Dodaj do ulubionych

nareszcie chrupiące gofry!!!! :)

17.10.10, 19:02
słuchajcie kupiłam kolejną już gofrownicę - kupowałam różne o różnych mocach i kuiłam w carrefourze wczoraj gofrownicę evolt EK 615 za 49,99zł ma 1200W tylko o 100 mniej niż super gofrownice dezal- którą i tak sobie kiedyś kupię jak dojdę do kasysmile)
no i zrobiłam dziś gofry i wyszły supersmile są o wiele cieńsze niż te z budki nad morzem ale są chrupiące i wypieczone
robiłam w dwóch gofrownicach severin 1000W i tej evolt no i różnica jest spora

ciasto przepis:
2 szkl mąki
1 i 3/4 szkl wody
1łyżeczka proszku do peczenia
1/2 szkl oleju
4 jajka
1/2 szkl cukru

to jest pełny przepis ale ja robiłam dziś z połowysmile

składniki wymieszać i wstawić do lodówki na min godzinę
białka ubić osobno!!!!!!!
ja ubiam jak wyjmuj ciasto z loówki i delikatnie mieszam

Wypróbujcie - smacznego

tylko w gofrownicy 1000 wat były mniej chrupiące więc w słabszych pewnie się nie udają
polecam więc tą tanią evoltsmile
Obserwuj wątek
    • nicol.lublin Re: nareszcie chrupiące gofry!!!! :) 17.10.10, 22:08
      ale 4 jajka????
      • berciunia1 Re: nareszcie chrupiące gofry!!!! :) 18.10.10, 12:24
        tak 4smile jajka
        a co za dużo?
        widziałam już przepisy z 9 jajsmile
    • loola_kr Re: nareszcie chrupiące gofry!!!! :) 18.10.10, 12:29
      czy gofry mają kształt serduszka? szukam jakiejś mocnej gofrownicy ale z prostokątnymi goframi.
      • berciunia1 Re: nareszcie chrupiące gofry!!!! :) 18.10.10, 12:35
        tak ta evolt ma serduszka- jeśli chcesz prostokąty to chyba tylko dezal - 1300Wat to jest ideał ale chwilowo mnie na nią nie staćsad
        jk tylko się odbiję to właśnie tką zakupię koszt ok 170zł- chyba ze ktoś widział gdzieś taniejsmile
        ???

-
        Hania smile www.szipszop.pl/tickers/24241.gif
        Maciuś smile www.szipszop.pl/tickers/20646.gif
        • loola_kr Re: nareszcie chrupiące gofry!!!! :) 18.10.10, 12:46
          właśnie patrzyłam na Allegro - 173 zł najtaniej + wysyłka.
          To ten Dezal (w ogóle nie znam tej firmy!) jest taki super? szkoda, że takie paskudne te gofrownice sad wyglądają jakby te nóżki ledwo co trzymał ją i jakieś chwiejne się wydaja na zdjęciach...
          • 1monia4 Re: nareszcie chrupiące gofry!!!! :) 18.10.10, 12:52
            Mam Dezala-nie wiem czy super-jest stabilny-i ....chyba normalny.Moc 1300.
            Mam przepis na 2 jajka i zawsze dodaję lyzkę smietany-wychodza chrupiące
          • berciunia1 Re: nareszcie chrupiące gofry!!!! :) 18.10.10, 12:58
            dezal to nasza rodzima produkcja - firma ta produkuje też gofrownice gaztronomiczne- takie w których pieką gofry np nad morzem.
            może i rzeczywiście nie grzeszy urodą ale ja miałam już kilka ładnych gofrownic- i co z tego że ładne jak gofra upiec nie umiałysmile))
            dezal to ciężka fofrownica i stabilna , ma ją koleżanka - dostała w spadku pod rodziców niespełna 30 letnia gofrownica tej firmy a i gofry pyyychasmile
            • loola_kr Re: nareszcie chrupiące gofry!!!! :) 18.10.10, 13:29
              to chyba kupie tego Dezala, miałam wcześniej Ariete z Myszka Miki i nie były to super gofry chociaż dzieci były zadowolone (ale moc 700W to zdecydowanie za mało). Poczytałam na ceneo opinie i rzeczywiście wszyscy chwalą.
        • fantagiro30 Re: nareszcie chrupiące gofry!!!! :) 18.10.10, 16:30
          Hm, mam dezala, ale gofry są chrupiące tylko na początku, gdy są gorące, potem miękną. To chyba kwestia odpowiedniego przepisu.
          • johana75 Re: nareszcie chrupiące gofry!!!! :) 18.10.10, 16:48
            Ja mam gofrownice z Tchibo ma 1000W., ale gofry wychodzą chrupiące. Ona ma bardzo głębokie rowki ( więc wychodzą głębokie dziury-może to jest jej sekret?) gofry sa chrupiące i prostokątne. Ja kładę je na kratce aby odparowały. oczywiście po kilku godz. nie sa tak chrupkie, ale to chyba normalne.
            Takie pakowane gotowe gofry ze sklepu tez nie są...
          • 1monia4 Re: nareszcie chrupiące gofry!!!! :) 18.10.10, 19:19
            Sekretem chrupiacych gofrów jest moc gofrownicy powyżej 1000 oraz śmietana lub cos innego kwaśnego (np.kefir) w przepisie
            • igifigiel Re: nareszcie chrupiące gofry!!!! :) 18.10.10, 20:09
              Oprócz, przepisu i dobrej gofrownicy ważny jest tez sposób suszenia-studzenia gofrów..

ważne by po wyjęciu z gofrownicy układać je na czymś przewiewnym a nie na talerzu..

ja układam na ruszcie (takim sporym do odstawiania gorących garów z Ikea)..wtedy ze stygnących gofrów wilgoć odparowuje i nie flaczeją big_grin
              • 1monia4 Re: nareszcie chrupiące gofry!!!! :) 19.10.10, 17:25
                O tak,tak-tez tak robie-to wazne-zapomnialam
                • mag2004 gofrownica Lidl 20.10.10, 09:33
                  witam,

a ma któraś gofrownicę z Lidla ? widziałam w gazetce, że ma być, ma chyba 1200W więc sporo; kształt serduszek; do teraz mialam f-my MPM i byla super do momentu aż się zepsuła (gofry się nie odklejają) i kupiłam drugą MPM, także chrupiąca linia i niestety gofry się kleją i rozrywają, odesłałam im, przysłali nową, która też ma tak samo...nie chce mi się już im odsyłać, wolę kupić nową porządną; ten Dezal trochę drogi, także myślałam o tej z LIdla..
                  pozdrawiam,
                  • ka_thy Re: gofrownica Lidl 20.10.10, 10:01
                    Mam z Lidla, moc 1200W, nie wiem czy taka sama, ale kształt serduszek ma. Używam jej niemal codziennie smile i jestem zadowolona. Mam tez gofrownicę Dezala ale jej nie lubię bo jest wielka. Ta z Lidla jest nieduża i taka poręczna. Piekę gofry z przepisu Moni, który niedawno podawała na forum, tzn dodaję śmietany albo maślanki i nie dodaję w ogóle proszku do pieczenia. Gofry wychodzą super chrupiące. Niestety jak poleżą, nawet na kratce, to robią się miękkie. Ale w sumie rzadko się to zdarza bo zwykle gofry sa zjadane jeszcze gorące smile

Od kiedy maja być te gofrownice w Lidlu? Od przyszłego czwartku?
                    • johana75 Re: gofrownica Lidl 20.10.10, 13:27
                      Podaj proszę ten przepis, chętnie spróbuje.
                      • ka_thy Re: gofrownica Lidl 20.10.10, 14:43
                        2 szklanki mąki
                        2 szklanki mleka (ja daję 1 i 3/4)
                        czubata łyżka śmietany lub 1/4 szkl. maslanki
                        szczypta soli
                        2 zółtka
                        1-2 chlupki oleju
                        Nie dodaję proszku do pieczenia

2 białka - ubite osobno

Ubijam białka. W drugiej misce miksuję pozostałe składniki, dodaję białka i delikatnie wszystko mieszam. Od razu rozgrzewam gofrownicę i piekę gofry. U mnie 4 minuty.
                        • johana75 Re: gofrownica Lidl 20.10.10, 15:21
                          Serdeczne dzięki, dzisiaj będę piekła to wypróbuje smile
                          Może przepis okaże się lepszy od mojego wink
                          • ka_thy Re: gofrownica Lidl 20.10.10, 21:14
                            Mnie ten przepis bardzo odpowiada z racji tego iż nie daje się proszku. Bo ja niestety wyczuwam proszek w każdym wypieku sad A nie wiedziałam, że można robić bez proszku. Gofry rosną podobnie.
                          • johana75 Re: gofrownica Lidl 21.10.10, 19:43
                            Wypróbowałam przepis i gofry sa tak samo chrupiace jak te moje, ja tez mieszam osobno pianę z ciastem i nie dodaje proszku. Pieke z roztopionym masłem, bez kw. smietany czy maślanki.Mam gofrownice 1000 W. ale jestem z niej zadowolona, bo ma glębokie rowki.Kidys miałam serduszka i ja oddałam...
                    • ka_thy Re: gofrownica Lidl 20.10.10, 20:56
                      Jednak ta gofrownica z gazetki jest inna niż moja. Ta jest podwójna, więc trudno mi powiedzieć czy będzie w użytkowaniu taka sama jak moja pojedyncza.
                      • b-b1 Re: gofrownica Lidl 21.10.10, 07:08
                        Ja mam gofrownicę ravanson 1400w-i w sumie każdy przepis jest dobry, aby gofry były chrupiące. Przy 700w sporo się nakombinowałam, nigdy nie dopasowałam przepisu-więc chyba jednak chodzi o moc, nie o przepis.
                        ...ale ze śmietaną nigdy nie robiłam-wypróbuję.
                    • 1monia4 Re: gofrownica Lidl 21.10.10, 08:06
                      to dodaj troche więcej maślanki--jak kiedys dodałam za duzo to nastepnego dnia mogłam nimi gwożdzie wbijać(były takie twarde)
                      • ka_thy Re: gofrownica Lidl 21.10.10, 08:30
                        Daję 1/4 szklanki. Myślisz, że za mało?
                        • 1monia4 Re: gofrownica Lidl 21.10.10, 11:45
                          chyba nie-ja tez tyle daję.Nie pamietam ile dałam wtedy(ale były stanowczo za twarde-aż nie fajne).
    • allija Re: nareszcie chrupiące gofry!!!! :) 21.10.10, 12:20
      właśnie w Lidlu będa gofrownice, o mocy 1200. Tak sie zastanawiam, czy warto ten sprzęt mieć w domu? często używacie?
      • ka_thy Re: nareszcie chrupiące gofry!!!! :) 21.10.10, 13:35
        Pisałam powyżej - używam gofrownicy niemal codziennie. Zamiast ciasta do popołudniowej kawy lub herbaty są gofry - z dżemem, serkiem homo lub czekolada nutellopodobną smile Albo same. Tak jak pisałam mam gofrownicę z Lidla ale pojedynczą, i to własnie sobie w niej cenię, że jest niewielkich rozmiarów. Stoi mi na blacie i nie przeszkadza. Tej co jest teraz w Lidlu bym nie kupiła, za duża.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka