Dodaj do ulubionych

Nudne menu?

05.04.11, 20:32
Planuję menu na pierwsze urodziny syna i mam wrażenie, że strasznie się powtarzam... Ale może to dobrze, że potrawy będą na jedną modłę?
Dania mają być na zimno, raczej fingerfoodowe.
Jajka faszerowane z łososiem
(ŁOSOŚ, JAJA)
Rolada łososiowo-szpinakowa
(SER, ŁOSOŚ, JAJA)
Tartaletki z ciasta francuskiego z karmelizowaną czerwoną cebulą i tymiankiem
(SER, CIASTO FRANCUSKIE)
Greckie/prowansalskie zawijasy z ciasta francuskiego
(CIASTO FRANCUSKIE, SER)

Słodki będzie tort i mus czekoladowy z malinami.
Obserwuj wątek
    • fantagiro30 Re: Nudne menu? 05.04.11, 20:54
      Aż się prosi o jakąś sałatkę smile
      • madzioreck Re: Nudne menu? 05.04.11, 21:30
        fantagiro30 napisała:

> Aż się prosi o jakąś sałatkę smile

Tylko bez jaj i łososia wink

Żartuję oczywiście - dodaj do tego coś całkiem innego i będzie OK, aż bym sama zjadła to co tam wymieniasz, tylko mi się po łosia nie chce jechać :0
        • jul-kaa Re: Nudne menu? 06.04.11, 15:55
          Chyba zrobię łódeczki z cykorii czymś wypełnione. Szkoda tylko, że nie może być to pasta z łososia wink
      • jul-kaa Re: Nudne menu? 05.04.11, 22:57
        Impreza jest taka bardziej stojąco-dywanowo-kanapowa, więc chcialam ominąć sałatki i inne sałaty.
        Może jakieś inne propozycje?
        • madzioreck Re: Nudne menu? 05.04.11, 23:06
          No ale co jest nie tak z sałatką? Stoisz na dywanie/siedzisz na kanapie, talerzyk w łapę i wsuwasz sałatkę, to nie schabowy przecieżsmile
          • jul-kaa Re: Nudne menu? 05.04.11, 23:52
            To proponuj tę sałatkę, Madzia, bo ja nie jestem mistrzem sałatek.
            • madzioreck Re: Nudne menu? 06.04.11, 00:06
              No na przykład taka:

podwójny kurzy cyc ugotowany i pokrojony w kostkę
              puszka kukurydzy
              puszka ananasa - kawałki albo pokroić
              natka pietruszki (dużo)
              majonez

Wymięszać i gotowe smile

• jag_2002 Re: Nudne menu? 05.04.11, 22:22
      jajka zamiast z lososiem zrob z pieczarkami i bedziesz miec roznice
      i zielona salate z czyms, az mi sie prosi do tych tartletek
    • otterly Re: Nudne menu? 06.04.11, 12:15
      A może koreczki w wersji trochę bardziej wykwintnej niż typowy imprezowy ser z papryka marynowaną i oliwką?

Skoro to urodziny synka, to może coś takiego?

Tu kilka pomysłów.

A ja bym zrobiła [url=http://www.google.pl/imgres?q=koreczki&um=1&hl=pl&client=firefox-a&sa=N&rls=org.mozilla:pl:official&tbm=isch&tbnid=Vq6RFF8m_51mAM:&imgrefurl=http://mojatulipandia.blog.onet.pl/1,AR3_2007-02_2007-02-01_2007-02-28,index.html&ei=CjqcTdX_KMLpOc28tZAH&zoom=1&iact=hc&vpx=751&vpy=221&dur=5849&hovh=188&hovw=268&tx=80&ty=93&oei=XjmcTaKzGYXqOfrs5O4G&page=5&tbnh=158&tbnw=227&start=63&ndsp=16&ved=1t:429,r:3,s:63&biw=1280&bih=671]najprostsze[/url]: mala kulka mozzarelli, pomidorek koktajlowy i listek bazylii. Wszyscy lubią caprese wink

albo [url=http://www.google.pl/imgres?q=koreczki&um=1&hl=pl&client=firefox-a&sa=N&rls=org.mozilla:pl:official&tbm=isch&tbnid=FXhMXCCquvHCfM:&imgrefurl=http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/zak%2525B1ski/koreczki-wiosenne.html&ei=CjqcTdX_KMLpOc28tZAH&zoom=1&iact=hc&vpx=536&vpy=198&dur=668&hovh=168&hovw=240&tx=165&ty=105&oei=XjmcTaKzGYXqOfrs5O4G&page=5&tbnh=162&tbnw=231&start=63&ndsp=16&ved=1t:429,r:13,s:63&biw=1280&bih=671]wiosenne[/url].

W sumie większość sałatek można przerobić na koreczki, np. grecką (papryka, pomidorek koktajlowy, kosteczka fety i czarna oliwka) czy tę, którą ja nazywam mdłą, ale ludziska lubią (kostka szynki, sera i ananasa), albo kawałek grillowanej piersi kurczaka, grillowany bakłażan, cukinia i papryka?

Wpadł mi jeszcze do głowy pomysł z sałatką rozczłonkowaną na malutkie porcje, np. sałatka z tuńczyka (taka typowa) na liściach cykorii.
      • otterly poprawione linki 06.04.11, 12:18
        O jejku, ale linki się zrąbały!

jeszcze raz: wiosenne

z mozzarellą
        • sajolina Re: poprawione linki 06.04.11, 12:34
          To może dodaj bruschetty do zestawu? będzie coś innego
        • anetapzn Re: poprawione linki 06.04.11, 12:39
          otterly napisała:

> O jejku, ale linki się zrąbały!
          Otterly nie chcę Cię martwić ale nadal sa zrabanesad
          • otterly Re: poprawione linki 06.04.11, 18:13
            nic nie poradzę, bo mi się wyświetlają poprawnie uncertain
      • jul-kaa Re: Nudne menu? 06.04.11, 15:00
        Otterly, proszę, popraw linki, bo moj mąż marudzi, że chce koreczki, a ja w koreczkach średnia jestem smile
        • otterly jeszcze jedna próba 06.04.11, 18:30
          to spróbuję jeszcze raz:

kilka pomysłów: www.w-spodnicy.pl/Tekst/Przysmaki/525456,1,Przepisy-na-koreczki.html

pingwinki: qchnia.wordpress.com/2008/12/18/sylwestrowe-koreczki/

caprese są proste: na wykałaczkę nabijesz małą kulkę mozzarelli, listek bazylii i pomidorka koktajlowego. Układasz je dookoła talerza, a na środku stawiasz mała miseczkę z oliwą z oliwek lun z winegretem.

wiosenne: pychotka.pl/przepisy-kulinarne/zak%B1ski/koreczki-wiosenne.html

ten przepis bym troszkę zmodyfikowała i zamiast chleba razowego użyłabym pumpernikla posmarowanego serkiem np. Bileluchem czy Philadelphia, do tego rzodkiewka, ogórek i może listek natki pietruszki albo kiełek słonecznika?

Czy już dobrze widać linki? na wszelki wypadek wkleiłam tez "gołe" linki, żebyś mogła sobie wkleić je do wyszukiwarki.

a i jeszcze sposób na prezentację koreczków: powbijaj je w ustawione na talerzu duże jabłko, albo nawet melona lub arbuza, powstanie fajny jeżyk smile
    • anetapzn Re: Nudne menu? 06.04.11, 15:16
      jul-kaa napisała:

> Jajka faszerowane z łososiem
      > (ŁOSOŚ, JAJA)
      Ja bym tu dała jaja faszerowane pieczarkami, jaja faszerowane np. serem pleśniowym..

Poza tym ok. Dodałabym jakas sałatkę i tak jak dziewczyny wspominały to nie zupa ani schabowy z ziemniakami- stołu do tego nie potrzeba- talerzyk w łapkę i niech wiosłująsmile
      • pinos Re: Nudne menu? 06.04.11, 18:12
        sałatkę można wsadzić w cykorię smile
    • marta23t Re: Nudne menu? 06.04.11, 15:40
      Nudne może nie ale gorzej jeśli ktoś nie lubi łososia albo jest uczulony na jaja lub nie je bo wegetarianizm kompletnysmile
      przydałyby się sałatki; 1 - 2 w tym 1 obowiązkowo typowo jarska. Może jakieś śledziki? Np. w oleju lub rolmopsy?
      Koreczki też super pomysł; kroisz chlebek w kostkę , do tego ser żółty, kiełbaska, kabanos, szynka, papryka , ogórek, marynowana pieczarka , oliwki, patisony, pomidorki koktailowe i nakłuwasz żeby zawsze był chlebek plus mięsko lub ser plus warzywko. Można też zrobić chleb, ser pleśniowy, winogrono. Możesz też zrobić warzywa typu: seler naciowy, słupki marchewek, papryka, słupki ogórków i do tego dipysmile
      ja bym mimo wszystko postawiła jeszcze na coś mięsnego na ciepło np. pałki kurczaka lub skrzydełka pikantne- takie porcje do ręki akurat abo żeberka - też pokrojone co 2 żebra z miodem lub w sobie ,,barbekju,,. Do tego pokrojone wędlinki, kabanoski dla tradycjonalistówsmile
      • jul-kaa Re: Nudne menu? 06.04.11, 15:44
        marta23t napisała:
        > Nudne może nie ale gorzej jeśli ktoś nie lubi łososia albo jest uczulony na ja
        > ja lub nie je bo wegetarianizm kompletnysmile

A nie, takich osób w rodzinie brak smile dotąd ja byłam ścisłą wegetarianką, od niedawna jadam ryby.
        W sumie fajnie, że na to zwracasz uwagę, mnie zwykle nikt nie uwzględniał planując menu smile
        • marta23t Re: Nudne menu? 06.04.11, 22:11
          Jul-kaa zwracam na wegetarian uwagę od czasu jak na dzień przed ślubem uświadomiłam sobie, że mam dwie osoby nie jedzą mięsa i na szybko zmieniałam menu żeby wprowadzić rybki i typowo jarskie sałatki heheheh stres jakich nie mało ale dzięki temu w pamięci mi się wyryłosmile
        • otterly Re: Nudne menu? 07.04.11, 10:43
          Nie zliczę ile razy miała ten problem (jako byłą wegetarianka, chwilami weganka): przychodzę na imprezę i niczego nie mogę zjeść, bo wszystko albo z mięsem, albo z rybą, albo z majonezem. Mnóstwo razy tez słyszałam, że mogę sobie "wydłubać" szynkę z sałatki albo kawałki mięsa z curry wink Niestety w naszym społeczeństwie wegetarianie nadal są traktowani jak nieszkodliwi rozkapryszeni wariaci. Zawsze , jak szykuję jakąś imprezę, robię co najmniej dwie potrawy total wege, mimo że sama już czasem jadam mięso.
          • anetapzn Re: Nudne menu? 07.04.11, 11:22
            otterly napisała:

> Nie zliczę ile razy miała ten problem (jako byłą wegetarianka, chwilami weganka
            > ): przychodzę na imprezę i niczego nie mogę zjeść, bo wszystko albo z mięsem, a
            > lbo z rybą, albo z majonezem. Mnóstwo razy tez słyszałam, że mogę sobie "wydłub
            > ać" szynkę z sałatki albo kawałki mięsa z curry wink
            Dobre smile smile smile
          • plecha1 Re: Nudne menu? 07.04.11, 14:23
            Na weselu znajomego (notabene - jego siostra stosunkowo niedługo przed weselem była wege, i to wiele lat) z bezmięsnych rzeczy były ciasta i dekoracje na półmiskach. Nie wiedziałam czy mam się śmiać, czy płakać - bo nawet w sałatce jarzynowej była szynka. Mogłam sobie zjeść co najwyżej kromkę suchego chleba z sałatą do dekoracji, jeśli nie chciałam nic słodkiego. A i to w sumie też nie bardzo, bo mam alergię na żyto, a chleb mieszany wink
            • jul-kaa Re: Nudne menu? 08.04.11, 00:05
              Plecha - też bylam na takim weselu, wegetarian było troje. Nie wiem, jak mozna przygotować kilkadziesiąt potraw (dosłownie - bo był też wielki szwedzki stół) i ani jednej nie mieć bezmięsnej... A co ciekawsze, obsługa była bardzo zdziwiona, bo ponoć w tym lokalu nie byłby to problem...
    • ladyjm Re: Nudne menu? 06.04.11, 21:00
      dalabym sobie spokoj z tymi jajkami faszerowanymi a zamiast tego zrobila jakąs salatke na bazie salaty np salata lodowa z granatem i awokado
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka