09.07.11, 20:37
Witam serdecznie,

Intryguje mnie, czy można mrozić liście mięty?
Mam wspaniałą, aromatyczną miętę w donicy na balkonie.
Czy któraś z Pań próbowała i ewentualnie jak wygląda po rozmrożeniu?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • irenazu Re: Mięta 09.07.11, 21:44
      Ja mrożę. Obrywam listki i wkładam je do pudełka. Listki kruszą się ale smak zaparzonej mięty jest taki jak i teraz. Śmiało możesz mrozić.
      • osmanthus Re: Mięta 10.07.11, 10:25

irenazu napisała:

> Ja mrożę. Obrywam listki i wkładam je do pudełka. Listki kruszą się ale smak za
        > parzonej mięty jest taki jak i teraz. Śmiało możesz mrozić.

Trzeba mrozic na tacy i dopiero po zamrozeniu wsypywac do pudelka.
        Ja tak robie z bazylia. Nic sie nie kruszy.
    • aniuta75 Re: Mięta 10.07.11, 10:24
      Mrożę większość ziół. Wolę taki niż suszone, są bardziej aromatyczne. Oczywiście nie ma mowy o tym, żeby pozostały po rozmrożeniu w swojej formie, ale przecież smak się liczy wink.
      • irenazu Re: Mięta 10.07.11, 10:45
        No tak, też można mrozić na tacy,ale musiałabym dokupić ze dwie zamrażarki, żeby takie luźne listki trzymać. Mrożę je dość mocna uciskając w pudełku bo tak jak napisała poprzedniczka, po rozmrożeniu i tak nie mają dawnego kształtu a mnie chodzi o smak i aromat. Więc wszystko mi jedno czy duże, czy małe kawałki. Większość ziół tak mrożę, tylko opisuję pudełka co które zawiera.
    • ladyjm Re: Mięta 11.07.11, 09:45
      ja mroze miete i on dobrze to znosi aczkolwiek po rizmrozeniu nie bedziesz miec ponownie jedrnych zielonych listkow. ja takich mrozonych listkow uzywam jako przyprawy do goracych potraw albo do parzenia naparu.
      • karyteme Re: Mięta 12.07.11, 16:37
        Dziękuję Wszystkim za wskazówki.
        Ponieważ mięta jest piękna i aromatyczna, zrobię sobie zapas na zimę

serdecznie pozdrawiam
    • lola_kr Re: Mięta 13.07.11, 10:12
      Mięta nie jest całoroczna? moze przezyje na parapecie
    • meggi79 Re: Mięta 13.07.11, 13:32
      A ja mam teraz taki patent na upalne dni smile
      Mrożę mietę w kostkach lodu do zimnych napojow, rewelacja smile i fajnie wygląda smile
      • irenazu Re: Mięta 13.07.11, 15:56
        Może przeżyć, jeżeli nie przemrozi się korzeni. Aczkolwiek niczym nie przykrywana w gruncie co roku odbija. Z tym, że liście będą dopiero wiosną. Dlatego trzeba zrobić zapas mrożony, jeżeli chce się zachować aromat. W ogóle można wszystkie zioła mrozić w kostkach lodu, ale do zaparzenia to raczej taka z wodą nie nadaje się.
    • miceksad Re: Mięta 30.07.11, 23:27
      mięta pieprzowa zobacz tutaj wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka