzeba wpisywac kazdego zajmowanego wczesniej stanowiska np. starajac sie o prace ksiegowej nie musze wpisywac, ze pracowalam jako barmanka w okresie wakacji , itp.
            Z drugiej strony czytam, ze w cv nie powinno byc bialych plam czylo okresow w ktorym nic nie robilismy.
            I co teraz, jesli mam kilka miejsc pracy w tym np teraz malo wazne 3 miesiace pracy w sklepie, staz, znowu praca w sklepie, kurs, i tak naprawde tylko jedna dluzsza praca na konkretnym stanowisku. To czy mam wpisywac wszystkie pierdoly? bo jak wpisze tylko to co konkretne to beda luki w datach.
            Jak Ty do tego podchodzisz.
            I jeszcze jedno pytanie czy lepiej wpisywac wykształcenie i doswiadczenie zawodowe chronologicznie, od ostatniego miejsca pracy.
            Ciekawa jestem jak to wyglada wlasnie z Twojego punktu widzenia. Na co zwracasz uwage
            • tairo Re: lesia27 15.10.10, 22:38
              W CV najpierw piszesz doświadczenie zawodowe w kolejności odwrotnej chronologicznej według dat rozpoczęcia (czyli ostatnia praca na początku). Potem wykształcenie, kończąc na szkole średniej.

"Mało ważne" prace: to zależy. Warto wpisać, jeśli:
              a) mają jakikolwiek związek z pracą, o którą się starasz - tutaj dużo zależy od tego, jak te prace opiszesz: z pracy w sklepie przecież wyniosłaś prawdopodobnie doświadczenie w rozmawianiu z klientami, może nauczyłaś się np. aranżować wystawy? Pomyśl i poszukaj, co przydatnego w nowej pracy z tego wyniosłaś;
              b) wynikające z ich pominięcia przerwy byłyby dłuższe, niż okresy, kiedy robiłaś te poważniejsze rzeczy (kursy, staże itp.).
              • izabela3108 Re: tairo 16.10.10, 22:47
                dzieki za wskazowki, napisalam cv i wyslalamwink
                a zapytam Cie jeszcze jesli w ofercie prosza o cv ze zdjeciem to koniecznie musi byc. Odrzucasz takie oferty bez zdjecia?
                • tairo Re: tairo 17.10.10, 21:54
                  To zależy, na jakie stanowisko aplikujesz. Ja jestem przeciwna dodawaniu zdjęcia, zwłaszcza jeśli nie aplikujesz na modelkę/hostessę. Kiedy rekrutowałam osobę do pracy biurowej, nie zwracałam uwagi na to, czy zdjęcie było, czy nie - potrzebny był mi ktoś kompetentny, kto będzie dobrze wykonywał swoje obowiązki. Do ozdoby mamy kwiatki doniczkowe smile

W takiej na przykład Wielkiej Brytanii żądanie zdjęcia jest niezgodne z prawem (podejrzenie o dyskryminację na tle rasy/narodowości/płci). Bardzo bym chciała, żeby Polska wreszcie do tego też dorosła.
                  • misself Re: tairo 20.10.10, 17:18
                    tairo napisała:

> To zależy, na jakie stanowisko aplikujesz. Ja jestem przeciwna dodawaniu zdjęci
                    > a, zwłaszcza jeśli nie aplikujesz na modelkę/hostessę.

Ale jeśli piszą w ogłoszeniu, że ma być zdjęcie - to ja bym jednak to zdjęcie dodała...
                    Tak jak kiedy piszą, że ma być CV i LM po angielsku, to wysyłam po angielsku, a jak proszą tylko o CV bez LMu, to się nie męczę pisząc LM smile
              • kotwtrampkach Re: lesia27 18.10.10, 10:37
                tairo napisała:
                > W CV najpierw piszesz doświadczenie zawodowe w kolejności odwrotnej chronologic
                > znej według dat rozpoczęcia (czyli ostatnia praca na początku). Potem wykształc
                > enie, kończąc na szkole średniej.
                >
                > "Mało ważne" prace: to zależy(...)

taką pracę można wpisac też w "umiejętnościach dodatkowych", razem z prawem jazdy czy innym kursem, którym warto się pochwalić, a nie bardzo pasuje do charakteru tej własnie pracy. W "dodatkowych" można też wpisać umiejętności nabyte podczas pracy bez umowy - a takich teraz dużo.
                Ja uważam, ze zawsze warto dostosowywać CV do konkretnej pracy i bez żalu wyrzucać okresy zatrudnienia na niepowiazanych stanowiskach. Jest jesczez list, gdzie mozna dodać "w czasie studiów pracowałam w branży budowniczej, ale od czasu nabycia uprawnień pilota, chcę moje życie zawodowe powiazać z tą pasją " smilesmilesmile
                • misself Re: lesia27 20.10.10, 17:19
                  kotwtrampkach napisała:
                  > Ja uważam, ze zawsze warto dostosowywać CV do konkretnej pracy i bez żalu wyrzu
                  > cać okresy zatrudnienia na niepowiazanych stanowiskach. Jest jesczez list, gdzi
                  > e mozna dodać "w czasie studiów pracowałam w branży budowniczej, ale od czasu n
                  > abycia uprawnień pilota, chcę moje życie zawodowe powiazać z tą pasją " smilesmilesmile

Ja tak robię i jak dotąd nikt się nie czepiał smile
                  Za to większość rekrutujących chyba nie zna zasady, że ostatnią pracę pisze się na początku, bo jeszcze nigdy mnie nikt nie pytał o ostatnie stanowisko (najświeższe), tylko zawsze o to pierwsze big_grin
    • misself Re: CV i urlop wychowawczy 20.10.10, 17:16
      izabela3108 napisała:

> Dziewczyny, czy w cv wpisuje okres urlopu macierzynskiego i wychowawczego. Chce
      > do cv wpisac okres zatrudnienia w poprzednim miejscu pracy i jest to ok 5 lat
      > w tym urlop wychowawczy. W jaki sposb to wpisac do cv? i czy macierzynski tez p
      > owinnam wpisac.

Nie wpisuj.
      Wpisujesz zatrudnienie w danym miejscu, staż pracy, nazwę firmy, stanowisko, obowiązki, i tyle. Jeśli Cię spytają bezpośrednio o dzieci, to wtedy powiesz.

CV to jest reklama smile W reklamie się nie mówi o ukrytych wadach produktu wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka