karyteme08 09.07.11, 20:37 Witam serdecznie, Intryguje mnie, czy można mrozić liście mięty? Mam wspaniałą, aromatyczną miętę w donicy na balkonie. Czy któraś z Pań próbowała i ewentualnie jak wygląda po rozmrożeniu? pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irenazu Re: Mięta 09.07.11, 21:44 Ja mrożę. Obrywam listki i wkładam je do pudełka. Listki kruszą się ale smak zaparzonej mięty jest taki jak i teraz. Śmiało możesz mrozić. Odpowiedz Link
osmanthus Re: Mięta 10.07.11, 10:25 irenazu napisała: > Ja mrożę. Obrywam listki i wkładam je do pudełka. Listki kruszą się ale smak za > parzonej mięty jest taki jak i teraz. Śmiało możesz mrozić. Trzeba mrozic na tacy i dopiero po zamrozeniu wsypywac do pudelka. Ja tak robie z bazylia. Nic sie nie kruszy. Odpowiedz Link
aniuta75 Re: Mięta 10.07.11, 10:24 Mrożę większość ziół. Wolę taki niż suszone, są bardziej aromatyczne. Oczywiście nie ma mowy o tym, żeby pozostały po rozmrożeniu w swojej formie, ale przecież smak się liczy . Odpowiedz Link
irenazu Re: Mięta 10.07.11, 10:45 No tak, też można mrozić na tacy,ale musiałabym dokupić ze dwie zamrażarki, żeby takie luźne listki trzymać. Mrożę je dość mocna uciskając w pudełku bo tak jak napisała poprzedniczka, po rozmrożeniu i tak nie mają dawnego kształtu a mnie chodzi o smak i aromat. Więc wszystko mi jedno czy duże, czy małe kawałki. Większość ziół tak mrożę, tylko opisuję pudełka co które zawiera. Odpowiedz Link
ladyjm Re: Mięta 11.07.11, 09:45 ja mroze miete i on dobrze to znosi aczkolwiek po rizmrozeniu nie bedziesz miec ponownie jedrnych zielonych listkow. ja takich mrozonych listkow uzywam jako przyprawy do goracych potraw albo do parzenia naparu. Odpowiedz Link
karyteme Re: Mięta 12.07.11, 16:37 Dziękuję Wszystkim za wskazówki. Ponieważ mięta jest piękna i aromatyczna, zrobię sobie zapas na zimę serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link
lola_kr Re: Mięta 13.07.11, 10:12 Mięta nie jest całoroczna? moze przezyje na parapecie Odpowiedz Link
meggi79 Re: Mięta 13.07.11, 13:32 A ja mam teraz taki patent na upalne dni Mrożę mietę w kostkach lodu do zimnych napojow, rewelacja i fajnie wygląda Odpowiedz Link
irenazu Re: Mięta 13.07.11, 15:56 Może przeżyć, jeżeli nie przemrozi się korzeni. Aczkolwiek niczym nie przykrywana w gruncie co roku odbija. Z tym, że liście będą dopiero wiosną. Dlatego trzeba zrobić zapas mrożony, jeżeli chce się zachować aromat. W ogóle można wszystkie zioła mrozić w kostkach lodu, ale do zaparzenia to raczej taka z wodą nie nadaje się. Odpowiedz Link