Dodaj do ulubionych

silikonowe formy do ciast

13.11.10, 20:50
Jakie są Wasze opinie? Moja mama się napala, ale jakoś nie może się zebrać żeby kupić. Może z racji świąt podaruję jej takową, ale sama nie wiem, czy to aby nie przereklamowane.
Obserwuj wątek
    • lola_kr Re: silikonowe formy do ciast 13.11.10, 23:18
      Posiadam takowe, po za tym że nie trzeba używać papieru do pieczenia to nie widzę róźnicy w stosunku do zwykłych.
      Mam z Lidla, i z Ghidini.
      • ladyjm Re: silikonowe formy do ciast 21.11.10, 00:07
        o, ja tez mam te silikonowe formy z lidla (na mufiny, babeczki-serduszka, keksowki) i nie mam zadnych zastrzezen!
    • princesswhitewolf Re: silikonowe formy do ciast 14.11.10, 00:20
      ja zakupilam 3 naraz. I bardzo zaluje. Strasznie smierdza jak sie je rozgrzewa do wysokiej temperatury. Nie chce nawet myslec dlaczego. Uzywam je tylko do zimnych potraw: galaretki, serniki na zimno itp
      • gazeta_mi_placi Re: silikonowe formy do ciast 14.11.10, 12:07
        Moje nie śmierdzą.
        • princesswhitewolf Re: silikonowe formy do ciast 14.11.10, 12:44

> Moje nie śmierdzą.

Moja siostra tak samo uwaza ze jej nie smierdza. Moze zalezy od producenta. Moja siostra ma takie intensywnie niebieskie. Ja kupilam czerwone na allegro. Troche ten chemiczny smrod mnie zniechecil
          • ka_thy Re: silikonowe formy do ciast 14.11.10, 14:07
            > Ja kupilam czerwone na allegro.

Może to są foremki polskiej firmy Genes? Mają na spodzie nazwę firmy. Bo one faktycznie strasznie śmierdziały, ale tylko przy pierwszym pieczeniu. Później jest ok.
    • budzik11 Re: silikonowe formy do ciast 14.11.10, 11:54
      Mam tylko do muffinek. Jest rewelacyjna - nic nie przywiera, nie trzeba niczym smarować, nie ma problemu z wyjęciem babeczek. Nic nie śmierdzi. Jak będę przy kasie, na pewno kupię formy do innych wypieków.
      • marzeka1 Re: silikonowe formy do ciast 14.11.10, 11:57
        Mam takie formy do muffinek , sprawdzają się super, jestem bardzo zadowolona.Nie śmierdzi, nie przywiera, nie trzeba smarować, łatwo ciasto wychodzi z formy, łatwo się czyści.
        Jak zobaczę w sklepie większe formy- kupię.
    • niebieska.maupa Re: silikonowe formy do ciast 14.11.10, 12:22
      Mam keksówkę - rewelacja. Nie trzeba smarować, ciasto nie przywiera, łatwo się wyjmuje z formy, dobrze myje się w zmywarce (forma, nie ciasto).
      Nic nie śmierdzi przy nagrzewaniu nawet do temperatury 250 stopni, jak pisała któraś forumka, może jakiś felerny silikon? Ja mam taką zwykłą za 20 zeta z lidla, i sprawdza się znakomicie, na pewno dokupię inne.
    • dolmadakia Re: silikonowe formy do ciast 14.11.10, 13:39
      Mam z Lidla i b.sobie chwalę.Najlepsze są muffinki.Nie śmierdzą i łatwo się myją.
    • mim288 Re: silikonowe formy do ciast 15.11.10, 17:53
      mam kilka - do mufinek, do ciasta, do ciastek w kształcie misiów Puuchatków. Dla mnie super sprawa, nie trzeba smarować, nic nie przywiera, myją sie ekspresowo.
    • misself Re: silikonowe formy do ciast 16.11.10, 15:58
      Mam taką do muffinek w kształcie serduszek.
      Rzadko używam, bo co mi po 6 muffinkach?
      Wolę metalowe i szklane.
      • edziakrys Re: silikonowe formy do ciast 17.11.10, 22:41
        Dziękuję bardzosmile Więcej za niż przeciw, więc chyba kupię, bo ta mamy straszna już jestwink
    • paramecium Re: silikonowe formy do ciast 18.11.10, 10:21
      są super! Ale radzę kupić ze stelażem, czy obręczą, nie wiem jak to się nazywa. Mam zwykłą formę silikonową do mufinek i jest sztuką włożyć ją z płynną masą do piekarnika albo potem przełożyć na inny poziom.
      W Belgii kupiłam sobie keksówkę z takim drucikiem wokół rantu i teraz jest doskonale, bez zastrzeżeń.
      • pieskuba Re: silikonowe formy do ciast 18.11.10, 10:51

paramecium napisała:

> Mam zwykłą formę silikonową do mufinek i jest sztuką włożyć ją z płynną masą d
        > o piekarnika albo potem przełożyć na inny poziom.

He, he! bo to się robi tak:
        - wyjmujemy z piekarnika kratkę do pieczenia (czyli taką, na której normalnie stawia się blachę, formę, tortownicę czy cośtam)
        - stawiamy na niej formę silikonową (pustą jeszcze)
        - napełniamy formę surowym ciastem
        - kratkę wraz z postawioną na niej formą wstawiamy do piekanika :o)))))
        - jeśli trzeba przełożyć na inny poziom, robimy to również razem z kratką :o)))
        p.
        • misself Re: silikonowe formy do ciast 23.11.10, 11:51
          pieskuba napisała:

> He, he! bo to się robi tak:

Albo tak:
          - kupujemy piekarnik z prowadnicami teleskopowymi
          - rozgrzewamy piekarnik
          - wysuwamy kratkę
          - stawiamy na niej pustą formę
          - napełniamy formę big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się