Dodaj do ulubionych

Pranie kurtki Carry poliester+poliamid

29.11.10, 18:55
Mam niby-puchówkę z Carry, podszewka i wypełnienie z poliestru, wierzchni materiał to poliamid (czyli nylon). Zwykle tego typu kurtki nosiłam do pralni chemicznej, na tej wyraźnie napisano: nie czyścić chemicznie, prać w pralce w temp. 30 st., suszyć w stanie rozwieszonym. Pytanie: czy można ją wywirować, a jeśli tak, to na jakich obrotach? Trochę się boję tego prania sad

-
Obserwuj wątek
    • b-b1 Re: Pranie kurtki Carry poliester+poliamid 29.11.10, 19:13
      Mam "puchówkę" z carry-prałam juz kilka razy w 30 stopniach-wirowałam "na 400 obrotów"-po wysuszeniu trzeba było trochę poukładać wypełnienie w kołnierzu, bo się poprzesuwało-ale nie było z tym problemu.
    • marzeka1 Re: Pranie kurtki Carry poliester+poliamid 29.11.10, 19:14
      Od zawsze kurtki męża czy dzieci piorę w pralce na 30 stopni z wirowaniem, nigdy nic się nie stało.
      • jarka63 Re: Pranie kurtki Carry poliester+poliamid 29.11.10, 19:40
        Dzięki, trochę mi raźniej smile
        • ja.dorcia ja tak zniszczyłam kurtkę :( 29.11.10, 20:36
          Też właśnie z Carrego. Całe wypełnienie pozbijało się totalnie - trzeba było rozpruwać podszewkę i wszystko ręcznie roztrzepywać. Każdy pasek. Od tamtej pory kupuję tylko ciemne i piorę ręcznie w lato, jak są upały. I jeszcze żadna się nie pozbijała.
          • jarka63 Re: ja tak zniszczyłam kurtkę :( 30.11.10, 12:40
            O rety....
            • agusiazabrze ja piore 30.11.10, 14:12
              wszystkie puchowki, z pierza tez, w 30 st i wiruje nprmalnie Nic sie nie dzieje
              • klara551 Re: ja piore 30.11.10, 18:50
                Piorę i prawdziwe puchówki i te udawane. Piorę w Perwollu BEZ dodawania płynu zmiękczającego typu lenor,bo niszczy impregnację tkanin.Odwirowuję na 1600obrotów i wrzucam do suszarki elektrycznej. Im lepiej odwirowana kurtka tym mniej zbija się wsad. Przed suszarką musiałam roztrzepywać po kilkanaście razy w czasie suszenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka