Dodaj do ulubionych

Antena satelitarna

12.08.11, 09:00
witam, czy ktoś miły mógłby mi wyjaśnić na czym polega korzystanie z anteny satelitarnej? jakie można odbierać programy i ile to miesięcznie kosztuje?
od paru ładnych lat mamy kablówkę, ale tak jak ktoś pisał w innym wątky droga ta przyjemnośc. Myśle wiec o zmianie, i sobie uswiadomiłam ze 3ostka na karku a ja nie wiem o co chodzi z satelitamiwink
Obserwuj wątek
    • anetapzn Re: Antena satelitarna 12.08.11, 09:49
      pl.wikipedia.org/wiki/Antena_satelitarna
      www.ceneo.pl/Anteny_satelitarne
      www.elektroda.pl/rtvforum/topic1429
      www.tvsat24.pl/artykul-jak-ogladac-telewizje-i-ile-to-kosztuje.html814.html
      tak w skrócie...
      • for.malina Re: Antena satelitarna 12.08.11, 10:06
        dzięki ale oprócz cen anten nic z tych linków nie wynika...
        • anetapzn Re: Antena satelitarna 12.08.11, 10:13
          for.malina napisała:

> dzięki ale oprócz cen anten nic z tych linków nie wynika...
          Troche wynika. Ja nie potrafie ci tego wyjaśnić-moze jest ktoś na forum kto to potrafi. Poszukaj sobie w sieci są setki artykułów, fora itd.
    • at.at Re: Antena satelitarna 12.08.11, 10:14
      Antena satelitarna kosztuje tyle, ile zestaw do jej odbioru i koszt montażu i ustawienia. Bieżących kosztów użytkowania nie ma- w stylu abonament.Odbierasz sygnał z jednej z dwóch satelit (albo z obu, jeśli masz odpowiednią przystawkę)- Eutelsat albo Astra. To zależy od tego, jakie programy chcesz oglądać. Nie ma przez satelitę tych wszystkich programów, za które płacisz w kablówce- HBO, Sky, National Geographic itd. Są natomiast publiczne i prywatne kanały z całej Europy. Ponieważ ja dokładnie to chciałam- m.in. jeden konkretny niemiecki prywatny kanał, którego nie ma w PL w żadnej kablówce i francuską TV- to zdecydowaliśmy się na satelitę.
      To generalnie rozwiązanie dla ludzi, którzy chcą oglądać TV w obcych językach, polska oferta programowa na satelicie jest więcej niż skromna. Z polskich mamy chyba TV Polonia, Trwam, TVP Historia i coś jeszcze, ale i tak nie oglądamy tego. Polskiej TV nie mam w ogóle, bo nie mam podłączonej normalnej anteny, a tylko satelitę.
      Czasem się trzeba trochę nakombinować- popsuł nam się dekoder, kupiliśmy nowy i okazało się, że na polski rynek nie przewidzieli listy programów z zachodniej Europy. Trzeba było ściągać pana, który wgrał tę listę i teraz hula smile
    • anetapzn Re: Antena satelitarna 12.08.11, 10:16
      O i at.at wyjasniła prosto i klarowniebig_grin a ceny masz na ceneo-link wkleiłam. Jezeli chcesz polskie programy to chyba nawet polsatu i tvn nie ma z satelity. Popytaj moze w punktach, gdzie sprzedaja.
    • at.at Re: Antena satelitarna 12.08.11, 10:22
      Tu jest lista programów do odbierania przez Astrę, a tutaj lista z Eutelsat. W rzeczywistości odbieramy mniej (my przez Astrę), bo to zależy od listy programów, jaką masz wgraną do dekodera.
    • for.malina Re: Antena satelitarna 12.08.11, 10:30
      Dziękuje dziewczyny!wink juz rozumiem
      miałam nadzieję że jednak troche wiecej tych polskich programów
      • anetapzn Re: Antena satelitarna 12.08.11, 10:34
        for.malina napisała:

> Dziękuje dziewczyny!wink juz rozumiem
        > miałam nadzieję że jednak troche wiecej tych polskich programów
        Takie cuda tylko w erze big_grin, a serio, jeżeli kablówka dla ciebie za droga to moze jakaś platforma cyfrowa? Rozejrzyj sie po pakietach.
        • budzik11 Re: Antena satelitarna 12.08.11, 12:43
          anetapzn napisała:

> Takie cuda tylko w erze big_grin, a serio, jeżeli kablówka dla ciebie za droga to moz
          > e jakaś platforma cyfrowa? Rozejrzyj sie po pakietach.

No - ja mam "Telewizję na kartę", miesięcznie to kosztuje 10zł (bo mam wersję z dopłatą) i mam takie kanały: telewizjanakarte.pl/kanaly.html
          • anetapzn Re: Antena satelitarna 16.08.11, 08:57
            budzik11 napisała:

> anetapzn napisała:
            >
            > > Takie cuda tylko w erze big_grin, a serio, jeżeli kablówka dla ciebie za droga
            > to moz
            > > e jakaś platforma cyfrowa? Rozejrzyj sie po pakietach.
            >
            > No - ja mam "Telewizję na kartę", miesięcznie to kosztuje 10zł (bo mam wersję z dopłatą) i mam takie kanały: telewizjanakarte.pl/kanaly.html
            Tak, ale tv na kartę, a satelita to troche coś innego.
            • budzik11 Re: Antena satelitarna 16.08.11, 09:36
              anetapzn napisała:

> Tak, ale tv na kartę, a satelita to troche coś innego.

Wątek jest o antenie satelitarnej i o jej wykorzystaniu - więc napisałam do czego ja jej używam.
      • joanna_poz Re: Antena satelitarna 12.08.11, 11:30
        przez zwykła antene dachową analogowo sciagniesz 5 programów polskich.
        chyba, że masz telewizor z tunerem MPEG4 (czy jakoś tak) - który sciąga naziemną TV cyfrową - to ściagniesz ich ok. 10-11
        • gosza26 Re: Antena satelitarna 16.08.11, 13:17
          taka oczywista prawda: nie da się zjeść ciastko i mieć ciastko. trzeba sobie odpowiedzieć czy potrzebuję konkretnych kanałów tv i wtedy sprawdzić gdzie są dostępne. jeśli w tej tv na kartę lub na satelicie no to wybór jest prosty jeśli nie poszukaj pakietów z internetem i telefonem (lub z jedną z tych usług) wtedy może być dużo taniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka