martinkowa 13.07.11, 14:40 Macie jakiś sprawdzony przepis na makaron carbonara? Robiłam ostatnio z jakiegoś przepisu ale smak był jakiś nie taki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misself Re: Carbonara 13.07.11, 15:19 Boczek wędzony (ok. 150 g) szalotka albo młoda cebula, posiekana drobno ser typu parmezan (ok. 100g, dużo!) 2 jajka i 1 żółtko szklanka śmietany lub 3-4 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku I to wszystko na pół kilo surowego makaronu. Cebulkę podsmażyć na patelni na odrobinie oliwy razem z boczkiem. Odstawić z ognia, przestudzić, dodać śmietanę lub resztę oliwy, dorzucić rozbełtane jajka. Na patelnię wrzucić makaron, posypać serem, wymieszać dokładnie. > ale smak był jakiś nie taki. Nie wiem, jaki masz wzorzec Jeśli jadałaś wcześniej we Włoszech, to powinno Ci smakować. Jeśli z torebki, to chyba dalej będzie nie takie Odpowiedz Link
martinkowa Re: Carbonara 13.07.11, 15:37 Już wiem czemu smak był nijaki - nie było w przepisie jajka! tylko sama śmietana.Wniosek prosty - to nie była carbonara! Odpowiedz Link
soulmatee Re: Carbonara 13.07.11, 16:50 Wiem ze to pewnie bedzie profanacja, ale ja robie jeszcze inaczej Podsmazam ok. 10 dkg boczku, dodaje o,5 l smietany kremowki, 15 dkg Lazura, 15 dkg sera zoltego i to wszystko.. mniam Odpowiedz Link
pavvka Re: Carbonara 13.07.11, 17:06 To może być dobre, ale nie nazwałbym tego carbonarą. Odpowiedz Link
soulmatee Re: Carbonara 13.07.11, 17:08 No wiem wiem.. Po prostu u mnie sie tak przyjelo i juz Zwal jak zwal, polecam sprobowac Odpowiedz Link
hubinka Re: Carbonara 14.07.11, 08:47 Nie chcę się wymądrzać, ale prawdziwa włoska carbonara jest bez śmietany. Ja robię identycznie jak tutaj: www.kwestiasmaku.com/pasta/makaron_carbonara/przepis.html Jak nie mam sera pecorino , to daję zwykły parmezan. Polecam ten przepis, makaron jest bossski!!! Odpowiedz Link