kasia_de 23.08.11, 16:16 używacie szybkowarów na płytach ceramicznych? właśnie przyjechał mój szybkowar i wyczytałam w instrukcji że się nie nadaje do stosowania na płytach ceramicznych. i szlag mnie trafił wrr Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
drzewkopomaranczowe Re: szybkowar a płyta ceramiczna 23.08.11, 16:43 jak kupilaś przez internet to mozesz oddać,ja planuje kupić taki www.mastercook.pl/?page=produkt&mcpc_id=1074&mcp_id=1540 a tam pisze ze nadaje sie do wszystkich kuchenek ,jest tam też instrukcja to sobie poczytaj przed ewentualnym kupieniem Odpowiedz Link
ada16 Re: szybkowar a płyta ceramiczna 23.08.11, 16:49 tak, używam,ale jest t o tyle trudne ,z e jak przykręcasz moc gazu , to spada natychmiast, na kuchence elektrycznej moc nie spada od razu , wiec cisnienie dalej może rosnąć. Odpowiedz Link
kasia_de Re: szybkowar a płyta ceramiczna 23.08.11, 19:16 ok, dzięki, będę testować, może nie wybuchnie następne pytanie - mam taką wkładkę/sitko do gotowania na parze - kurde- to się na dnie stawia czy jak? ktoś ma taki? Odpowiedz Link
lirio Re: szybkowar a płyta ceramiczna 23.08.11, 19:27 A masz w komplecie taki kawałek wygiętego druta?? To są u mnie nóżki pod sitko. Tylko mam inny szybkowar. Odpowiedz Link
kasia_de Re: szybkowar a płyta ceramiczna 23.08.11, 19:40 a ja się godzinę zastanawiałam po co ten drut i wymyśliłam że podstawka pod garnek buahaha dzięki Odpowiedz Link
lirio Re: szybkowar a płyta ceramiczna 23.08.11, 19:48 Spoko, teraz dopiero się zacznie jazda. Ja mimo przeczytania instrukcji swojego szybkowaru i kilku w necie dowiedziałam się jak w tym gotować łopatologicznie od koleżanki. Na zasadzie jak ten "cycuszek" wyskoczy to rób to i to Odpowiedz Link
kasia_de Re: szybkowar a płyta ceramiczna 23.08.11, 20:06 szczerze mówiąc nic z tej instrukcji nie rozumiem... myjecie szybkowar w zmywarce? mogę zamrożone mięso wrzucić? (do szybkowara, nie do zmywarki) Odpowiedz Link
lirio Re: szybkowar a płyta ceramiczna 23.08.11, 20:37 Myję garnek, napisali, że pokryw nie można myć. Zamrożonego mięsa nie wrzucałam. Masz tam napisane, że dużej sztuki mięsa się szybko po otworzeniu gara nie rusza i nie przebija?? może być dość niebezpieczne bum. Mięso siknie intensywnie wrzątkiem. Napiszę Ci co się dzieje z moim - weź pod uwagę różnice konstrukcyjne. Wkładasz to co masz włożyć, zakładasz na pokrywę uszczelkę - u mnie w instrukcji każą ominąć uszczelką "dzyndzel" zamykający. Nakładasz pokrywę, zamykasz szybkowar, zakładasz element zaworu ciężarkowego - jak go masz. Zagotowujesz DELIKATNIE. Na początek rób na delikatnym ogniu, zawór ustaw od strony ściany, a nie od tej co podchodzisz. Na początku "uzbraja" mi się drugi zawór bezpieczeństwa, taki czerwony guziczek podskakuje do góry , potem zaworu zaczyna się wydobywać para. Jak zacznie się pojawiać para, skręcam ogień i delikatnie para unosi się głównie z zaworu ciężarkowego. Jak uznam, że się ugotowało, wyłączam, czekam. Po odczekaniu delikatnie ruszam ten suwak od zamykania szybkowaru, pojawia się więcej pary, jak para ujdzie i czerwony zawór opadnie, otwieram szybkowar. Nie stosuję zalewania wodą. Pierwsze kilka razy gotowałam na małym ciśnieniu bo się bałam i nie gotowało się jak trzeba, potem ze 2 razy szybkowar wywalił mi parę zaworem bezpieczeństwa bo przesadziłam - nic się nie stało. Odpowiedz Link
aaaguniaaa Re: szybkowar a płyta ceramiczna 24.08.11, 09:12 nie wybuchnie, po to jest zawor bezpieczenstwa Odpowiedz Link
kasia_de Re: szybkowar a płyta ceramiczna 24.08.11, 18:00 uff, udało się, nie wybuchło ale stałam cały czas nad garem pilnując kiedy ten ciężarek zacznie się kręcić a to całkiem długo trwało... w każdym razie zupa z kawałkami mięsa po kilku minutach gotowania była ok Odpowiedz Link
martialis Re: szybkowar a płyta ceramiczna 24.08.11, 08:41 Fagory są super, chyba nawet po poleceniu tutaj kupowałam. Teraz już drugi komplet dokupiłam, bo mi było malo I o ile pamiętam, do ceramicznych też, ale sprawdzę w domu dokładnie. Garnek można myć w zmywarce, pokrywa ręcznie - łatwa w umyciu. Odpowiedz Link