ja.dorcia
01.07.11, 08:39
Dziwczyny, Wy jesteście mądre i wszystko wiecie, jak zresztą przystało na WDPD, więc może któraś z Was się orientuje, jak to wygląda.
Sprawa jest taka - jakiś czas temu kupowałam torbę, z której wypróło totalnie się ucho. Reklamacja została rozpatrzona jako wymiana na nową sztukę (nie minęło nawet pół roku). Niestety, fakt wymiany nie został odnotowany na paragonie - sprzedawca nie chce tego zrobić. Co więcej, twierdzi też, że w polskim prawie gwarancja jest wolną wolą sprzedawcy i ta kończy się z upływem dwóch lat od daty kupna (niezależnie czy torba była wymieniana, czy nie) a tylko rękojnia trwa dwa lata od chwili wymiany. Tylko też, jak ja mam udowodnić, że towar został wymieniony, skoro nie ma o tym żadnego potwierdzenia ze strony sprzedawcy? Chyba fakt taki powinien być jakoś udokumentowany przez sprzedawcę? Bo potwierdzenia, że towar był reklamowany również nie mam. A to chyba powinien mi oddać.
Dodatkowo, artykuł 581 kc mówi wyraźnie, że w przypadku wymiany towaru na nowy, gwarancja biegnie od początku.