Dodaj do ulubionych

żwirek dla kota

01.08.11, 00:34
Witam. Wpisałam w wyszukiwarkę żwirek, ale jako, że cały czas powstają nowości itd. to postanowiłam jednak zapoczatkować kolejny wątek. Mam dwa koty, zwyczajną otwartą kuwetę w łazience, obecnie korzystam ze żwirka Hilton Compact:
www.zwierzakowo.pl/opis-produktu/hilton-compact.418.html
Jestem nawet zadowolona, ale:
1. Żwirek jest dość drogi, na chwilę obecną nabywamy w Realu w cenie 12.59zł, od razu zaznaczę, że być może to nie jest dla niektórych fortuna, ale dla niepracującej w wakacje studentki to jednak niemały wydatek zwłaszcza że:
2. Kotek, którego przygarnęłam jako drugiego baaaardzo dużo sika, czasem jest tak że świeżo wymienię kuwetę i dosłownie za chwilę trzeba wysypywać całą zawartość. sad Normalnie wodospad. Jak nie jeden to drugi, i tak na zmianę, choć w/w rezydent pobija wszelkie rekordy w siusianiu. w związku z tym postanowiłam spróbować czegoś tańszego, mianowicie Hilton Economy:
www.zwierzakowo.pl/opis-produktu/hilton-economy.423.html
Obawiam się jednak, że cena idzie w parze z jakością i że żwirek ten ma dużo większe "kamyczki" i może okazać się mniej ekonomiczny, może nawet nie zbrylać tak dobrze. Moją uwagę zwrócił jeszcze po raz pierwszy żwirek drewniany, ten konkretnie:
www.zwierzakowo.pl/opis-produktu/cat-s-best-eco.406.html
Widziałam go na Allegro w przystępnej cenie 75zł (dostawa gratis) za poj. 40l. Opis produktu brzmi zachęcająco: wydajny, można spuszczać w toalecie (czy rzeczywiście???), opinie ma bardzo pozytywne itd. jednak chyba bezpieczniej będzie nabyć najpierw mniejsze opakowanie? Może koty na niego nieprzychylnie zareagują? Chciałabym poznać Wasze opinie, żeby nie eksperymentować w ciemno. Jestem otwarta na wszelkie propozycje.smile
Jeszcze jedno, koty niesamowicie długo i pieczołowicie kopią w kuwecie, czego efektem jest żwir rozniesiony po całje łazience i jego migracja na całe mieszkanie. Buszując po kocich stronach internetowych natknęłam się na wycieraczki pod kuwetę, gumowe, z rowkami, w których ma zatrzymywać się żwir, zapobiegając jego migracji. Czy korzystacie z takich wynalazków i czy rzeczywiście zdają egzamin? Czy polecacie jakiś konkretny "model"?
Chyba to wszystko.... na razie. wink
Obserwuj wątek
    • nutilka Re: żwirek dla kota 01.08.11, 01:06
      Myslę,że najtańszym i najlepszym sposobem jest nauczenie kota załatwiania sie do sedesu.
      Wcale nie jest to trudny sposób i koty uczą się dość szybko. Kiedys znalazłam filmik na you tube ale teraz go nie moge znależć.
      Postaram sie opisac jak to zrobić. Potrzebna jest plastykowa miska z uszami o wielkosci pozwalajacej na umieszczenie jej w sedesie/wisi na uszach/ na to opuszczasz deskę sedesową
      Na poczatku sypiesz troche zwirku do tej miski , kota do michy..kot drapie i sie załatwia.
      Nalezy miske umyć, nasypac zwirku i czekać na nastepny raz smile
      Jak już kot nauczy się robic do miski i do zwirku...przestajesz go sypać i robi do pustej miski.
      Jak to opanuje w dnie miski trzeba wyciąć dziurę...wielkosci np 2-ch zacisnietych pięści...
      tak na oko 15 cm? bedziemy ja pózniej powiekszać jak kotek nauczy się,że pod spodem jest woda,że leci do sedesu i szumi.
      Po tej lekcji powiększamy dziurę tak zeby z dna po obrzezach zostało jakieś 5 cm.
      Ostatni krok to wyjecie miski.
      Kotek załatwia sie już sam do sedesu a Ty nie kupujesz zwirku nie zamiatasz porozsypywanego. Jedyna praca jaka Cie czeka to spuszczanie wody...ale tego to juz swoich kotków nie nauczyłam big_grin
      • coco-87 Re: żwirek dla kota 01.08.11, 01:13
        Dzięki Nutilka za odpowiedź, też widziałam różne tego typu filmiki na YT- marzenie, ale jakoś mam wątpliwości. Może z małymi kotkami poszłoby łatwo, a tak? Dwa dorosłe kocury ze swoimi nawykami... Co w razie wyjazdu? Zostawić klapę podniesioną?
        • ginalina Re: żwirek dla kota 03.08.11, 20:12
          No właśnie. U mnie jeden kot nauczył się, ale drugi za chiny nie chciał. Musiałam na nowo postawić kuwetę dla tego drugiego, więc pierwszy też leciał do żwirku. Miska poszła won.
    • ookaa Re: żwirek dla kota 01.08.11, 01:19
      Mogę się wypowiedzieć o żwirku drewnianym Cat's Best ÖkoPlus. Ten mi najbardziej przypasował. Jest wydajny, spokojnie można wrzucać go do muszli, co jest ogromną wygodą, dobrze się zbryla, stosunkowo mało pyli, bardzo dobrze pochłania zapach. Właściwie ma jedną wadę: kot roznosi go na łapach. Nie są to jakieś straszne ilości, ale jednak. Podobno (nie sprawdzałam) mniej roznosi się ten sam żwirek w wersji dla kotów długowłosych. Jest jednak sporo droższy. Jeszcze jedno. Skoro jeden z Twoich kotów tak dużo sika, to trzeba by pójść z nim do lekarza. Może mieć zainfekowany pęcherz albo problemy z nerkami. Koty niestety często miewają dolegliwości związane z układem moczowym, objawy długo są trudne do uchwycenia, a zbyt późne podjęcie leczenia może skończyć się tragicznie. Wskazane byłoby badanie krwi i moczu.
      • coco-87 Re: żwirek dla kota 01.08.11, 01:26
        To co piszesz, o tym "roznoszeniu" pojawia się w każdej opinii na stronie. Zastanawiam się jak to tak naprawdę wygląda w praktyce, teraz też czasem mają brudne łapki, ale żwir "na widoku" jest "tylko" w najbliższej okolicy kuwety, w łazience.
        Kotek był u lekarza, nic mu nie jest. Jego pańcia cierpi na nadreaktywny pęcherz, może upodobnił się do mnie.sad
        • ookaa Re: żwirek dla kota 01.08.11, 01:45
          Cieszę się, że kotu nic nie jest. Co do roznoszenia, to niestety pojedyncze grudki żwirku bywały też daleko od kuwety, a także w łóżku. Może kup sobie na próbę opakowanie 10 l.
        • annakate Re: żwirek dla kota 01.08.11, 01:46
          uzywamy Cat's best i jestem bardzo zadowolona - bardzo dobrze sie zbryla, pochłania zapach, spuszczam w toalecie i nic się nie dzieje. jest bardzo wydajny - sypię dośc sporo (kuweta kryta) w ciagu tygodnia wybieram co trzeba, raz w tygodniu wyrzucam co zostało myje kuwetę - opakowanie 10 l (większych nie mam gdzie trzymać, choc opłacają się duzo bardziej) starcza na 2 miesiące. Wycieraczka rzeczywiście duzo daje, ja kupiłam w tesco gumową, szara we wzorek łapek - kosztowała o ile pamiętam chyba 13 zl.
          • coco-87 Re: żwirek dla kota 01.08.11, 01:52
            taka specjalna pod kuwetę? na dziale dla zwierząt? smile
            • tarantella Re: żwirek dla kota 01.08.11, 06:44
              Cat's best - popieram ten wybór, kupuję od lat dla mojej kotki, przetestowałam wiele. Dobrze pochłania, zbryla, można bezpiecznie wyrzucać do toalety, jest ekonomiczny. Docięłam pod kuwetę mały "dywanik", wystaje jakieś 25cm poza kuwetę. Żwirek z łapek zostaje na nim.
              Żwirek zawsze kupuję w sklepie internetowym, wychodzi duużo taniej.
              • kr_ka_11 Re: żwirek dla kota 01.08.11, 08:01
                używam Cat's Best Eco i chyba przerzuce się na lawendowego benka, bo o ile CBE faktycznie jest wydajny, można spuszczać w kibelku, to jednym słowem wali. to taki specyficzny zapach mokrego drewna uncertain zmieniam całość raz na tydzień, odchody wyrzucam na bieżąco nie wiem w czym problem, śmierdzi i już. modle się żeby skończyć opakowanie.
                • mii.krogulska Re: żwirek dla kota 01.08.11, 09:53
                  Witam,
                  ja mam pięć kotów i wszystkie możliwe eksperymenty ze żwirkami za sobą. Mamy dwie kuwety. Najlepiej wypada Benek kompakt, jasnoniebieski. Do wyciągania "bieżącego urobku" używamy szpachelki z dużymi dziurkami i nie wrzucamy do sedesu, bo zapycha instalacje. Nie sypię dużo piachu, tak ze 2 cm mają, bo codziennie na bieżąco dosypuję świeżego. Raz w tygodniu kuwety myte domestosem i całkowita wymiana piachu. Na pięć kotów wchodzi 10 litrowy Benek na tydzień - czasami 10 dni.
                  To złoty interes produkować żwirek dla kotów smile

Pozdrawiam, Mii
            • annakate Re: żwirek dla kota 01.08.11, 22:14
              tak, w dziale zwierzątkowym - zwinięta w rolkę, z miękkiej gumy, dobrze przylega do podłogi, ma niewielkie wypustki - poprzednia miała większe jakby kolce, kot staral sie ją omijać, chyba uwierała w łapki
              • coco-87 Re: żwirek dla kota 01.08.11, 23:50
                Dzięki za info, przy najbliższej okazji się porozglądam. Zawsze lubiłam myszkować w dziale dla zwierząt, ale ngdy nie zwróciłam uwagi na wycieraczki.
    • miriam_73 Re: żwirek dla kota 01.08.11, 10:09
      Od ok. roku uzywamy tego drewnianego Cat's Best, wcześniej używałam bentonitu (do silikonu Kocice nie dały się przekonać w ogóle), uważam, że CB jest duzo lepszy. Zdecydowanie lepiej chłonie wilgoć i zapach,jest wydajniejszy, NAPRAWDĘ MOŻNA go wyrzucać i spłukiwać w toalecie. Jedyny minus - jest lekki i moje Kociapanny roznoszą go na łapkach po łazience i do przedpokoju, ew. Młoda jak bawi się w archeologa to wysypuje go na boki (pomimo wyokiej kuwety zrama wink, trzeba codziennie podmiatać.
      • z-a-g-a-t-k-a Re: żwirek dla kota 01.08.11, 11:01
        Moje koty większość czasu używały benka compact i Golden Grey Master. Bardzo fajne, średnio się noszą minusem jest to że nie można wyrzucać do toalety. Potem kupowałam żwirek silikonowy - dla mnie był najwygodniejszy, ale przy 2 kotach po tygodniu strasznie śmierdział, mimo mieszania. Wychodził mi po prostu za drogo. Potem kupiłam Cat's Best - dla mnie porażka, słabo się zbrylał, śmierdział i strrrrrasznie się nosił. Wszędzie miałam drewniany żwirek, w całym mieszkaniu. No ja fanką sprzątania nie jestem, nie chce mi się ciągle odkurzacza wyciągać i z miotłą ganiać. Plus można wrzucać do toalety. Teraz kupuje Porta Pine i World's Best Żwirek dla kota Extra Strong. Te najbardziej mi pasują, noszą się ale mniej niż Cat's Best, dobrze się zbrylają i można wyrzucać do toalety. Ale generalnie chyba nie ma żwirku idealnego.

• marionaud_1 Re: żwirek dla kota 01.08.11, 11:13
          Nie o żwirku, tylko o jego rozrzucaniu przez koty. U mnie pomogło wstawienie kuwety z bardzo szerokim obrzeżem, jakby zagiętym do środka. Gdy koty kopią i rozrzucają, to żwirek jest przez nie "wyłapywany" pod ten mankiet- przynajmniej częściowo.
    • sadosia75 Re: żwirek dla kota 01.08.11, 12:03
      Po wielu żwirkach w moim domu musze przyznać, że cat's best jest najlepszy. chłonny, zbryla się ładnie, żadnych dziwnych zapaszków. fakt, że koty roznoszą go na łapach ale to mała wada w porównaniu przy jego innych zaletach. no i wreszcie moje koty nie marudzą co drugi dzień, że żwirek do wymiany. po prostu zbieram to co zbryliło się dosypuje nową porcję i jest ok. wcześniej przy innych żwirkach musiałam wymieniać cały żwirek co 2 dni. teraz raz w tygodniu i jest ok.
    • soova Re: żwirek dla kota 01.08.11, 14:40
      Moja kocica dość długowłosa lubi żwirek silikonowy. Wszystkie żwirki bentonitowe (poza Catsanem, jeśli też jest w tej grupie) odpadają, bo bardzo nieładnie się zbrylają, a nieprzyjemny zapach utrzymuje się dość długo.

Używałam Hiltona silikonowego, ale pewnego razu na próbę kupiłam w Kakadu żwirek silikonowy ich własnej marki Brylant i okazał się jeszcze lepszy, bo ma grubsze granulki. Kosztuje 14,99 zł, ale poluję na promocje u nich - kilkakrotnie cena była obniżona do 9,99, więc wtedy kupowałam na zapas.
    • asdaa Re: żwirek dla kota 01.08.11, 15:30
      żadnych żwirków nie uzywam, kota załatwia się do pustej kuwety, od razu się wylewa/wyrzuca i płucze/myje kuwetę. Niestety, trzeba tego pilnować, bo do brudnej po raz drugi nie pójdzie. Ewentualnie mozna mieć dwie. Nie ma problemu z roznoszeniem żwirku łapkami (kocie łapki zawsze są trochę lepkie, nawet wylizane), nic nie smierdzi.
      Przed remontem załatwiała się do odpływu wanny lub umywalki, ale nowe sprzęty jej nie pasują.
      Do sedesu nie dała się przyuczyć sad
    • jag_2002 Re: żwirek dla kota 01.08.11, 21:32
      zwirek drewniany Pigwa, tanszy od innych, czy wydajny? nie zastanawiam sie, na 2 koty chyba 2 worki na miesiac, nie zbryla sie, wyrzucam do ubikacji od lat, nie roznosi sie, granulki sa stosunkowo duze
      pachnie drewnem.
    • coco-87 Re: żwirek dla kota 02.08.11, 00:13
      Hmmm... jak widać zdania są podzielone. Dobrze, że mam jeszcze zapas Hiltona Compact, jest trochę czasu do namysłu- jak widać nie pozstaje mi nic innego jak eksperymentować. Nadal jednak kusi mnie ten drewniany eco plus- ma dobre opinie no i zależy mi na wydajności. Kolejny plus-spuszczanie w toalecie, mam dość zawiązywania bryłek w woreczki i noszenia do kubła na śmieci w kuchni.
    • mii.krogulska Re: żwirek dla kota 02.08.11, 00:53
      Dzisiaj byłam w Lidlu, gdzie jest 10 kg żwirku niebieskiego za 9,9 zł. Nie kupiłam, bo nie mogę tyle nosić w rękach, a byłam bez tragarza wink
      Wyglądał na stałą ofertę, a nie na promocję. Ktoś używa? Będę wdzięczna za opinie smile
      • coco-87 Re: żwirek dla kota 02.08.11, 01:14
        Ja używałam tego żwirku przez długi czas, sprawdzał się nawet, mimo, że nie był rewelacyjny. Niestety jakość żwirku znacząco spadła, zwyczajnie przestał się zbrylać, w kuwecie zaczęło robić się bagno, to samo stwierdziły dwie inne znajome mi kociary i też zaprzestały kupowania tego żwirku. To samo miało miejsce ze żwirkiem tesco za 5zł-równie dobrze mogłabym przynieść 5kg kamieni z boiska- w ogóle nie zbryla, a wcześniej kupowałam go regularnie i się sprawdzał. Tanie żwirki zaczęły schodzić na psy akurat gdy wyprowadziłam się na swoje i przygarnęłam drugiego kota-chyba jakieś prawo Murphy'ego zadziałało.

"If you make friends with yourself you will never be alone."
        • mii.krogulska Re: żwirek dla kota 02.08.11, 22:13
          Dziękuję za odpowiedź... szkoda, już się łudziłam, że dzięki temu odkryciu sporo zaoszczędzę, a nie mogę mieć bagna, bo przy pięciu kotach raz się nie posprząta, i już walka ze smrodkiem sad((
    • coco-87 Re: żwirek dla kota 02.08.11, 01:26
      ten jest niedrogi:

animalia.pl/produkt,4700,Certech_Super_Benek_Uniwersalny.html
      Używał ktoś?
    • coco-87 WOW :D 02.08.11, 02:24
      www.youtube.com/watch?v=t3K6whhsTjA&feature=player_embedded
    • coco-87 to jednak możliwe!!! 02.08.11, 02:40
      Polecam:

www.youtube.com/watch?v=zQbHS4YJOMc&feature=related -kotek robi pooh, a następnie używa papieru toaletowego, nieporadnie i niezbyt ekonomicznie, ale jednakbig_grin

www.youtube.com/watch?v=8C4pzEgncFY&feature=related - kotek robi pooh, a następnie-uwaga!-spuszcza wodę!

Znacie takie przypadki z życia? To by dopiero była duma i oszczędnośćsmile ale obawiam się, że to szkoła od małego...
      • izimi Re: to jednak możliwe!!! 02.08.11, 11:18
        moje uznają głównie Super Benka. A ja jestem zadowolona, bo świetnie się zbryla, nic nie pachnie i nie roznosi się aż tak strasznie. Ostatnio wypróbowałam jeszcze jeden z marki Carrefour, bezzapachowy beonitowy i również było ok.
        • kr_ka_11 Re: to jednak możliwe!!! 02.08.11, 11:25
          który super brenek? ten pomarańczowy? "super" jest kilka rodzajów, włącznie z jakimś certech uncertain
          • kr_ka_11 Re: to jednak możliwe!!! 02.08.11, 11:27
            *wlacznie z jakims crystal
            • coco-87 Re: to jednak możliwe!!! 02.08.11, 14:34
              Crystal jest silikonowy. Osobiście nie polecam żwirków silikonowych- są niehigieniczne, nie opróżnia się kuwety na bieżąco, dopiero jak całość jest do wymiany.
          • izimi Re: to jednak możliwe!!! 02.08.11, 13:23
            taki w niebieskim worku smile Jak będę w domu, to mogę dokładnie sprawdzić nazwę
            • kr_ka_11 Re: to jednak możliwe!!! 02.08.11, 13:40
              sprawdź jak możesz, bo ja mam sprawdzony tylko lawendowy. ten o którym piszesz jest taki drobniuśki? bo jeśli tak to dla moich odpada, byłby wszędzie.
            • coco-87 Re: to jednak możliwe!!! 02.08.11, 14:33
              Obstawiam, że o ten chodzi:
              animalia.pl/produkt,2195,41,Certech_Super_Benek_Compact.html
              ma najlepsze opinie wśród Benków, obok tego z królikiem na opakowaniu. Kompaktowy, czyli podejrzewam, że jakościowo odpowiada Hiltonowi compact, którego obecnie używam:

www.krakvet.pl/hilton-zwirek-bentonitowy-zbrylajacy-compact-p-2974.html
              Tutaj znalazłam ciekawy wątek nt. żwirków:
              wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229351
              Tylko ostrzegam, dużo opinii, można zawrotu głowy dostać.wink
              • mii.krogulska Re: to jednak możliwe!!! 02.08.11, 22:10
                Właśnie tego używamy, jak brakuje to lawendowego, ale ten jest chyba wydajniejszy.
              • izimi Re: to jednak możliwe!!! 03.08.11, 10:30
                coco-87 napisała:

> Obstawiam, że o ten chodzi:
                > rel="nofollow">animalia.pl/produkt,2195,41,Certech_Super_Benek_Compact.html
                > ma najlepsze opinie wśród Benków, obok tego z królikiem na opakowaniu.

dokładnie tego!
                dość drobny jest, owszem, ale na pewno nie miałki, świetnie się zbryla.
                I dla nas ważne jest, że jest bezzapachowy - lawenda ani inne zapachy się nie przyjęły niestety
                • kr_ka_11 Re: to jednak możliwe!!! 03.08.11, 10:32
                  zatem ten się u mnie nie sprawdzi, bo moje koty mają dłuższe futro. non stop musiałabym zamiatać (pomimo wycieraczki). ten lawendowy może i gorzej się zbryla ale jednak mniej się wynosi.
    • lillyth Re: żwirek dla kota 02.08.11, 11:23
      moje koty używają super benka w wersji bezzapachowej - i ja i one jesteśmy zadowoleni. kupowany w 20 kg paczkach wychodzi całkiem ekonomicznie. jedyny minus, że kocur roznosi go trochę na łapkach. ponieważ kotka tego nie robi zakładam, że problem jest raczej po stronie kota, niż żwirku.
    • ginalina Re: żwirek dla kota 03.08.11, 20:51
      A ja po wielu próbach z różnymi żwirkami wybrałam silikonowy. Przy dwóch kotach zmieniam co tydzień, a wsypuję zawsze 2/3 opakowania. Kupuję Vitapol na Allegro, wychodzi najtaniej, z przesyłką ok. 18 zł za paczkę - kupuję 6.
      Drewnianego nie chciały, bentonitowy sypał się na maksa i trzeba było ciągle z wiaderkiem latać, aby bryłki usuwać. Teraz stałe odchody wyrzucam do muszli, a żwirek raz w tygodniu idzie w całości do wiadra. Koty przy wychodzeniu trochę rozrzucają kamyczki, ale stoi cały czas w kącie szczotka i zmiatamy raz dziennie.
      • mamib Re: żwirek dla kota 04.08.11, 09:15
        Witam,

ostatnio będąc u znajomych widziałam fajną kuwetę dla kota:
        wyglądała jak domek tzn. ścianki wysokie, góra nakryta "sufitem" a w wejściu zamontowane foliowe zasłony. Kot wchodził, załatwiał się, zagarniał żwirek, który nie sypał się po pomieszczeniu. Korzystał z niej kot norweski leśny, duży i futrzasty.
        Nie wiem jak było z roznoszeniem żwirku pod łapami.....
    • coco-87 Re: żwirek dla kota 04.08.11, 20:31
      Znalazłam właśnie atrakcyjną ofertę na Allegro, eko żwirek drewniany aż 60l za 40zł, bez dodatkowych kosztów dostawy. Podejrzanie tani, chybatypowo naturalny produkt i nie typowo pod koty, głównie dla gryzoni. Pewnie się nie zbryla. A może ktoś zna ten wynalazek?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka