Dodaj do ulubionych

twarde pierogi:(

15.03.11, 13:15
macie jakis pomysł na to,żeby pierogi nie były twarde?podchodziłam do nich kilka razy i -owszem-dzieci zjedzą-ale małżowi już za twarde.robię normalnie,jak dla mnie-mąka,woda,jajko.proporcje różne,bo nie umiem z przepisem.dac więcej jajek?
pierogi z jagodami,jakby to miało miec jakies znaczeniewink
Obserwuj wątek
    • jaagna Re: twarde pierogi:( 15.03.11, 13:25
      tylko mąka i ciepła woda. Bez jajka.
      • jagda40 Re: twarde pierogi:( 21.09.13, 14:27
        Tak robię i zawsze są twarde.
    • jul-kaa Re: twarde pierogi:( 15.03.11, 13:29
      Żadnych jajek! Mąkę zalać wrzątkiem, zostawić, po chwili dodać zimnej wody i zagnieść. Im więcej jaj, tym twardsze.
    • imilla Re: twarde pierogi:( 15.03.11, 13:30
      Jeśli dasz więcej jajek wyjdzie jeszcze twardsze. Ja daję same żółtka i ciasto wychodzi miękkie, może spróbuj w ten sposób.
      I jeszcze jedno, do rozrobienia ciasta używam ciepłej wody.
    • wadera3 Re: twarde pierogi:( 15.03.11, 13:39
      Rób ciasto z przepisu Fettinii mąka i maślanka, nic więcej - ciasto miękkie i elastyczne.
      Proporcje:
      Mąki ile Ci potrzeba, do tego maślanki ile zabierze mąka.
      • mama.rozy Re: twarde pierogi:( 15.03.11, 16:07
        tak...
        zanim tu znowu spojrzałam,zrobiłam pierogi z dwoma jajkamismile
        efektu mozna się domyslicwink
        dzięki dziewczyny,zapamiętam to na całe życiesmile
        • b-b1 Re: twarde pierogi:( 15.03.11, 16:11
          Odkąd odkryłam przepis z maślanką-już nigdy więcej nie będe eksperymentować big_grin ..a w dodatku jest to jedyne ciasto, które się udaje w pierogownicy(czy jak się zwie to ustrojstwo z dziurkami)-więc szybko łatwo i przyjemnie, a pierogi są mięciutkie i bez zbędnych "boków".
          • dwapsyikot Re: twarde pierogi:( 15.03.11, 19:07
            a ja lubię takie twardsze pierogi, zawsze robie z jajkami...........ale sposób z maślanką wypróbuję na pewno.......
    • joanka-r Re: twarde pierogi:( 15.03.11, 19:09
      Maka, jajka, ale same żółtka, ciepła woda i masło. Tylko takie prawdziwe. Gdy wyrobisz ciasto z odrobiną masła(dwie łyżki) ciasto będzie miękkie i elastyczne.
      • krapheika Re: twarde pierogi:( 15.03.11, 20:41
        Moje pierogi sa zawsze miekkie i jedyne jakie jada moja siostra niejadek.Grunt to kg dobrej maki,3szklanki wrzatku,i 3lyzki oleju jadalnego.Z maslanka nie robie, bo to nie dla alergikow.
    • allija Re: twarde pierogi:( 16.03.11, 00:17
      ja robię i z jajkami i z wodą o temp. pokojowej. Nigdy nie spotkałam przepisu z wrzątkiem ani bez jajek. I moje pierogi są miękkie. A to dlatego, ze ciasto trzeba stosunkowo długo wyrabiać, w przepisie nazywa się to "wyrabić wolne ciasto", w praktyce oznacza wyrabianie 20-30 minut, na pewno poczujesz pod ręką kiedy będzie "wolne" bo będzie się zupełnie inaczej zachowywać niż na początku.
      Korzystając z przepisu używam wagi więc nie mam z tym problemu, na 35 dkg mąki dodaję
      1 całe jajo i 2/3 - 1 szklankę wody, dodawanej stopniowo do ciasta.
    • truscaveczka Re: twarde pierogi:( 16.03.11, 07:20
      Jajka daję do ciasta na pierogi z jagodami, bo się rozdyźduje takie bezjajeczne. Ale generalnie to bez jajek robię smile
      • mama.rozy głupie pytanie o wrzątek 16.03.11, 09:59
        tak wrzątek sobie lejecie do ciasta?świeży?taki co dopiero sie zagotował?
        wiem,ze to głupie,ale sobie wczoraj wylałam zaparzoną herbatę na brzuch(kot bryknął) i jakbym tak miała sobie polac wrzątek do robionego ciasta,to ja chyba nie jestem gotowa na takie umartwieniawink
        • bursztynek22 Re: głupie pytanie o wrzątek 16.03.11, 11:38
          Wrzątek nie, woda ma być najcieplejsza, jaką jesteś w stanie wyrobić bez parzenia się. ja tylko takiej wody dodaję do ciasta i jest mięciutkie.
        • smutas13 Re: głupie pytanie o wrzątek 16.03.11, 16:28
          mama.rozy napisała:

> tak wrzątek sobie lejecie do ciasta?świeży?taki co dopiero sie zagotował?
          > jakbym tak miała sobie polac wrzątek do robionego ciasta,to ja chyba ni
          > e jestem gotowa na takie umartwieniawink
          ?
          Kto tu mówi o umartwianiu się? wink
          Sypię mąkę do miski, wlewam wrzątek małym strumieniem i mieszam drewnianą łychą - nie ręką. Wody leję tyle, aby zabrało ok. 1/2 mąki. Wyciągam drewnianą łychę, obieram ją z ciasta. Ciasto pozostawiam na chwilę. Kiedy trochę przestygnie, dodaję zółtka, masło, sól
          i wyrabiam. Wyrobione ciasto przykrywam pokrywką lub owijam w folię, pozostawiam na chwilę, aby odpoczęło.
          Pierogi z tego ciasta bardzo nam smakują. Ale maślankowe też mnie nęci - muszę kiedyś
          w końcu je wypróbować. smile
          • mama.rozy Re: głupie pytanie o wrzątek 16.03.11, 16:53
            o,jaki fajny przepis na pierogismile
            dzięki
            wypróbuję
            • smutas13 Re: głupie pytanie o wrzątek 16.03.11, 17:17
              mama.rozy napisała:

> o,jaki fajny przepis na pierogismile
              > dzięki
              > wypróbuję
              smile
              Też długo szukałam dobrego ciasta na pierogi.
              • krapheika Re: głupie pytanie o wrzątek 16.03.11, 17:44
                Tez wlewam watek i mieszam lychawink nie wyobrazam sobie wlozyc rak do wrzatku no ale jak widac niektore chca sie poswiecacbig_grin ja tam dalej olej, nie maslo, bo maslo z mleka.
    • hana1909 Re: twarde pierogi:( 16.03.11, 13:38
      Mój sposób na miękkie ciasto w pierogach pochodzi od mojej mamy. Robię z jajkiem, odrobiną oleju tak łyżka na 0,5 kg mąki i zarabiam ciasto używając wody mineralnej. Wychodzą miękkie.
      • kr_ka_11 Re: twarde pierogi:( 21.09.13, 18:26
        Mąka, u nas zawsze do pierogów zamojska, jajko i woda - ale gorąca. Pierogi roboty mojej mamy nigdy nie są twarde, ciasto jest miękkie i elastyczne. A przepis zna z tego co wiem z "Obiadów u Kowalskich". Robiłam jak dotąd tylko kilka razy ale też zawsze z dobrym skutkiem, tajemnicą jest chyba właśnie gorąca woda.
        • kamunyak Re: twarde pierogi:( 22.09.13, 01:29
          myślę, że autorka wątku przez 3 lata nauczyła sie juz lepienia pierogów.
          Czy to ty przez te 3 lata eksperymentowałaś, żeby w koncu podzielić sie rezultatami?
          ps. nigdy nie dodaje gorącej wody więc to nie to. Szukaj dalej.
          • kr_ka_11 Re: twarde pierogi:( 22.09.13, 07:55
            ale po co ta opryskliwość? powiedziałam co myślę, wplatając w wypowiedź "chyba" nie "napewno". chyba nikogo nie uraziłam swoimi dywagacjami, czy się mylę?
            • 22pagoda Re: twarde pierogi:( 22.09.13, 11:49
              nie martw się, nie uraziłaś smile
              dla mnie odświeżenie wątku stało się do inspiracji i eksperymentu z maślanką
              na tym polega istota forum, że zdezaktualizowanych wątków się nie kasuje szybko, zawsze się cos komu przyda,

• kamunyak Re: twarde pierogi:( 22.09.13, 20:36
              Na pewno wywlekanie tak starych wątków jest beznadziejne.
              Tym bardziej, że nie napisałaś niczego nowego, i niczego, czego nie było we wcześniejszych wypowiedziach.
              Więc, po co?
              • kr_ka_11 Re: twarde pierogi:( 23.09.13, 08:29
                ale ja wypowiadałam się na temat wątku już odświeżonego, był na górze listy. Ktoś wcześniej musiał odświeżyć, ale owszem nie zauważyłam daty napisania pierwszego postu. Wierz mi, że mam ważniejsze rzeczy na głowie niż wygrzebywanie starych wątków o pierogach.
                • kr_ka_11 Re: twarde pierogi:( 23.09.13, 08:35
                  zresztą nawet jakbym sobie wygrzebała, to aż tak bardzo Cię to mierzi?? wrzuć na luz i tyle.
          • smutas13 Re: twarde pierogi:( 22.09.13, 22:00
            kamunyak napisała:

> ps. nigdy nie dodaje gorącej wody więc to nie to. Szukaj dalej.

Skąd wiesz, że to nie to, skoro nigdy nie dodajesz gorącej wody. Spróbuj, może zmienisz zdanie?

Spróbowałam zrobić pierogi z ciasta maślankowego. Smak ciasta bardzo dobry.
            I tylko dlatego nie wylądowało w koszu.
            Wałkując to ciasto, po prostu walczyłam z nim. Wracało do pierwotnego kształtu, jak guma.
            Prawdopodobnie, użyłam nieodpowiedniej mąki.
            • kamunyak Re: twarde pierogi:( 22.09.13, 22:12
              > Skąd wiesz, że to nie to, skoro nigdy nie dodajesz gorącej wody. Spróbuj, może
              > zmienisz zdanie?

a to stąd, że moje pierogi są miękkie, ba, mięciutkie wręcz i rozpływają się w ustach.
              Czyli gorąca woda nie ma wpływu, przynajmniej kategorycznego, na miękkość pierogów. Można ją (miękkość) osiągnąć (także) w inny sposób.
              To proste. Wystarczy dokładnie czytać wypowiedzi i wyciągać z nich wnioski (czyli, co autor miał na myśli).
              • smutas13 Re: twarde pierogi:( 23.09.13, 09:07
                kamunyak napisała:

> gorąca woda nie ma wpływu, przynajmniej kategorycznego, na miękkość piero
                > gów. Można ją (miękkość) osiągnąć (także) w inny sposób.

Owszem, gorąca woda nie ma kategorycznego wpływu na miękkość ciasta pierogowego.
                Ale dodatek całych jajek, już ma. Ja dodaję tylko żółtka. Pozostanę przy swojej metodzie
                bo uważam, że jest najlepsza.
                • lawia77 Re: twarde pierogi:( 25.09.13, 17:13
                  w moim przypadku sprawdziła się wymiana mąki z tortowej na poznańską
                  • kasiak37 Re: twarde pierogi:( 25.09.13, 21:51
                    warto dodac ze 2 lyzki oleju do zagniatanego ciasta.No i oczywiscie zadnych jajek.Jezeli juz ktos bardzo chce to samo zoltko.Tak samo do kruchego ciasta nie dajemy calych jajek bo bedzie twarde.
                    • 3-mamuska Re: twarde pierogi:( 26.09.13, 03:08
                      Przerabiane ciasto robi sie twarde.
                      Jesli wykrajasz koła i potem te scinki dalej przerabiasz.
                      Ciepła woda mąka , do miski, dość lejące ciasto, przykrywam ścierka, biorę czesc na stolnicę i wyrabiam , wykrawam kolka, do ścianek dokładam następna porcje i tak dalej.
                      Mięciutkie fajne ciasto.
                      Po 300-400 kg pierogów dziennie robiliśmy.
                      • feromona Re: twarde pierogi:( 26.09.13, 11:36
                        Kocham miękkie i elastyczne pierogi , szczerze polecam taki przepis .
                        Mąka , wrzącą woda i trochę masła , dobrze wyrobić . ( proporcji Ci nie podam zawsze robię na tzw. oko)
                        Mąkę zalewasz wrzącą wodą i dodajesz trochę masła .Wyrobione ciasto ma być miękkie i elastyczne , takie też jest i po ugotowaniu.
                        • feromona Re: twarde pierogi:( 26.09.13, 11:38
                          P.S robię tylko na mące szymanowskiej.
            • turzyca Re: twarde pierogi:( 06.10.13, 17:08
              > Wałkując to ciasto, po prostu walczyłam z nim. Wracało do pierwotnego kształtu,
              > jak guma.

to sie dosc czesto zdarza przy elastycznych ciastach. Trzeba po prostu kawalek ciasta rozplaszczyc w dloni i polozyc na stolnicy tak, zeby kawalek, mniej wiecej cwierc, zwisal z przodu. Ciasto zahacza sie o krawedz i w trakcie walkowania nie przesuwa sie, tylko daje sie rozciagac. Co pewien czas trzeba placek obrocic. Jak sie ma wprawe, to mozna ulozyc ciasto tak, zeby ciezar wiszacej czesci dodatkowo rozciagal ciasto i wykonywal za nas czesc pracy.
    • budzik11 Re: twarde pierogi:( 03.10.13, 09:57
      Ja ciągle eksperymentuję i ostatnio zrobiłam fantastyczne pierogi ze śliwkami - ciasto było mięciutkie i elastyczne, no ideał wg mnie. Mąkę na stolnicy ostrożnie, przerzucając cały czas drewnianą łyżką, polewałam wrzątkiem. Robią się wtedy takie szkliste kluchy. Poczekałam potem chwilę (ale dosłownie 1-2 min.) żeby to trochę przestygło, coby sobie łap nie poparzyć, dodałam trochę oleju, szczyptę soli i zagniotłam. Wałkowało się wspaniale, nie "wracało", lepiło doskonale i było po ugotowaniu było bardzo dobre. Polecam, ja już będę zawsze tak robić smile
    • ziutkamala Re: twarde pierogi:( 07.10.13, 11:09
      Może za dużo mąki ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka