14.01.11, 18:34
Mówiłam, że wrócę, bo forum jest sympatyczne i można pytać o wszystko nie narażając się na singlo-feministyczne kpiny i kąsaniesmile Zatem pytam!
Dzisiaj mój luby wrócił do domu z zakupów i wraz z dozą radości przywlókł...buraki. Cztery dorodne burole z polskiej uprawy. Jeden skonsumowany - zrobiłam buraczki. Problem, że ani ja, ani mój geniusz zakupowy nie umiemy robić z buraków nic innegosmile Szukałam w przepisach, ale wszystko jest jakieś takie powydziwiane, obrzydliwe z opisu, albo zaczyna się od słów "weź buraki, łososia i kilogram rosyjskiego kawioru..." . Same wiecie, o co mi chodzi. Jak ugotować dobry i przysłowiowo tani barszcz? Mama robiła zawsze z kiszonych buraków, albo z marynowanych, nigdy z surowych.Czy najpierw mam te bulwy ugotować? Słyszałam też, że z buraka robi się jakiś syrop na kaszel - byłabym wdzięczna, gdyby ktoś znał przepis, bo jestem 100% za babcinymi sposobami na leczenie. Pozdrowienia od mojego buraczanego chłopakabig_grin
Obserwuj wątek
    • gazetowy.mail Re: Buraki... 14.01.11, 18:40
      no i jak tu nie kpić i nie kąsać ...

www.google.com/search?q=syrop+z+burak%C3%B3w+czerwonych&rls=com.microsoft:pl:IE-SearchBox&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=ie7&rlz=1I7GPCK_plPL368

• a_jednak_wierze Re: Buraki... 14.01.11, 18:48
        Nie kpij i nie kąsaj, bo jak raz zrobiłam sernik z internetu, to się sama z siebie śmiałamtongue_out Wolę spytać, i przyjemniej, i pewniej.
    • budzik11 Re: Buraki... 14.01.11, 18:40
      Barszcz robi się tak: do zimnej wody z octem (dla koloru i smaku) wrzucasz grubo pokorojnego, uprzednio obranego buraka, gotujesz do miękkości, wrzucasz kostki rosołowe (skoro ma być tanio; moja mama gotowała na wędzonych żeberkach - mniam!), doprawiasz do smaku octem, cukrem, ew. zabielasz śmietaną. Po ugotowaniu buraka mozna pokroić w drobną kosteczke i dodać do sałatki warzywnej (zestaw warzyw dowolny, co tam lubisz).
      A syrop na kaszel robi się tak, że obcinasz burakowi wierzch, wydrążasz dziurę i stawiasz w jakimś garnku na kuchence (albo w piekarniku) na małym ogniu - żeby się leciutko prażyło. Niektórzy sypią do środka cukier, ale IMO buraki są słodkie same w sobie. Pyszne... moja babcia robiła na kuchence elektrycznej w starej, wysokiej puszce po konserwie.
      • a_jednak_wierze Re: Buraki... 14.01.11, 18:48
        Dzięki, właśnie o taki syropek mi chodziło. A za barszcz weźmiemy się jutrosmile
        • horpyna4 Re: Buraki... 14.01.11, 19:26
          Niektórzy nie przepadają za octem, wtedy można użyć kwasku cytrynowego.
    • princesswhitewolf Re: Buraki... 14.01.11, 19:46
      lubicie cwikle?? czyli chrzan+ buraczki doprawione i w sloiki. Swietnie pasuja do miesa i nie tylko.
      A moze zupa buraczkowa na buloniku buraczki, zaciagnac smietanka i najlepiej podawac z ziemniakami....
      Albo moze lubicie buraczki w occie?
      albo buraczki na zimno i slodko?

mniam
    • princesswhitewolf Re: Buraki... 14.01.11, 19:47
      zapomnialabym o bardzo zdrowym soku wycisnietym sokowirowka z surowego buraka, jakiego mozna mieszac z marchewka pomarancza jablkiem.....
    • karlakarla Re: Buraki... 14.01.11, 22:04
      Może barszcz ukraiński ?
    • allija Re: Buraki... 15.01.11, 02:51
      Ponieważ ja nie lubię stać nad garami więc wolę zeby gotowało się "samo". W związku z tym barszcz robię najprościej jak można. Mianowicie - do wywaru warzywnego /to ja/ lub mięsnego /jak kto woli/ wrzucam obrane i pokrojone w plastry buraki, dodaję cebulę pokrojoną, ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, sól, zagotowuję i zostawiam na noc.
      Następnego dnia przecedzam, zakwaszam sokiem z cytryny /kwaskiem lub octem/, doprawiam cukrem, pieprzem. Ja także podprawiam maką ze śmietaną /tzw. barszcz zabielany/. Podaję z ziemniakami z cebulką, jak ktoś lubi mogą być skwarki .
    • katarzyna4511 Re: Buraki... 15.01.11, 09:18
      Pyszne jest carpaccio z buraków. Ugotowane bądź upieczone (w łupinach, potem obrane) buraczki kroimy na bardzo cienkie plasterki, kładziemy na listkach rukoli, lekko solimy, kropimy sosem z octu balsamicznego i dobrej oliwy lub oleju, np. słonecznikowego z pestek dyni, co kto lubi (można dodać kilka kropel oleju sezamowego bądź oliwy truflowej), posypujemy płatkami parmezanu. Pycha!
      • bursztynek22 Barszcz 15.01.11, 10:54
        Buraki obierasz i kroisz na nieduże plasty, moze byc byle jak. Obierasz marchew ( na 3 duże buraki tak z 4 średnie marchwie), pietruszkę (ze 4 średnie), 1 małego selera. Kroisz podobnie jak buraki. Do gara i zalać wodą, tak, zeby zakryć warzywa. Wrzucasz 1 całą główkę czosnku-zabki w załości, nie krojone ani nie miażdżone. Dodajesz nieco pieprzu, soli i cukru, kilka goździków i kawałek kory cynamonu. Podgrzewasz nie zagotowując przez kilka godzin-najlepiej zostawić gar przez noc i nastepnego dnia podgrzać znowu. Łyżką cedzakową pozbywasz się warzyw. Ewentualnie dosmaczasz cytryną i cukrem. Voila! barszcz wigilijny mojej prababci big_grin
    • the_kami Re: Buraki... 15.01.11, 17:06
      Sałatka z buraków smile
      Buraka ugotować w skórce (umywszy ją uprzednio), wystudzić, obrać, pokroić w kostkę taką - ja wiem? - 1,5 cm x 1,5 cm. Do miski, pocytrynić, polać dobrą oliwą z oliwek. Niech sobie leży. A w tym czasie w drogim naczyniu wymieszać jogurt naturalny wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, posolić, popieprzyć, trochę cukru dodać. Połączyć jedno z drugim, solidnie schłodzić. Bardzo fajne.
      • krapheika Re: Buraki... 15.01.11, 17:44
        Ja uwielbiam zupe buraczkowa(taka,ze lyzka staje) i cwikle.
    • ominika Re: Buraki... 15.01.11, 22:23
      Ten barszcz na zakwasie - mniam! Podrzucę przepis, choć pewnie nie będzie taki jak u mamy, bo u mamy zawsze lepszsy. Kroję buraki w cienkie półplastry. Do tego seler, marchew i pietruszka - powiedzmy kawałek selera, jedna pietrucha i jdna marchewka. Upycham w słoju (objetość dowolna, choc te więsze wygodniejsze). Dorzucam liść laurowy sztuk dwie, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu i oczywiście ze 3-4 ząbki czosnku. To wszystko zalewam solanką - 1 łyżka (taka od zupy) soli na 1 litr wody (za radą teściowej - woda gorąca). Po 3 dniach masz dobry zakwas na barszcz. Możesz go dodać do wywaru warzywnego, bądź mięsno-warzywnego i dosmaczać wg. smaku. Ja dodaję sporo świeżo mielonego pieprzu, roztarty majeranek i trochę cukru. To już kwestia smaku. A ukiszone buraki uwielbiam chrupać, bo do barszczu dodajesz sam płyn. Mniam wink
      • kasiak37 zupa buraczana 16.01.11, 23:19
        na wywarze z miesa pokrojonego jak na gulasz.Wrzucasz listek laurowy,kilka ziaren ziela angielskiego.Kilka marchewek,korzen pietruszki i spory kawalek selera scierasz na duzych oczkach wrzucasz do wywaru.Por(jasna czesc)kroisz wzduz na cwiartki,potem drobno kroisz,wrzucasz do zupy.Kilka ziemniakow kroisz w kostke,wrzucasz.Na grubych oczkach scierasz duzego buraka lub 3 mniejsze,dorzucasz do zupy.Gdy warzywa ugotuja sie do miekkosci,doprawiasz sola,pieprzem.Nastepnie robisz na patelni zasmazke na masle.Dodajesz do zupy.Gdy sie chwile pogotuje odstawiasz z ognia,dolewasz smietany kremowki.Na koniec wyciskasz jedna cytryne,wlewasz sok bez pestek.Gotowe i smacznegosmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka