Dodaj do ulubionych

abonament RTV

28.04.11, 06:54
Postanowiłam nie płacić. Dostałam zawiadomienie o braku wpłat, no i że jak nie ureguluję, to "zostanie wszczęte postępowanie egzekucyjne w celu przymusowego ściagnięcia należności w trybie egzekucji administracyjnej, co spowoduje obciążenie dodatkowymi kosztami prowadzonej egzekucji". Płaciłam grzecznie ponad 20 lat... Czy znowu mam grzecznie płacić? Obawiam się, że mogą mnie wpisać na listę dłużników i w przyszłości będę mieć kłopoty z otrzymaniem kredytu. Co radzicie?
Obserwuj wątek
    • ladyjm Re: abonament RTV 28.04.11, 07:33
      ja tez nie place ale nie mam w domu ani tv ani radia. internet jest moim oknem na swiat smile
    • lukrecja34 Re: abonament RTV 28.04.11, 07:33
      spłać zadłużenie,bo i tak nie dadzą ci spokoju i nie odpuszczą.odsetki będą rosły,dostaniesz się do rejestru dłużników.
      potem wyrejestruj się i tyle.
    • ja-7-2 Re: abonament RTV 28.04.11, 07:36
      Wobec tego, co proponuje nam telewizja publiczna (NIC, poziom poniżej poziomu telewizji komercyjnych, mnóstwo reklam) też uważam, że abonament to zdzierstwo. I też obawiam się konsekwencji niepłacenia.
    • hela6 Re: abonament RTV 28.04.11, 14:15
      Jeśli zarejestrowałaś się jako posiadacz RTV a tak jest skoro płacisz, to podjęłaś zobowiązanie z którego uwolnić Cię może wyrejestrowanie sprzętu jeśli takowego nie posiadasz.
      Zadłużenie radzę spłacić.
    • budzik11 Re: abonament RTV 28.04.11, 14:17
      Radzę spłacić, co naliczyli i wyrejestrować sprzęt. Nie można mieć zarejestrowanych odbiorników i po prostu w pewnym momencie przestać płacić.
      • pamana Re: abonament RTV 28.04.11, 14:35
        Mozna być zwolniony gdy jest się niewidząca osobą ,niedowidzącą ,w wieku emerytalnym .
        Nie wiem jak z radiem.
        Potrzeba zaświadczenia lekarskiego,odcinka z emeryturą.
        Szczegóły do sprawdzenia na poczcie.

Niestety "oni" nie odpuszczają tak łatwo big_grin
        p.
        • jagoda85 Re: abonament RTV 28.04.11, 18:51
          Z tą emeryturą to należy uważać, bo jeśli ktoś ma emeryturę przekraczającą brutto 1500 zł, to już musi płacić.
    • happy_time Re: abonament RTV 28.04.11, 15:09
      Oczywiście, że będziesz miała problemy. Będziesz na liście dłużników i naliczą odsetki. Spłać zadłużenie i wyrejestruj odbiornik.
    • araceli Re: abonament RTV 28.04.11, 21:51
      tojaezs napisała:
      > Co radzicie?

Spłacić zadłużenie, wyrejestrować obornik.
      • araceli Re: abonament RTV 28.04.11, 21:51
        Odbiornik oczywiście wink
    • autumna Re: abonament RTV 29.04.11, 08:51
      Podobno wcale nie jest prosto ściągnąć zaległy abonament:

supermarket.blox.pl/2010/08/Mozna-nie-placic-abonamentu-RTV.html
      • anula36 Re: abonament RTV 01.05.11, 17:36
        dzis nie prosto, a jutro sie zmienia przepisy i komornik ci wjedzie na wynagrodzenie.
    • tojaezs Re: abonament RTV 03.05.11, 22:36
      Zapłaciłam...Wkrótce wyrejestruję telewizor.
    • magdalaena1977 Re: abonament RTV 04.05.11, 00:42
      Zgadzam się z Wami, że jakość programu telewizji publicznej jest niezadowalająca, ale abonament jest podatkiem, który każdy obywatel w określonej sytuacji ma obowiązek płacić, niezależnie od tego, czy korzysta z oferowanych przez państwo usług.
      Więc niepłacenie abonamentu przez osoby do tego zobowiązane (tak jak niepłacenie podatków w ogóle) uważam za nieuczciwe.
      Jeśli jesteś chrześcijanką, możesz się też zastanowić, jak niepłacenie podatków ma się do siódmego przykazania.
      • zla_wiedzma abonament RTV a kablówka ? 04.05.11, 08:11
        Tak przy okazji zapytam bo mnie to nurtuje od jakiegoś czasu. Czy płacąc za kablówkę mam obowiązek płacenia abonamentu RTV bo to tak jak by się dwa razy opodatkować ...
        • zla_wiedzma Re: abonament RTV a kablówka ? 04.05.11, 08:22
          Już sobie sama odpowiadam bo doczytałam wink.
          Jest obowiązek mimo płacenia nawet kilku abonamentów telewizji kablowej. Co wg mnie jest bez sensu nie mniej prawo stanowi że trzeba i koniec.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka