Dodaj do ulubionych

Podatek śmieciowy

30.07.11, 14:35
wiem, ze to nie forum prawne, ale śmieci się kwalifikują do tematyki forum, to rzucam pytaniem wink Czy wiecie może jak będzie wyglądała kwestia płatności za wywóz śmieci po wprowadzeniu podatku? Dlaczego pytam, po pierwsze dlatego, że nie wiem a po drugie mamy kłopot z kontenerami. Śmietnik jest ogólnodostępny i wszyscy z okolicy korzystają ile mogą a nam co kilka miesięcy rosną opłaty za wywóz nieczystości. Chce zrobić akcję w Spółdzielni, zebrać podpisy wśród mieszkańców żeby Spółdzielnia wymyśliła rozwiązanie tego problemu, ale jak ma być ten podatek i nie będzie rozliczania wedle wywiezionych kilogramów to moja planowana akcja jest ciut bez sensu. No i nim zacznę walkę ze Spółdzielnią pytam mądre głowy jak to będzie wyglądało smile
Obserwuj wątek
    • moniko2 Re: Podatek śmieciowy 30.07.11, 18:12
      Będzie łatwiej i prościej. To przede wszystkim.
      Po pierwsze podatek śmieciowy będzie naliczany ryczałtowo uzależniony od ilości osób zamieszkujących dany lokal mieszkalny (nawet bez obowiązku meldunkowego). Spółdzielnia będzie tylko pośrednikiem w odprowadzaniu podatku do gminy. Gmina wyłoni w drodze przetargu nieograniczonego wykonawcę zadania, czyli wywiezienia tych odpadów komunalnych i gmina będzie płatnikiem z tych podatków śmieciowych.
      Nie będzie przez to podwyżek, w krótkim czasie, to po pierwsze a po drugie ilość wyrzucanych śmieci ma być ograniczona poprzez zwiększenie ich segregacji, a pojemniki do segregacji to inna kwestia.
    • hela6 Re: Podatek śmieciowy 31.07.11, 11:33
      O matko jedyna, czy Ty jesteś moją sąsiadką? Mam ten sam problem.
      A nawet jeszcze gorszy bo u mnie właśnie spółdzielnia się dorzuca do kontenera a pod kontenerem lądują wszelkie śmieci wielkogabarytowe których wywóz doliczany jest do naszych rachunków.
      Problem urósł kiedy spółdzielnia spieniężyła swoje wolne tereny na których stały dotychczas śmietniki spółdzielcze i uradziła z firmą śmietniczą że będą składować swoje śmieci do kontenera usytuowanego na naszej posesji. Tak że firma świadczy usługi poprzez nasz teren lewa jego mać.
      I tak na utrzymanie terenu, podjazdu etc. nie ma się komu złożyć a wrzucają wszyscy i to mu słuchamy co noc recyclingu puszek i mebli i sprzętu z połowy osiedla.

Z pomysłem na rozwiązanie sytuacji czekam do wejścia nowej ustawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka