Dodaj do ulubionych

doradżcie -meble

29.06.11, 21:56
już nie wiem gdzie zadać te pytanie bo nikt nie odpowiada mi na moj post na innych forach.Chciałabym się doradzić o kolor mebli.Może tu ktoś mi coś podsunie.Mianowicie stół mam w kolorze mahoniu ,kanape w kolorze śliwka bordo.Nie zmieniam tego.Ściany zamierzam pomalować na jasny krem.Panele też jasne.Chcę wymienić segment (jest mahoniowy duży i ma się wrażenie że przyciemnia pokoj a chce go trochę rozjaśnić) na coś innego np komody szafe itp.Mam pytanko jaki kolor pozostałych mebli czyli komod szafy pasowałby do tego pokoju też powinne być w kolorze mahoniu czy mogą być inne? Jakie?
Obserwuj wątek
    • johana75 Re: doradżcie -meble 29.06.11, 22:22
      Najlepiej białe, nie dodawałabym kolejnego odcienia drewna.
      Masz juz mahoń i kolor paneli, do koloru panie nigdy nie dobierzesz takich sameych mebli a lepiej wziąć biły niż o troszeczkę nie trafiony ( za jasny za ciemny lub inny kolor)
      Białe!
    • allija Re: doradżcie -meble 29.06.11, 22:33
      jeśli chcesz rozjaśnić pokój nie wymieniając wszystkich mebli to resztę kup dwukolorową, w tym jeden kolor mahoń lub podobny,
      np takie meble
      brw.com.pl/pl/kolekcja/8-Pok%C3%B3j+dzienny/175-Sentido
    • jestemeco Re: doradżcie -meble 30.06.11, 07:28
      byłaś tutaj ?
    • ookaa Re: doradżcie -meble 30.06.11, 07:45
      korniz napisała:
      > Jakie?

Białe. I żadnych dwubarwnych.
      • korniz Re: doradżcie -meble 30.06.11, 12:01
        dzięki za rady .No cóż białego koloru nie cierpię,moze kiedys sie do niego przekonam.Doczytałam się że meble powinno się wybierac do koloru paneli ?Dobrze zrozumiałam?

"i żadnych dwubarwnych "tzn fronty inne ,obudowa też inna?
        znalazłam coś takiego i to mi sie bardzo podoba i co o tym sądzicie?

www.promarkmeble.pl/p/pl/1816/meble+euforia+4.html
        • martialis Re: doradżcie -meble 30.06.11, 13:18
          Nieszczególnie piekne, raczej wprost przeciwnie... Dziewczyny dobrze radzą.
          Jednak skoro i tak chcesz ciemne, a dodatkowo dwukolorowe, to moze lepiej wymień same fronty w starych?
          • korniz Re: doradżcie -meble 30.06.11, 15:03
            stare meble wywalam-to spory segment ktory zajmuje prawie calą ścianę ,wiec samych frontow nie wymienie.Nie chcę ciemnych a już na pewno nie mahoniowych mebli.Myslę o jasnych, jaśniejszych od tych co mam. Stoł zostaje bo jest sprawny, krzesła też mam mahoniowe .Kanapa jest śliwkowa a poduszki ma jasny beż.Tylko teraz nie wiem jaki kolor mebli jeszcze by pasował do mahoniu-oprócz białego.Panele mogę kupić tuż po wybraniu koloru mebli.
        • dekaskow Re: doradżcie -meble 02.07.11, 10:22
          pracowałam w meblowym. EUFORIA to niski gatunek wykonania. Nie warto go kupować. Taka moja uwaga na marginesie.
    • bursztyn9 Re: doradżcie -meble 30.06.11, 12:32
      masz dużo kolorów drewna , taki misz-masz.Musisz przede wszystkim uspokoić wnętrze, czyli nie dodawać nowego. Tylko biały.Żadnych dwukolorowych mebli.
    • lirio To ja się wybiję 30.06.11, 13:29
      Patrzę sobie na moją podłogę i jakbym miała do niej białe meble i machoniowy stół to byłaby masakra. Moim zdaniem dokupić takie jak panele.
      Ja mam podłogi w jasnym drewnie do tego ciemniejsze drewniane okna. Meble w pokoju mam takie jak okna, a w drugim mieszankę koloru okien i paneli.
    • nikoru Re: doradżcie -meble 30.06.11, 14:22
      Ja bym dała takie jak podłoga. Chyba wyjdzie stosunkowo najmniejszy misz-masz.
      W swoim salonie mam właśnie meble pod kolor podłogi i mi się podoba.
    • allija Re: doradżcie -meble 30.06.11, 15:28
      szczerze mówiac to nie bardzo wiem dlaczego meble miałoby się wybierać przede wszystkim pod kolor paneli. Czy wchodząc do jakiegoś wnętrza patrzysz przede wszystkim na podłogę? czy moze na to jak ono jest urządzone? umeblowane? co jest na ścianach?
      Kiedys na podłogę w ogóle nie zwracało się szczególnej uwagi, wiadomo, był parkiet, z reguły dębowy. Podłoga była ledwie tłem reszty. Podłogi nie było specjalnie dużo widać spod dywanów i mebli. Osobiscie brałabym pod uwagę podłogę tylko wtedy jesli widoczna jest jej duża powierzchnia i jest wyrazista, kolorem, wzorem. W innym przypadku podłoga powinna byc tylko tłem, dopełnieniem reszty - reszty decydującej o charakterze wnętrza.
      Pomysł na zupełnie inny kolor do mahoniowego stołu, moim zdaniem, nie jest dobry. Miałam kiedys podobny układ - otwarta kuchnia i stół łączący ją z salonem w jednym kolorze, reszta mebli w salonie w innym. Wyglądało to źle, raziło za każdym razem kiedy patrzyłam. Nie pomogły krzesła do stołu w kolorze mebli salonowych, dodatki w tych dwu kolorach.
      Poza tym całkowicie białe meble muszą trafić na amatora, nie każdy je lubi.
      Jestem za tym żeby jednak stworzyć wrażenie, iż stół mahoniowy nie jest przypadkiem w tym wnętrzu a został postawiony z rozmysłem. Dlatego ja jednak kupiłabym meble dwukolorowe, jak np. te zalinkowane przez autorkę. Jednak upewniłabym się, że kolor na pewno będzie współgrał ze stołem np. prosząc o przysłanie próbki, bo w linku jest kolor wenge.
      Czy zestaw ładny? trudno powiedzieć, każdy ma inne potrzeby, jednemu wystarczy szafka pod tv i komoda, drugi potrzebuje pojemnych szaf i witryn.
      • korniz Re: doradżcie -meble 30.06.11, 16:02
        co do tego linku to chodziło mi o takie zestawienie kolorów czyli boki mahoniowe a fronty np jesion coś jasnego w każdym razie. Bedę robiła meble na zamówienie czyli sama sobie dobierzę kolor na miejscu.
        Pierwsza opcja to takie dwukolorowe -wtedy boki bylyby mahoniowe takie jak stół a fronty jasne jak panele.Czy wtedy nie byłby misz masz.
        Albo druga opcja zamówić meble takie jak stol albo ciut jasniejsze (kolor mahoniu laminatu różni się od koloru drewna mahoniu- i nie kupi sie tego samego koloru),tylko wtedy pokoj bedzie przyciemniony ale mozna go rozjasnic jasnymi dodatkami.
        Albo trzecia opcja meble jasny mahoń lub kalwados.
        I która opcja byłaby lepsza?
        Dzięki za pomysłysmile Chętnie poslucham waszych uwag.Nie wiedziałam że ostatnie pomieszczenie do remontu sprawi mi tyle dylematów
        • lirio Re: doradżcie -meble 30.06.11, 16:13
          Mnie się ten zalinkowany zestaw podoba.
          Nie lubię białych mebli, a w zestawieniu z machoniem i panelami typu jasne drewno nie wyobrażam sobie, żeby to mogło dobrze wyglądać.
          Jasne drewno+machoń jest chyba najlepszym rozwiązaniemwink To co zalinkowałaś jest ok.
        • johana75 Re: doradżcie -meble 30.06.11, 18:46
          Meble 2 kolorowe w stylu mebli Bodzio...hmm jeśli komuś się to podoba to proszę bardzo...
          Już ma 2 kolory drewna (do tego jeszcze śliwka i beż) dodaj jeszcze dwa i wieś tańczy i śpiewa (jak to piszą na WM) gotowa!

To twoje mieszkanie i zrobisz jak chcesz i jak sie tobie podoba (to też z WM) pozdrawiam
          • korniz Re: doradżcie -meble 30.06.11, 20:50
            "Już ma 2 kolory drewna" to jakies nie porozumienie jakie mam teraz dwa kolory drewna??? Co wiem teraz mam jeden kolor a po remoncie 2 kolory mebli jesli sie zdecyduje na te dwukolorowe .A ta śliwka - to materiał przechodzi w bordo.Kanapa nie jest drewna.
            Pozdrawiam
            • nuta15 Re: doradżcie -meble 30.06.11, 21:19
              Do tego co już masz może pasować bielony dąb,jesion, ale ważne jest też w jakim kolorze masz drzwi i okna. Mnie też nie podobają się te dwukolorowe meble.
            • johana75 Re: doradżcie -meble 30.06.11, 22:47
              Stół mahoniowy to 1 kolor drewna.
              Panele będzie już drugi odcień drewna prawda? Czy dajesz jakieś inne typu panele udające płytki, gres, czy jeszcze co tam innego...bo tego typu wybór jest.
              do tego dodasz jeszcze 2 kolorowe meble?
              Lub dodasz meble typu bielony dąb lub jesion? To juz jest 3 kolor (nie licząc okien i drzwi ewentualnie...) I już masz misz -masz.

Jaki kolor okien drzwi i list przypodłogowych?
              Jaki kolor ścian?
          • ookaa Re: doradźcie - meble 30.06.11, 22:19
            johana75 napisała:

> Meble 2 kolorowe w stylu mebli Bodzio...

Ech, wymiękłam, jak zobaczyłam ten linkowany zestaw i poczytałam o zamysłach wątkodawczyni... Szkoda klawiatury.
            • ziellonka Re: doradźcie - meble 30.06.11, 23:47
              To może ten stół także wywal i nie bęziesz tym mahoniem ograniczona. Dwukolorowe meble to najgorszy wybór, nie dość, że brzydkie, to jeszcze trudne w aranżacji. A podłoga to jeden z ważniejszych elementów, bo to bardzo duża płaszczyzna. Słuchaj dziewczyn, bo dobrze radzą, ale jeśli wiesz lepiej, to po co zakładać kolejne wątki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka