Dodaj do ulubionych

Jaki piekarnik?

25.10.10, 09:44
Wysiadł mi piekarnik w kuchence gazowej i potrzebuje jakiegoś tymczasowego, wolonostojącego .
Nie chce kupować nowej kuchni , bo za 2 lata planuje remont i zakup kuchni do zabudowy. Tymazasem muszę upiec jakieś mięso ,czy chociażby ciasto na Święta.
Zupełnie sie na tym nie znam .Podpowiedzcie , na co mam zwracać uwage przy zakupie.Jest tego troche , nawet na Allegro , ale chciałabałym sie najpierw Was poradzić, może macie coś takiego
Obserwuj wątek
    • misself Re: Jaki piekarnik? 25.10.10, 10:47
      bursztyn9 napisała:
      > Nie chce kupować nowej kuchni , bo za 2 lata planuje remont i zakup kuchni do
      > zabudowy.

Możesz kupić nowy piekarnik do zabudowy i potem go zabudować w nowej kuchni.

A jeśli nie chcesz, to kup prodiż.
    • catalina81 Re: Jaki piekarnik? 25.10.10, 10:48
      iekarnik jest integralną częścią kuchni? jak tak, to może lepiej prodziż
    • tu_lucy Re: Jaki piekarnik? 25.10.10, 10:56
      ja "na tymczasem" miałam kombiwar - przez 6 lat - teraz się zbuntowałam i kupujemy piekarnik pod zabudowę, do słupka, trochę poprzestawiamy, ale będzie... znowu na tymczasem, ale... w kombiwarze nie wszystko wychodzi tak dobrze jak w piekarniku - no i wielkość nie ta
      funkcje - większość ma to samo, można poszukać z dodatkowym gotowaniem na parze, rodzaj czyszczenia (pyroliza = dużo prądu żre), dla wygody - prowadnice na teleskopach,
      ja wybierałam po kolorze - żeby kiedyś mi sprzęty wszystkie pasowały do docelowej kuchni - a część sprzętów już mam białych - to szukałam białego piekarnika - są takie o dziwo big_grin i biorę taki z Ikei (robi dla nich Whirlpool)
      • reni_aferka Re: Jaki piekarnik? 25.10.10, 14:14
        skąd jestes? ja mam do oddania taki mini piekarnik, ma koło roku.
        ja zwracalam uwage na gabaryty (zeby weszla blaszka z kurczakiem) i zeby byl termoobieg
      • misself Re: Jaki piekarnik? 25.10.10, 14:40
        tu_lucy napisała:
        > i biorę taki z Ikei (robi dla nich Whirlpool)

Wydaje mi się, że teraz już Electrolux.

Ja absolutnie odradzam piekarniki gazowe smile
        Mam taki dość prosty, jedyny bajer to łatwoczyszcząca emalia (czyści się tak samo jak zwykła emalia) i prowadnice teleskopowe (świetna rzecz, ale dwóch blach nie wstawisz). Zwróć uwagę, ile kratek/blach jest w komplecie (do mojego były trzy, kratka, blacha płaska i blacha głęboka, i to jest chyba najlepszy zestaw).

Przydaje się termometr do mięsa (ale można kupić osobno).

Odradzam piekarniki retro, chyba że zamówisz duuużo wcześniej (ja na swój czekałam 3 miesiące, ale jest cudowny smile).
        • 1monia4 Re: Jaki piekarnik? 25.10.10, 15:14
          Zeby był samoczyszczący-z tzw opcją pirolizy.Ostatnio bardzo mi się ta opcja sprawdziła jak cos przypaliłam i nie mogłam zlikwidować smrodu spalenizny(działa).
          Dobrze ,żeby mial wysuwane szufladki/tacki(nie wiem jak to nazwać)
          • misself Re: Jaki piekarnik? 25.10.10, 17:26
            1monia4 napisała:

> Zeby był samoczyszczący-z tzw opcją pirolizy.

Pyrolizy.

> Ostatnio bardzo mi się ta opcja sprawdziła jak cos przypaliłam i nie mogłam zlikwidować smrodu spalenizny(działa).

Ja właśnie słyszałam, że to pic na wodę.

> Dobrze ,żeby mial wysuwane szufladki/tacki(nie wiem jak to nazwać)

Przeczytaj poprzednie posty - to się nazywa prowadnice teleskopowe smile
            • budzik11 Re: Jaki piekarnik? 27.10.10, 14:23
              misself napisała:

> Ostatnio bardzo mi się ta opcja sprawdziła jak cos przypaliłam i nie mog
              > łam zlikwidować smrodu spalenizny(działa).
              >
              > Ja właśnie słyszałam, że to pic na wodę.
              >

Pic na wodę, potwierdzam. Ścianki katalityczne (domyślam się, że to o o to chodzi, nie słyszałam nigdy o pyrolizie?) ma tylko boczne i tylną, dół jest normalnie emaliowany a to na dół wszystko kipi i kapie i tam się pali. Przynajmniej w moim piekarniku (Amica) i trzeba szorować.

> > Dobrze ,żeby mial wysuwane szufladki/tacki(nie wiem jak to nazwać)

Prowadnice teleskopowe - fajna sprawa.
              Mój ma jeszcze funkcję rożna (dobra do pieczenia kurczaka), timer i auto-wyłączanie (włączasz sobie np. mięsko i wychodzisz, nie musisz pilnować żeby wyłączyć), nienagrzewajacą się szybę, blokadę przed dziećmi, termosondę.
              • apiekuin Re: Jaki piekarnik? 28.10.10, 00:20
                > Pic na wodę, potwierdzam. Ścianki katalityczne (domyślam się, że to o o to chod
                > zi, nie słyszałam nigdy o pyrolizie?) ma tylko boczne i tylną, dół jest normaln
                > ie emaliowany a to na dół wszystko kipi i kapie i tam się pali. Przynajmniej w
                > moim piekarniku (Amica) i trzeba szorować.
                >

jest kilka rodzajów czyszczenia piekarnika
                Czyszczenie piekarnika: Słownik - Czyszczenie piekarnika
                parowe
                pyrolityczne
                katalityczne
                ręczne
                filtr tłuszczowy
                emalia łatwoczyszcząca

www.euro.com.pl/slownik.bhtml?term=Czyszczenie+piekarnika&definitionId=339992014
                • budzik11 Re: Jaki piekarnik? 28.10.10, 08:46
                  To znaczy, że się źle domyślałam, dzięki za wyjaśnienie smile
            • 1monia4 Re: Jaki piekarnik? 28.10.10, 10:59
              Super-dzięki za poprawienie(to naprawdę duzo wniosło)-Dla mnie PYROLIZA nie jest picem-nie pisałam o tym ,ze sam się cudownie wyczyścił-ale,że zniknął smród którego nie mogłam usunać innymi metodami
              • misself Re: Jaki piekarnik? 05.11.10, 18:17
                1monia4 napisała:

> Super-dzięki za poprawienie(to naprawdę duzo wniosło)-Dla mnie PYROLIZA nie jes
                > t picem-nie pisałam o tym ,ze sam się cudownie wyczyścił-ale,że zniknął smród k
                > tórego nie mogłam usunać innymi metodami

Rozumiem smile
                Ja czytałam, że jako sposób czyszczenia to nie jest dobra rzecz i że nie ma sensu dopłacać specjalnie dla tego. Dlatego mój piekarnik pirolizy nie ma, mam z emalią katalityczną i jest OK. Chyba zgodzisz się ze mną, że smród nie do usunięcia nie zdarza się co tydzień każdej gospodyni? wink
            • 1monia4 do misself 28.10.10, 15:52
              Czy piroliza to nie to samo co pyroliza??.Bo nie bardzo rozumiem o co chodzi??
              • misself Re: do misself 05.11.10, 18:15
                1monia4 napisała:

> Czy piroliza to nie to samo co pyroliza??.Bo nie bardzo rozumiem o co chodzi??

Jak dla mnie pyroliza to kalka z jakiegoś obcojęzycznego słowa - po polsku ten proces nazywa się pirolizą.

A pyroliza... to lizanie poznańskich ziemniaków wink
    • aniuta75 Re: Jaki piekarnik? 25.10.10, 17:49
      Może prodiż po prostu i już smile.
    • bursztyn9 Re: Dziękuję za wszelkie rady 27.10.10, 13:50
      chciałabym coś większego niż prodiż, żeby upiec i pasztet i większą blaszkę ciasta i biszkopt na tort.Może jeszcze ktos ma jakis pomysł?.
      • ki-tty Re: Dziękuję za wszelkie rady 27.10.10, 14:11
        Ja mam taki Electrolux i jestem bardzo zadowolona ale to zależy od tego jakie funkcje są Ci potrzebne: www.nokaut.pl/piekarniki/piekarnik-electrolux-eob-63300-x.html
      • budzik11 Re: Dziękuję za wszelkie rady 28.10.10, 08:48
        Może coś takiego: allegro.pl/piekarnik-elektryczny-grzalka-kabel-blacha-gratis-i1286143633.html
        • bursztyn9 Re: Dziękuję za wszelkie rady 28.10.10, 09:47
          przyznam się ,że właśnie taki miałam na myśli, ale nie chciałam Wam niczego sugerować. Że nie jest zbyt ładny , to widać, ale za to może wychodzą dobre wypieki.Proszę o opinie, może ktoraś z was ma taki piekarnik?
          Dzięki
    • johana75 Re: Jaki piekarnik? 28.10.10, 17:14
      Jesli planujesz za 2 lata kuchnie do zabudowy, to kup piekarnik do zabudowy, postawisz go na jakiś cegłach, a potem sobie zabudujesz smile Lub prodiż.
      Ja ma prosty piekarnik Franke bez prowadnic teleskopowych (nie sa mi potrzebne).
      W komplecie 2 blachy i ruszt.
      ma funkcje szybkiego nagrzewania, sprawdza się super jak sie spieszysz termoobieg jest najważniejszy.
      Pyroliza zużywa b. dużo prądu, piekarnik musi się nagrzać do 500 st.C, a w niektórych modelach i więcej, więc przemyśl to. Nie wszystkie ścianki sa w to wyposażone...więc i tak trzeba czyścić.
      W moim czyszczenie to pestka, odkręcam prowadnice rynienkowe jednym ruchem śrubokręta, spryskuje piekarnik i wycieram, prosta czynność.
      mam potrójna szybę która sie nie nagrzewa i nawet przy 260st.C dziecko sie nie oparzy.
      Mam ten i moge polecić:
      www.ceneo.pl/;015313293-10.htm
      • misself Re: Jaki piekarnik? 05.11.10, 18:21
        johana75 napisała:

> ma funkcje szybkiego nagrzewania, sprawdza się super jak sie spieszysz termoobi
        > eg jest najważniejszy.

Fakt, to bardzo ważne!
        W piekarniku to taka cecha jak przy samochodzie "w ile sekund do setki" wink

> bez prowadnic teleskopowych (nie sa mi potrzebne).

Też tak myślałam smile
        I jak szukałam piekarnika, to nigdy pod kątem tej cechy.
        W końcu znalazłam taki, który wyglądał idealnie i przy okazji miał te prowadnice w cenie - wzięłam, co miałam nie brać.
        I wiecie co? To jest GENIALNE. Wreszcie mogę wrazić patyk w pieczone ciasto czy lasagne, i to jest w pełni bezpieczne, nic mi na twarz nie leci ani nie trzeba podtrzymywać drugą ręką. Cudo!
        Zatem polecam prowadnice, jeśli tylko jest taka możliwość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka